KOMENTAR U DELU

Što Slovenci ne razumiju o Hrvatima

Foto: Piroschka van de Wouw/REUTERS/PIXSELL
Andrej Plenković i Marjan Šarec u Bruxellesu
Foto: Piroschka van de Wouw/REUTERS/PIXSELL
Andrej Plenković i Marjan Šarec u Bruxellesu
17.11.2019.
u 12:04
Analizirajući odnose Hrvata i Slovenaca, komentator navodi kako oni kao pojedinci iznimno dobro surađuju, ali primjećuje i određene razlike između slovenskog i hrvatskog društva.
Pogledaj originalni članak

Ponašanje slovenske politike u arbitražnoj aferi i nedavni izvještaj komisije za nadzor slovenskih obavještajnih službi o toj aferi za komentatora ljubljanskog Dela Uroša Urbasa predstavlja dokaz da slovenski političari ne razumiju što je odgovornost vladanja niti znaju razlučiti nacionalne od partikularnih političkih interesa. 

Analizirajući odnose Hrvata i Slovenaca, komentator navodi kako oni kao pojedinci iznimno dobro surađuju, ali primjećuje i određene razlike između slovenskog i hrvatskog društva. Slovensko je društvo tako liberalnije od hrvatskoga, koje je nesklonije strancima, konzervativnije i sa snažnijim utjecajem Crkve. Razlika je i u tome što, kako se navodi, Slovenci ne mogu sakriti želju da ih Hrvati vole, što nije novost jer je jedan dio slovenske kulture u prošlosti snažno navijao da se slovenski jezik stopi s hrvatskim. 

Slovenska politika, smatra komentator, ne razumije ni hrvatsku politiku, kojoj pripisuje državotvornost, beskompromisnost i iznimnu usredotočenost na strateške interese države, u što spada i sposobnost pridobivanja saveznika izvan zemlje. Slovenski političari, mišljenja je komentator, uspjeli su Slovence uvjeriti u kompleks više vrijednosti u odnosu prema Hrvatima, ponajprije zbog elemenata ustaštva u hrvatskom društvu. Pritom spominje logor Jasenovac u Drugom svjetskom ratu, "što Slovenija ne poznaje", Franju Tuđmana za kojeg piše da je znao da će sukob s JNA pridonijeti etničkoj homogenizacije Hrvatske, kao i "kristalnu noć" u Zadru, kada su Hrvati porazbijali srpske lokale i trgovine u tom gradu. 

Kao primjer hrvatske beskompromisnosti i državotvornosti komentator navodi uspjeh u hrvatskoj zaštiti terana, iako se slovenska strana tome snažno protivila, kao i hrvatsku pobjedu u pogledu zelenog svjetla za ulazak u Schengen, premda "ne ispunjava" tehničke uvjete. Slovenija se distancirala od Balkana i hrvatsko-srpskog spora, umjesto da utvrđuje svoje savezništvo, zbog čega je ostala bez saveznika i ne može ostvarivati svoje interese u regiji i EU. 

Proces raščišćavanja arbitražne afere na slovenskoj strani pokazuje da slovenski političari, poput Karla Erjavca, ne shvaćaju što je to objektivna odgovornost, što dovodi do slabljenja slovenskih pozicija, jer se tako šalje poruka da nije problem u Hrvatskoj, koja ne prihvaća arbitražnu odluku, nego u Sloveniji. Zbog toga Slovenija ne ostvaruje svoje strateške ciljeve, koji su istinski nacionalni interes. Političari, koji se postavljaju iznad države, vode državu u dezintegraciju, smatra komentator Dela Uroš Urbas. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 137

Avatar Graničari Stari
Graničari Stari
13:16 17.11.2019.

Hrvatima možeš hrvatsku zemlju oteti samo ratom. Ako pobijediš. Neka pitaju Srbeke. ;) Mir i dobro.

Avatar Mabolimekrac
Mabolimekrac
12:28 17.11.2019.

Jasenovac? “Kristalna noc” u Zadru za koju nitko nije cuo do nedavno? To odredjuje Hrvate? O Boze mili, koja glupost od teksta...

Avatar Oluja 95'
Oluja 95'
12:57 17.11.2019.

Hrvatska je puno normalnija od Slovenije osim po gospodarstvu i uređenosti. Slovenci su dobar narod ali nisu nacija. Pa njima su gradonačelnici tri od četiri veća grada Jovanovići. To nije ništa pozitivno na što bi trebali biti ponosni. Kao da su gradonačelnici tri najveća grada u Srbiji Mađari. Neka zahvale Bogu da graniče s Hrvatskom, da im Srbi nisu na granici pa bi vidjeli.