stroge presude

Haiderovi suradnici u zatvor zbog 6 milijuna eura mita za Hypo banku

Foto: ''
Haiderovi suradnici u zatvor zbog 6 milijuna eura mita za Hypo banku
02.10.2012.
u 15:25
Hans-Jörg Megymorez i Gert Xander iz nadzornog odbora koruškog pokrajinskog holdinga osuđeni su na trogodišnju, odnosno dvogodišnju zatvorsku kaznu zbog štete koju su nanijeli holdingu
Pogledaj originalni članak

''Pet godina bivšem šefu ÖVP-a: prvi političar koji mora u zatvor“, ''Šef ÖVP-a: 66 mjeseci zatvora za 6 milijuna eura“, ''Josefu Martinzu 5 i pol godina zatvora zbog pronevjere“, '' Proces Birnbacher: Presude s djelotvornim posljedicama“, samo su neki od naslova u austrijskim medijima koji u utorak opširno izvještavaju o strogoj presudi Pokrajinskog suda u Klagenfurtu kojom je u ponedjeljak navečer nepravomoćno osuđen bivši čelnik austrijske Narodne stranke (ÖVP) Koruške Josef Martinz i još trojica bivših suradnika pokojnog koruškog pokrajinskog poglavara Jörga Haidera zbog pronevjere i primanja mita pri prodaji Hypo Alpe Adria banke.

Tadašnji Haiderov zamjenik Josef Martinz, koji je priznao sucu da je 2007. godine pri prodaji Hypo banke uzeo mito za financiranje predizborne kampanje koruških konzervativaca, osuđen je u ponedjeljak zbog pronevjere na zatvorsku kaznu od 5 i pol godina.

Hans-Jörg Megymorez i Gert Xander iz nadzornog odbora koruškog pokrajinskog holdinga osuđeni su na trogodišnju, odnosno dvogodišnju zatvorsku kaznu zbog štete koju su nanijeli holdingu isplatom preuveličanog honorara od 6 milijuna eura klagenfurtskom poreznom savjetniku Dietrichu Birnbacheru za njegove trotjedne usluge na prodaji banke.

Birnbacher je bio prvi koji je, nakon što je vidio da će biti otkriven, počeo surađivati s državnim odvjetništvom za borbu protiv korupcije, priznavši počinjeno kazneno djelo. U skandal je potom uvukao još i neke druge političare iz Koruške, desetljećima utvrde desničarske Slobodarske stranke (FPÖ).

Suradnja s pravosudnim organima uzeta mu je kao olakotna okolnost te je kažnjen trogodišnjom zatvorskom kaznom, od čega dvije godine uvjetno.

Pri prodaji koruške Hypo banke njemačkom Bayern LB-u Jörg Haider, koji je poginuo 2008. u automobilskoj nesreći, i njegov zamjenik Josef Martinz dogovorili su s Dietrichom Birnbacherom da ispostavi preuveličani honorar od 6 milijuna eura za njegove usluge pri prodaji banke, koji će nakon isplate podijeliti na tri dijela: trećina Birnbacheru (stvarni dio njegova honorara trebao je navodno iznositi 200 tisuća eura), trećina Martinzovu koruškom ÖVP-u i trećina Haiderovu Savezu za budućnost Austrije (BZÖ).

Rasplet ovog najvećeg skandala u Austriji nakon Drugog svjetskog rata našao se je u utorak u središtu izvještavanja austrijskih medija. Većina njih piše o političkom potresu u Koruškoj i "vrlo strogim“ kaznama korumpiranoj koruškoj četvorci kao simboličnoj poruci svim austrijskim političarima. Neki od njih otišli su i korak dalje pa ističu da je bivši čelnik koruških narodnjaka J. Martinz posebno "brutalno“ kažnjen jer je bio zamjenik Haidera, čijem je sustavu također na ovaj način "virtualno“ presuđeno.

Sudac Manfred Herrnhofer (48) naglasio je da u aferi Hypo još nije izrečena posljednja riječ najavivši da će se pred sudom naći još neki političari.

Državni tužitelj Andreas Höbl rekao je da za njega to nije kompliciran slučaj pronevjere, nego primitivna povreda obveza.

Mediji izvještavaju da je iznenađena klagenfurtska četvorka nakon presude gledala u prazno.

Po austrijskom zakonu za zlouporabu položaja, prevaru i počinjenu štetu veću od 50 tisuća eura predviđena je kazna do 10 godina zatvora.

Presude nisu pravomoćne, a svi osuđeni najavili su žalbe višoj sudskoj instanci.

>>Šef FPÖ-a izvrijeđao prethodnika: Haider je bio korumpiran

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.