'PAŽLJIVO PROUČITE INFORMACIJE'

HNB poziva na oprez s kreditima ove banke

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
HNB
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
HNB
30.09.2016.
u 16:44
Svakako sugeriramo, kao i kod sklapanja bilo kojeg drugog ugovora, a prije donošenja konačne odluke, da se vrlo pažljivo prouče sve dostupne informacije i konkretna dokumentacija o ponuđenim proizvodima i uslugama, upozorava HNB.
Pogledaj originalni članak

Hrvatska narodna banka (HNB) upozorila je u petak građane koji se namjeravaju koristiti uslugama neke od banaka iz drugih članica Europske unije koje pružaju usluge u Hrvatskoj, pa i putem interneta poput banke Ferratum, da vrlo pažljivo prouče informacije i dokumentaciju o ponuđenim proizvodima i uslugama ili konzultiraju stručnjake kako bi potpuno razumjeli sva svoja prava i obveze jer HNB nema nadzor nad tim bankama.

U priopćenju koje je središnja banka objavila, kako se navodi, potaknuta upitima građana vezanima uz poslovanje Ferratum banke odnosno Ferratum Bank plc u Hrvatskoj, HNB objašnjava da je ta banka na temelju ovlaštenja nadležnog tijela Republike Malte ovlaštena pružati bankovne usluge u matičnoj državi, tj. Malti, ali neposredno i na području ostalih država članica Europske unije, dakle i u Hrvatskoj.

 Iz HNB-a naglašavaju da na temelju važećih propisa Hrvatske i EU oni ne daju odobrenja za rad niti prudencijalno nadziru poslovanje kreditnih institucija iz drugih država članica EU koje neposredno pružaju usluge u Hrvatskoj, već nadzor njihovog poslovanja obavljaju nadležna tijela država članica koja su im izdala odobrenje za rad.

"Kreditna institucija iz druge države članice EU koja je ovlaštena pružati usluge u matičnoj državi može ih pružati i u Hrvatskoj, osnivanjem podružnice ili neposredno, i to od dana kada HNB od nadležnoga tijela države članice primi obavijest o tome", objašnjavaju iz središnje banke.

Dodaju da je tako propisano Zakonom o kreditnim institucijama kojim je u hrvatski pravni okvir prenesena europska direktiva o tom pitanju. Time je, kako se navodi, osigurana sloboda pružanja uzajamno priznatih usluga u EU, a popis tih banaka dostupan je na internetskoj stranici HNB-a.

Ujedno naglašavaju, ako je riječ o banci iz EU koja svoje usluge pruža putem interneta, da pružanje usluga hrvatskim građanima ne zahtijeva ni prethodnu obavijest hrvatskoj središnjoj banci.

 "Kod sklapanja ugovora s takvim institucijama klijenti moraju uzeti u obzir da HNB ne može osigurati praćenje zaštite potrošača na razini na kojoj to čini za klijente domaćih kreditnih institucija kojima je izdao odobrenje za rad i čije poslovanje nadzire. Za kreditne institucije iz drugih članica EU mogu, naime, sukladno propisima matične države u kojoj imaju odobrenje za rad, važiti drukčija pravila poslovanja", stoji u priopćenju HNB-a.

"Imajući u vidu navedeno, važno je da građani koji namjeravaju koristiti se uslugama, odnosno započeti poslovati s nekom od kreditnih institucija iz drugih članica EU koje pružaju usluge u RH, pa i putem interneta, prethodno detaljno informiraju da bi se upoznali s načelima otvorenog europskog tržišta financijskih usluga. Svakako sugeriramo, kao i kod sklapanja bilo kojeg drugog ugovora, a prije donošenja konačne odluke, i da vrlo pozorno prouče sve dostupne informacije i konkretnu dokumentaciju o ponuđenim proizvodima i uslugama. Po potrebi mogu konzultirati i stručnjake da bi potpuno razumjeli sva prava i obveze koje bi preuzeli ugovaranjem konkretnog proizvoda ili usluge", zaključuje se u upozorenju središnje banke.

>> HNB upozorava na pokušaje prijevare zamjenom novčanica kune

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

DU
Deleted user
17:30 30.09.2016.

"HNB ne moze osigurati zastitu..." a do sad je ta zastita bas dobro funkcionirala. Toliko dobro da su nam i guverneri osvajali medjunarodna priznanja.

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
17:10 30.09.2016.

Bez brige, buju onda osnovali udrugu "Ferratum" koja bu zajedno s udrugom "Franak" .... I tako dalje.

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
21:49 30.09.2016.

I šta sad HNB ? Dali oni posluju po zakonu ili ne ? Istražite i potjerajte ih ili ne dižite bunu....