Politička jesen

HDZ u bitku za vlast kreće iz Tuđmanova sela

Foto: Boris Ščitar/VL/PIXSELL
HDZ u bitku za vlast kreće iz Tuđmanova sela
11.09.2013.
u 22:35
HDZ sutra na Trgu žrtava fašizma okuplja partnere kako bi razradili strategiju tko će kritizirati koju odluku Vlade
Pogledaj originalni članak

HDZ se ozbiljno priprema za političku jesen. Osim postojećih koalicijskih partnera s kojima je formirao desni blok, razgovara i priželjkuje suradnju i s HSP-om Daniela Srba i s HSLS-om Darinka Kosora.

Važnost sinkronizacije

Sa Srbovim pravašima HDZ bi učvrstio pravaški blok koji je doveo pod svoje okrilje, a s HSLS-om više bi se približio političkom centru koji je HDZ-u sada izvan dosega. I dok su te koalicije tek u povojima, odnosno na razini razgovora i želja, kada je riječ o HSLS-u, postojeće partnere HDZ sutra kani okupiti u svojoj središnjici na Trgu žrtava fašizma. Na sastanku će uz vodstvo HDZ-a biti i šefica HSP-a Ante Starčević Ruža Tomašić, Milivoj Špika, šef BUZ-a, Goran Dodig, predsjednik Hrvatske demokršćanske stranke i Branko Hrg, šef HSS-a. HDZ s partnerima želi utanačiti točne smjernice političkog djelovanja, ali i taktiku napada na aktualnu Vladu Kukuriku koalicije. Razradit će se strategija “tko će po kome udarati”, tko će kritizirati koje odluke, a dogovarat će se i nove koalicije. U HDZ-u taj koalicijski sastanak nazivaju i radnim sastankom koji je uvod u sve buduće sastanke desne koalicije, a kojim se želi utvrditi modalitet djelovanja te koordinirati medijski istupi. Nakon što svoje stavove i buduće poteze sinkronizira sa svojim partnerima, HDZ u ponedjeljak organizira okupljanje svih svojih saborskih zastupnika, članova Predsjedništva, Nacionalnog vijeća i zastupnika u parlamentu EU u Velikom Trgovišću, rodnom mjestu prvog predsjednika Franje Tuđmana. Sastanak će hadezeovci održati u Spomen-školi dr. Franje Tuđmana.

O smjernicama izlaže Brkić

– Razgovarat ćemo o aktualnoj političkoj situaciji, strategiji, radu i istupima u Saboru, radu HDZ-ovih organizacija na terenu... – rekao je naš izvor iz HDZ-a.

Gospodarska situacija bit će top-tema HDZ-ove mini klauzure. Nakon uvodnog govora šefa stranke Tomislava Karamarka, HDZ-ovi ekonomisti Martina Dalić i Domagoj Ivan Milošević održat će predavanje o aktualnoj gospodarskoj situaciji. Nakon njihova izlaganja svi prisutni moći će se uključiti sa svojim prijedlozima i idejama. Sve ostalo bit će svojevrsni radni sastanci koje će hadezeovci održati u Velikom Trgovišću. Tako će jedan biti posvećen radu kluba zastupnika, a riječ će imati tri potpredsjednika. Politički tajnik Tomislav Čuljak govorit će o aktualnoj političkoj situaciji, a glavni tajnik stranke Milijan Brkić o smjernicama za daljnji rad HDZ-a. Hadezeovci će slušati i predavanje o medijskim istupima. HDZ se time priprema i za buduće parlamentarne izbore, bili oni redovni ili izvanredni kako to u toj stranci priželjkuju, ali i za skorašnje izbore za EU koji će biti za nekoliko mjeseci. HDZ priprema i interpelaciju u Saboru o fondovima EU jer smatra aktualnu vlast nesposobnom da povuče novac iz Europe. Najveća oporbena stranka u posljednje je vrijeme na ideološkim temama uspjela mobilizirati javnost, ali i birače. Tako joj je uoči lokalnih izbora na ruku išla Građanska inicijativa “U ime obitelji” koja traži da se Ustavom definira da je brak zajednica muškarca i žene, na ruku joj je išla i podjela zbog spolnog odgoja, protiv kojeg je konzervativni dio javnosti, a HDZ sada udara po uvođenju ćirilice u Vukovaru.

>> Ćirilica najpopularnija tema, SDP ima bolji rejting od HDZ-a

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.