Europski parlament

HDZ-ovci u EP-u odbili glasati o rezoluciji koja tvrdi da Mađarska više nije demokracija

Foto: Pixabay/Sarah Johnson
Europski parlament
Foto: TAMAS KASZAS/REUTERS
FILE PHOTO: Hungarian Prime Minister Viktor Orban holds an international news conference in Budapest
Foto: BERNADETT SZABO/REUTERS
FILE PHOTO: Hungarian PM Orban takes the oath of office in the Parliament in Budapest
15.09.2022.
u 15:31
Karlo Ressler: HDZ dijeli zabrinutost, ali treba utvrditi sve činjenice i ne remetitii ravnotežu između institucija u EU. Picula: HDZ-ovci se razilaze sa svojom grupom pučana i dovode u pitanje vlastitu uvjerljivost
Pogledaj originalni članak

Mađarska se više ne može smatrati potpunom demokracijom, ocijenio je Europski parlament u danas izglasanoj rezoluciji, koju je podržalo 433 zastupnika, uz 123 protiv i 23 suzdržanih. 

Od hrvatskih zastupnika, za su bili SDP-ovci Biljana Borzan, Romana Jerković, Predrag Fred Matić i Tonino Picula, protiv su bili Ladislav Ilčić, Mislav Kolakušić i Ivan Vilibor Sinčić, a glasovi HDZ-ovih zastupnika nisu zabilježeni u službenom prebrojavanju, što signalizira da su namjerno izbjegli zabilježiti svoj glas o ovoj rezoluciji. Zanimljivo, zabilježeni su glasovi Karla Resslera i Tomislava Sokola o nekim amandmanima na tu rezoluciju, ali ne i na sam tekst rezolucije, što može značiti da su bili u dvorani i da su minutu ranije glasali o manje bitnim amandmanima, ali su se isključili i nisu glasali kad se trebalo izjasniti o čitavom tekstu rezolucije. Velika većina europskih pučana, grupacije kojoj pripada HDZ, podržala je tekst rezolucije. Ovo nije prvi put da HDZ-ovi europarlamentarci glasaju drukčije od svoje grupacije europskih pučana kad je riječ o kritički intoniranim porukama EP-a prema Mađarskoj i vladi Viktora Orbana

Mađarska više nije demokracija, nego je “hibridni režim izborne autokracije”, odnosno sustav u kojem se odvijaju izbori, ali nema poštovanja demokratskih normi i standarda, ocijenjeno je u rezoluciji EP-a. Zastupnici prvenstveno za takav razvoj situacije krive mađarskog premijera Viktora Orbana, ali u tekstu koji je usvojen većinom glasova smatraju da je takvom režimu pridonio i nedostatak odlučnog djelovanja Europske unije, odnosno Komisije. 

- Delegacija HDZ-a u Europskom parlamentu danas nije sudjelovala u glasovanju o navedenom prijedlogu rezolucije - potvrdio je Karlo Ressler nakon što smo ga zamolili za komentar. Pokušavajući obrazložiti takav potez, dao je širok pisani odgovor: - HDZ dijeli zabrinutost koja u Europskoj uniji postoji već niz godina vezano uz poštivanje vladavine prava i temeljnih europskih vrijednosti u pojedinim državama članicama, osobito u području funkcioniranja ustavnog poretka, pravosuđa, akademskih i medijskih sloboda. Postupak temeljem članka 7. Ugovora o Europskoj uniji pokrenut je nakon utvrđivanja očite opasnosti od ozbiljnog kršenja vrijednosti na kojima se temelji Unija. Riječ je o osjetljivom političkom i pravnom postupku koji je u tijeku. Smatramo da je u okviru tog postupka potrebno utvrditi sve relevantne činjenice, ne remeteći pri tome ravnotežu između različitih institucija EU propisanu Ugovorima. U vrijeme rata na europskom kontinentu, Europi trebaju jedinstvo, suradnja i nedvosmislena solidarnost svih država članica - zaključio je Ressler u pisanom odgovoru na naše pitanje. 

 

- Oni se razilaze s vlastitom grupom. Dovode u pitanje svoju uvjerljivost - komentirao je Tonino Picula (SDP). - Orban se, naime, razvio u političara koji predstavlja sve ono čega se EU treba kloniti. Politička opcija koja se boji kritizirati takvo ponašanje gubi uvjerljivost u svim drugim temama za koje se zalaže - smatra Picula. 

IZVJEŠĆE SOA-e

Militantni desničari prijete Hrvatskoj? Tajni izvještaji moraju dati odgovor: postoji li prijetnja desnog terorizma

Baš kao i kod napada na Banske dvore prije dvije godine, premijer ni ovoga puta nije propustio prstom uprijeti u desne radikalne skupine, ali i parlamentarne stranke s tog dijela spektra, konkretno Domovinski pokret i Most, koji su podržali prosvjed. Tu se, kaže, vidjelo što je alternativa HDZ-u s desnog političkog spektra, a lijevi je istodobno otpisao zbog "spektakularnog razvoja događanja na primjeru grada Zagreba".

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 46

ZE
Zeal
15:56 15.09.2022.

Hdz nije glasovao,jer ne smije. Kolakušić u Sinčić su protiv.

Avatar Tombstone
Tombstone
16:16 15.09.2022.

EU autokracija proglasava Madjarsku vladu autokracijom? Rugala se sova sjenici?

5S
505.scrtom
16:43 15.09.2022.

eto ti ga na, samo još fali da će mađarsku proglasiti neprijateljskom zemljom i osovinom zla. to je već odnekud poznato haha