AURO DOMUS

Hrvati se vraćaju tradiciji: Potražnja za zlatnim dukatima obara rekorde

Foto: Promo
Hrvati se vraćaju tradiciji: Potražnja za zlatnim dukatima obara rekorde
Foto: Promo
Hrvati se vraćaju tradiciji: Potražnja za zlatnim dukatima obara rekorde
Foto: Promo
Hrvati se vraćaju tradiciji: Potražnja za zlatnim dukatima obara rekorde
23.11.2017.
u 08:59
U prvih osam mjeseci ove godine potražnja za velikim dukatima porasla je za čak 300 posto, dok je prodaja malih dukatata porasla 50 posto
Pogledaj originalni članak

Zlatni dukati ponovo su „tražena roba“ u Hrvatskoj – plemeniti zlatnici s likom Franje Josipa bez kojih u prvoj polovici stoljeća nije moglo proći niti jedno slavonsko vjenčanje ove godine obaraju rekorde potražnje.

U prvih osam mjeseci ove godine Auro Domus, najveća tvrtka specijalizirana za trgovinu plemenitim metalima u Hrvatskoj, zabilježila je intenzivan rast potražnje za dukatima – u odnosu na isto razdoblje prošle godine prodaja velikih dukata porasla je za čak 300 posto, dok su i nešto prodavaniji mali dukati u snažnom rastu od oko 50 posto u odnosu na prošlu godinu. Štoviše, do 31. kolovoza ove godine prodano je znatno više zlatnih dukata nego u čitavoj 2016. godini, a iz Auro Domusa tu situaciju objašnjavaju činjenicom da se radi o jednom od najpristupačnijih proizvoda od investicijskog zlata, s dugom tradicijom i prepoznatljivošću kod hrvatskih građana.

Uz dukate, raste i potražnja za ostalim najpopularnijim artiklima investicijskog zlata kao što zlatnik Bečki filharmoničar ili zlatne poluge od 100 i 250 grama


- Činjenica je da se ove godine dogodio novi val potražnje za investicijskim zlatom, koji se ne pojavljuje samo kod građana s izrazito visokim primanjima ili viškom imovine, već i kod onih sa srednjim primanjima. Velik je broj situacija u kojima ljudi povlače štednju iz banaka zbog izrazito niskih kamatnih stopa, ali i poreza na kamate, pa taj kapital koji imaju pokušavaju oploditi, no uz čim veću sigurnost. Vjerujemo da je to kombinacija faktora koji privlači ljude dukatima – radi se o investicijskom zlatu koje spada u najsigurnije oblike imovine jer mu vrijednost raste u gospodarskim krizama, činjenica da se na investicijsko zlato ne plaća porez ni PDV te povijesno niske razine kamatnih stopa na štednju, posebice u usporedbi s cijenom zlata koja je ove godine porasla više od 10 posto - kazao je direktor poslovnica Auro Domusa Goran Skočilić, objasnivši da je jedan od čimbenika povećanog interesa za dukate i njihova cijena, od oko tisuću kuna za mali dukat te oko četiri tisuće kuna za veliki dukat.

Foto: Promo
Hrvati se vraćaju tradiciji: Potražnja za zlatnim dukatima obara rekorde

Dodatni razlog sve većeg interesa građana za investicijsko zlato svakako je i veća dostupnost specijaliziranih poslovnica za prodaju zlatnih poluga, dukata i zlatnika. Auro Domus prošle godine otvorio je prve ekskluzivne trgovine investicijskim zlatom The bank of Gold u Zagrebu (Ilica 19) i Splitu (Mall of Split), a ove godine dvije nove trgovine otvorene su u Rijeci (Korzo 6) i Opatiji (Maršala Tita 126). Ove trgovine odlikuju se širokim asortimanom i educiranim djelatnicima, no investicijsko zlato može se kupiti u čitavoj mreži poslovnica Auro Domusa, na više od 150 lokacija u čitavoj Hrvatskoj. Zbog velikog interesa klijenata, tvrtka je otvorila i besplatni info-telefon za savjetovanje o investicijskom zlatu, na broju 0800 510 510, a dodatne informacije o kretanju cijene zlata može se pronaći i na stranicama investicijsko.aurodomus.hr.

Objašnjenje ovog trenda mogu biti sve niže kamatne stope i porez na štednju, ali i 10-postotni rast cijene zlata od početka godine.

Dukati su najpopularniji zlatni novčići u Hrvatskoj, ali i prostorima središnje i jugoistočne Europe, osobito onom dijelu koji su nekad bili pod upravom Austro-ugarske monarhije. Dukat Franjo Josip prvi put je uveden 1915. godine, a sve kasnije iteracije tiskaju se prema originalnom predlošku specifične mase, promjera i udjela zlata. Austrijska državna kovnica Münze Österreich proizvodi ih u milijunskim nakladama godišnje, a u povijesti su se koristili kao vjenčani dar, ukras, investicija za budućnost, ali i kao moneta u međunarodnim plaćanjima.

Foto: Promo
Hrvati se vraćaju tradiciji: Potražnja za zlatnim dukatima obara rekorde

Uz dukate, raste i potražnja za ostalim najpopularnijim artiklima – zlatnik Bečki filharmoničar od 1 unce, cijene oko 9000 kuna, ima rast prodaje veći od 100 posto, zlatna poluga od 250 grama vrijedna oko 75 tisuća kuna za čak 150 posto, dok je značajno veća potražnja i za najvećim i najskupljim artiklom, kilogramskim zlatnim polugama vrijednosti oko 300 tisuća kuna, kojih je u prvih 8 mjeseci ove godine prodano za 30 posto više nego u čitavoj protekloj godini.

- Interes za investicijskim zlatom u porastu je od njegova uvođenja u Hrvatsku 2013. godine, no ove godine zabilježili smo značajan porast broja transakcija malih i srednjih vrijednosti, do 10.000 kuna, odnosno 100.000 kuna, koji prati povećanje broja klijenata i ukupnih prihoda od investicijskog zlata ­ zaključio je Skočilić.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr