Politika u državnim tvrtkama

HNS-ovci zaposjeli fotelje u Đakoviću

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
05.07.2011., Slavonski Brod - Vagoni koje je tvrtka Djuro Djakovic (specijalna vozila) izradio za hrvatske zeljeznice iz kruga tvrornice odlaze put narucitelja, a u pripremi je novi ugovor za proizvodnju 250 vagon-cisterni
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
07.08.2014., Slavonski Brod - Domagoj Bartek, donedavni predsjednik ZO HNS-a Brodsko-posavske zupanije
12.08.2014.
u 12:20
Predsjednik ŽO HNS-a prije je prodavao pločice, a sad je direktor i vodi investicije brodskog holdinga
Pogledaj originalni članak

Đuro Đaković holding, nekadašnji slavonskobrodski div koji je sad u većinskom vlasništvu države, pri raspodjeli državnih i javnih poduzeća između članica Kukuriku koalicije pripao je HNS-u. A ta je stranka potom u tom holdingu čije tvrtke jedva preživljavaju zbrinula popriličan broj svojih ljudi, pa i na pozicije koje zahtijevaju znatno veću stručnost od one koji ti stranački "stručnjaci" imaju.

I upravljaju i nadziru

HNS-ovci su zaposjeli i upravljačke i nadzorne strukture Đure Đakovića. Tako jednu od najvažnijih divizija Holdinga, onu za investicije i imovinu, vodi predsjednik Županijskog odbora HNS-a Brodsko-posavke županije Igor Rubil. On je na mjesto direktora te divizije zaposlen u srpnju 2012., doduše kad još nije bio čelnik županijske organizacije narodnjaka. Naši sugovornici dobro upućeni u zbivanja u Đakoviću kažu da je Rubil do zapošljavanja u Đakoviću radio u tvrtki Birotehna, odnosno njezinu brodskom dućanu namještaja, gdje je prodavao pločice za kupaonice i slične stvari.

A nakon što je dobio posao u Đakoviću, već je u rujnu 2012. u svojoj diviziji zaposlio Dobrilu Leko, suprugu istaknutog lokalnog HNS-ovca Vjekoslava Leke, koji je pak godinu dana poslije postao predsjednik Nadzornog odbora Đure Đakovića. Leko je sada član predsjedništva ŽO HNS-a Brodsko-posavke županije.

Osim Leke, u NO-u Đakovića sjede još tri člana HNS-a. Od ukupno sedam članova NO-a, njih četiri su narodnjaci. To su Mladen Huber, donedavni čelnik županjskog HNS-a koji je nedavno prešao u Laburiste, narodnjak je i Vjekoslav Glazina, dok je zamjenik predsjednika NO-a Domagoj Bartek, donedavni predsjednik ŽO HNS-a Brodsko-posavske županije. O Barteku je Večernji list već pisao, kada je dobio posao u Janafu u Brodu još dok je bio čelnik ŽO HNS-a. Janaf je također u narodnjačkoj kvoti. Predsjednik NO-a mjesečno dobiva 2000 kuna, a ostali članovi 1700 kuna. HNS je pak za predsjednika uprave Đure Đakovića holdinga postavio Vladimira Kovačevića, koji je u međuvremenu smijenjen. U upravi su sad Tomislav Mazal, kojeg je Kukuriku koalicija naslijedila u upravi tog holdinga još od HDZ-ove vlasti, te Marko Bogdanović, koji je u Đaković došao 2012. iz Leda.

Rubil nam je priznao da je prije radio u Birotehni na opremanju interijera te da se bavio, među ostalim, i keramikom te sanitarijama. Kaže da je kroz stranku dobio priliku da razgovara o poslu s tadašnjim predsjednikom uprave Kovačevićem, kojeg poznaje još iz Afganistana.

– Želi li se netko sa mnom mijenjati? To je posao od minimalno 10-12 sati dnevno – žali se Rubil, koji na pitanje zašto se latio tog posla ako mu je tako teško, odgovara da je želio napredovati u karijeri.

Zli jezici

Vjekoslav Leko pak kaže da je njegova supruga zaposlena godinu prije nego što je on postao predsjednik NO-a Đakovića.

– Njezino zapošljavanje nema veze sa mnom. To su zli jezici – kaže Leko.

Blažević nam je samo rekao da nije nikad bio član nijedne stranke. U Đuri Đakoviću su nam rekli da trenutačno zapošljavaju 1097 djelatnika, dok su početkom 2012. bila zaposlena 963 djelatnika. Desetak novozaposlenih osobe su na rukovodećim pozicijama. 

>> 'Đuro' će raditi lokomotive za EU vrijedne četiri do pet milijuna eura

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

DU
Deleted user
12:49 12.08.2014.

Kukurikuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu........ Mislim da je krajnje vrijeme da se pocne sa prosirenjem Remetinca!!!

Avatar Elmoxd
Elmoxd
12:41 12.08.2014.

smijeh od države

L0
luena 01
14:42 12.08.2014.

Od prodavaca plocica za kupatila sad na mjestu direktora munjeviti uspon u "karijeri" i to sve bez visokog obrazovanja... ovakog cirkusa ima samo u nasoj lijepoj ,sto ne stigne SDP sa svojim uhljebima unistiti dokrajcit ce HNS... ako im nista drugo ne ide od ruke ali ovo da....Sve te drzavne firme u koje se uposljavaju starnacki uhljebi me podesjecaju na Borovo... ako danas u njega zavirimo uvijerit ce mo se da nema ni jednog hrvata,da nista ne proizvode, a oni koji su tamo nista ne rade osam sati nego secu tvornicom i primaju place iz drzavnog proracuna jer Borovo je drzavana firma i eto tako do stecaja ,trenutno se vode kao predstecajna ... Sabo je zaposljavo kog je htio a danas ga nije briga sto ce biti ili ne...cirkus na svom realcijama .....