KAMPANJA NEMJERLJIVO=NEZARAZNO

HIV pozitivni, a ne mogu prenijeti HIV

Foto: Iskorak
HIV pozitivni, a ne mogu prenijeti HIV
30.11.2018.
u 16:57
'Ova kampanja važan je korak za poboljšanje života osoba koje žive s HIV-om koje su često diskriminirane i stigmatizirane u društvu zbog straha od infekcije HIV-om', izjavio je voditelj kampanje
Pogledaj originalni članak

Na Svjetski dan AIDS-a, Iskorak pokreće nacionalnu kampanju Nemjerljivo=Nezarazno (N=N). Osnovna poruka kampanje je da osobe koje žive s HIV-om i redovito uzimaju lijekove te imaju nemjerljivu razinu virusa ne mogu prenijeti HIV svojim seksualnim partnerima.

Nemjerljivo jednako nezarazno (N=N). Kampanjom se želi ukazati na koristi antiretrovirusne terapije za očuvanje zdravlja i prevenciju prijenosa HIV-a.

“Danas smatramo da osobe koje redovito uzimaju antiretrovirusne lijekove i održavaju nemjerljivu količinu virusa u krvi ne prenose HIV spolnim putem”, izjavio je prof. dr. sc. Josip Begovac, voditelj Referentnog centra za dijagnostiku i liječenje HIV-a (Klinika za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”).

“Ova kampanja važan je korak za poboljšanje života osoba koje žive s HIV-om koje su često diskriminirane i stigmatizirane u društvu zbog straha od infekcije HIV-om”, izjavio je voditelj kampanje Zoran Dominković.

Iskora se zalaže za prava osoba koje žive s HIV-om te prepoznaje važnost širenja spoznaje o utjecaju nemjerljive viremije na prijenos HIV-a.

U kampanju su uključene i dvije osobe koje žive s HIV-om, Mario Lemešić i Bernard Vukas. Mario Lemešić je doživio diskriminaciju na svom radnom mjestu kuhara u školskoj kuhinji u Bjelovaru.

“Moj poslodavac je saznao za moj HIV pozitivan status. Od tog trenutka vijest se širila poput požara. Roditelji su preko noći bojkotirali školsku kuhinju, jer ne žele da im za djecu kuha HIV pozitivan kuhar.“

Kampanja N=N za Marija Lemešića je “veliki događaj i prekretnica u širenju informacija o HIV-u”. Želi se
smanjiti strah prema osobama koje žive s HIV-om kako se nikome ne bi ponovila diskriminacija koju je Mario Lemešić doživio.

Bernard Vukas vodi Pozitivan forum - najveću online zajednicu za osobe koje žive s HIV-om, osnovanu s misijom dijeljenja iskustava, upoznavanja i informiranja. Pozitivan forum danas ima oko 200 korisnika iz Hrvatske i okolnih zemalja, a od trenutka osnivanja prije dvije godine organizirali smo preko 40 susreta s upoznavanjem i dijeljenjem iskustava svaki tjedan.

Bernard prenosi svoje zadovoljstvo kampanjom N=N: “Kao pacijent i voditelj Pozitivnog foruma, sretan sam što možemo podijeliti informacije o N=N s ostatkom javnosti”.

Kampanja će se provoditi tijekom cijele iduće godine. Počinje digitalnom kampanjom, odnosno web stranicom www.nemjerljivo.com

Na stranici se odgovara na česta pitanja o N=N, poput “Kako je moguće da je netko s HIV-om nezarazan”.

Tijekom kampanje prikupljat će se podrška ostalih organizacija. N=N već podržavaju Klinika za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Kampanja N=N dio je međunarodne kampanje Undetectable=Untransmittable (U=U) kojom se želi podići razina svijesti o koristima uzimanja antiretrovirusne terapije. Trenutno je preko 760 organizacija iz preko 90 zemalja podržalo kampanju, među kojima su i Svjetska zdravstvena organizacija i UNAIDS.

Pokretač kampanje je Iskorak - organizacija civilnog društva čija misija je promicanje i zaštita ljudskih prava građana i građanki Republike Hrvatske, a posebno ljudskih prava lezbijki, gejeva, biseksualnih i transrodnih (LGBT) osoba.

Jedan od ciljeva Iskoraka je unaprjeđenje zdravlja i pristupa zdravstvenim i socijalnim uslugama u svrhu poboljšanja kvalitete življenja seksualnih i rodnih manjina i osoba koje žive s HIV/AIDS-om.

VIDEO: Simptomi koji će vam otkriti imate li problema sa srcem

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

OB
oblomirgombalo
19:49 30.11.2018.

nezelim ni citati. pederi prenose sidu namjerno pljunuci u hranu u restoranima vec cjeli stoljece. dio njihovog podmuklog plana kako napraviti vise pedera jer ta bolest mjenja i mozak pa i ti koje su zarazili krecu dalja zaražavati. nesto kao moderni zombiji