vojna tradicija

Habsburg-Lothringen odlikovao hrvatske povijesne postrojbe

Foto: Snježana Herek/VLM
Habsburg-Lothringen odlikovao hrvatske povijesne postrojbe
11.11.2011.
u 00:03
Hrvatske povijesne postrojbe 16. srpnja ove godine sudjelovale su na pokopu nadvojvode Otta von Habsburga.
Pogledaj originalni članak

BEČ – Nadvojvoda Karl von Habsburg, poglavar bivše carske austrijske i hrvatsko-ugarske kraljevske kuće Habsburg-Lothringen uručio je u četvrtak navečer u vojarni Marije Terezije u Beču spomen-medalje i zahvalnice predstavnicima hrvatskih povijesnih postrojbi, koje su 16. srpnja ove godine sudjelovale na pokopu njegova oca nadvojvode Otta von Habsburga.

Riječ je o šest postrojbi: Viteško alkarsko društvo Sinj, Karlovački husari, Zrinska garda Čakovec, Kliški uskoci, Varaždinska građanska grada i Bjelovarski graničari – Husari 1756.

Odličja su, u nazočnosti visokih dužnosnika austrijske savezne vojske i povijesnih postrojbi zemalja iz austrijskog susjedstva, osobno preuzeli Boško Ramljak, član Upravnog odbora Viteškog alkarskog društva Sinj, Alojzije Sobočanec, predsjednik Zrinske garde Čakovec, Damir Žura, predsjednik i zapovjednik Kliških uskoka, i Ivan Marković, dozapovjednik i predsjednik Suda časti Bjelovarskih graničara – Husara 1756. Među odlikovanima je i hrvatski diplomat Claude Grbeša, koji je predložio i koordinirao nastup hrvatskih povijesnih postrojbi na pokopu nadvojvode Otta Habsburga u Beču, a bio je i u sastavu izaslanstva Papinskog viteškog reda Svetog Groba Jeruzalemskog.

– Dobiveno odličje značajno je za promociju bogate hrvatske vojne tradicije koju dijelimo zajednički sa susjedima i prijateljskom nam Austrijom – rekao je Grbeša za Večernji list, istaknuvši kako je ono potvrda višestoljetne hrvatske pripadnosti srednjoeuropskom prostoru.

– Kao veliki prijatelj Hrvatske i njezin državljanin, na što je posebno bio ponosan, moj je pokojni otac godinama mnoge u Europi uvjeravao da je Hrvatskoj mjesto u europskoj obitelji – rekao je za nadvojvoda Karl von Habsburg, istaknuvši da se je Otto von Habsburg posljednjih dana svog života posebno radovao završetku pristupnih pregovora RH s EU.

Dodjeli odličja bio je nazočan i vojni izaslanik pri hrvatskom veleposlanstvu u Austriji brigadir Tihomir Herceg. U petak ujutro hrvatsko će izaslanstvo položiti na središnjem bečkom groblju vijenac na grob hrvatskih junaka austro-ugarske vojske, feldmaršala baruna Svetozara Borojevića von Bojne, tzv. „Lava sa Soče“ i generala Stjepana baruna Sarkotića von Lovćena, posljednjeg zemaljskog poglavara BiH, vojnog upravitelja Dalmacije i Crne Gore.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 17

OB
-obrisani-
03:33 11.11.2011.

Povijest je najgluplji predmet koji djeca mogu imat u skoli. Najgluplji! A ovi na slici dobili medaljice... Karl ce traziiti nasu zemlju i sve ide u krug. Papa pruza gramzljivo rucice..ipak mi volimo Papu...ma sve gnjida do gnjide. Mi vec 20 godina vodjeni od protuha i gramzljivaca koji su ocito i dosli na vlast pod odredjenim UVJETIMA... Laku noc Hrvatska. Dobro jutro Libija.

DU
Deleted user
09:20 11.11.2011.

Lave, ti bi rado prešutila Titove zločine pa bi i Povijest zabranila, zašto se tome ne čudim?

Avatar lola lola
lola lola
02:00 11.11.2011.

\"- Dobiveno odličje značajno je za promociju bogate hrvatske vojne tradicije koju dijelimo zajednički sa susjedima i prijateljskom nam Austrijom - rekao je Grbeša za Večernji list, istaknuvši kako je ono potvrda višestoljetne hrvatske pripadnosti srednjoeuropskom prostoru.\" Zaboravili su one podatke iz povijesti kada je hrvatski jezik bio sluzbeno zabranjen. Za vrijeme koga je to bilo???