Ukrajinci potvrdili

Helikopteri Mi-8 koje je donirala Hrvatska stigli u Ukrajinu

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Vojni helikopter Mi-8
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Vojni helikopter Mi-8
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Helikopter Hrvatske vojske MI-8
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Helikopter Hrvatske vojske MI-8
09.05.2023.
u 11:01
Za pretpostaviti je da je let trajao oko 3 sata, a da su do Poljske stigli preletom preko Mađarske i Slovačke. Premda se na snimci vidi devet helikoptera, jedan od njih se istu večer vratio u Hrvatsku sa svim hrvatskim pilotima.
Pogledaj originalni članak

Ukrajinski Telegram kanali objavili su videosnimku leta hrvatskih Mi-8 helikoptera, koji su donirani Ukrajini. Video-snimka potvrđuje prelet devet letjelica, a upravo toliko ih je bilo na fotografiji objavljenoj u Hrvatskoj 5. svibnja na Facebook grupi "Policija zaustavlja –  Krapinsko-zagorska županija". Fotografija je snimljena iznad zagorskog mjesta Konjščina. Ministarstvo obrane RH tada nije potvrdilo da je riječ o njihovim helikopterima na putu za Ukrajinu, što nije bilo iznenađenje, jer se MORH od početka slanja doniranog naoružanja u Ukrajinu uvijek drži principa da je riječ o tajni i stoga u pravilu ne iznosi u javnost nikakve detalje. Sada, kada su vijest potvrdili Ukrajinci, doznaje se da je u Ukrajinu preletjelo osam od devet prikazanih helikoptera HRZ-a, koji su od zagrebačkog Lučkog do graničnog područja Poljske i Ukrajine stigli u izravnom letu.

Kako je riječ o udaljenosti od oko 660 kilometara, što je malo iznad maksimalnog doleta tih helikoptera od oko 600 km, jasno je da su helikopteri letjeli s dodatnim gorivom, što njihov domet uvećava na iznad 1000 km. Za pretpostaviti je da je let trajao oko 3 sata, a da su do Poljske stigli preletom preko Mađarske i Slovačke. Premda se na snimci vidi devet helikoptera, jedan od njih se istu večer vratio u Hrvatsku sa svim hrvatskim pilotima.

To je važno napomenuti s obzirom na to da su objavljene pogrešne informacije kako će po helikoptere u Zagreb doći ukrajinski piloti. To bi bilo neizvedivo i pravno-formalno, tako da su prelet do Poljske odradili piloti HRZ-a. Preostalih šest helikoptera Mi-8 do Poljske, a kasnije i Ukrajine, stižu pak kopnenim putem. Svi ti preostali helikopteri u letnom su stanju, međutim, neki su im resursi ili istekli ili su pri kraju, što je razlog da ih se transportira kopnom. Ukrajinci imaju načina i dijelova da im vrlo brzo produlje životni vijek.

Time se broj transportnih helikoptera HRZ-a smanjio s 24 na 10 preostalih. Riječ je o znatno mlađim i suvremenijim helikopterima Mi-171 Sh, također ruske proizvodnje, a koji još imaju značajne resurse. Računa se da će taj broj biti dostatan za sve zadatke HRZ-a, pogotovo što je HRZ u međuvremenu pojačan i za 4 potpuno nova transportna helikoptera Black Hawk UH-60, američke proizvodnje. MORH je već potvrdio kako će zauzvrat, na ime ove donacije i prethodnih šest ili sedam donacija drugog naoružanja Ukrajini, dobiti vojnu donaciju SAD-a. Objavljeno je kako je riječ o donaciji u iznosu od 140 milijuna američkih dolara, te da se stotinjak milijuna dolara odnosi na nabavu još četiri nova Black Hawka. Ostatak novca iz te američke donacije odnosi se na nabavu protuoklopnih raketa Javelin i još neke opreme. Istodobno Hrvatska namjerava dokupiti još 4 Black Hawka kako bi broj tih modernih letjelica u nekoliko godina dostigao cijelu eskadrilu, dakle bilo bi ih ukupno 12.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 48

PA
pan-am
12:10 09.05.2023.

Nismo im mi poslali već smo dobili direktivu šta da radimo . Ako tko misli da mi odlučujemo o nečemu bitnom to bi bilo otprilike u tom omjeru kao da ja večeras sjedim u svom naslonjaču i gledam Real-City i mislim da moje gledanje utječe na tijek utakmice.

Avatar canned heat
canned heat
12:16 09.05.2023.

Je li nama išta ostalo ili je sve pošlo za Ukrajinu? Slava Andreju i Miloradu.

DU
Deleted user
12:59 09.05.2023.

Nismo poslali nego smo izvršili naredbu gazde. Bit će gvožđa...