Transkripti

Haaški je istražitelj na Pantovčaku bio kao u svom dnevnom boravku

Foto: ''
Haaški je istražitelj na Pantovčaku bio kao u svom dnevnom boravku
29.04.2011.
u 13:00
Zadarski Hrvatski list donosi iskaz svjedoka tužiteljstva Williama Tomljanovica koji je rekao 
da je godinu dana katalogizirao kolekcije transkripata koje su dobili iz Ureda predsjednika
Pogledaj originalni članak

Bivši predsjednik RH Stjepan Mesić i dalje je predmet medijskog i javnog istraživanja, kao svojevrsni "glavni osumnjičenik", odnosno osoba koja je Haaškom sudu dostavljala predsjedničke transkripte pokojnog Franje Tuđmana. Sumnjičenja Mesića nisu novost, no kulminirala su nakon drakonskih presuda Anti Gotovini i Mladenu Markaču, koje je Tribunal prvostupanjski osudio uglavnom na temelju sadržaja tzv. brijunskih transkripata. Mesić i dalje poriče da je on taj koji je dilao transkripte, no zadarski "Hrvatski list" u novom broju donosi transkript koji još jače usmjerava svjetlo na Mesića.

Točno 666 dokumenata

U ožujku 2006. godine, glavni urednik Hrvatskog lista Ivica Marijačić i suradnik tjednika Markica Rebić našli su se na optuženičkoj klupi u Haagu. Teretilo ih se da su objavili tajni iskaz zaštićenog svjedoka. Kao svjedok tužiteljstva pojavio se prof. William Tomljanovic, kojega je haaško tužiteljstvo posebno rado, kao "ekspertnog svjedoka", koristilo u nekoliko procesa u kojima su bili optuženi Hrvati.

Tomljanovic je predavač na Yaleu i stručnjak za hrvatsku povijest 19. stoljeća. Svejedno, obavljao je poslove haaškog istražitelja. Tom je prilikom prilično jasno otkrio na koji su način Tuđmanovi transkripti stizali u ruke haaških tužitelja. Kaže da je većina transkripata postala Haagu dostupna u travnju 2000. te je on odlazio nekoliko puta u Ured predsjednika kako bi pregledao dokumente.

– Počeo sam s pregledom u svibnju 2000., tražio dodatne transkripte, pregledao listu i oko godinu dana radio na katalogiziranju kolekcije transkripata koju smo dobili iz Ureda predsjednika – kaže u svjedočenju. Sudac ga još informativno pita koliko je transkripata u kolekciji, na što Tomljanovic odgovara "točno 666" i potvrđuje da ih je on osobno sve analizirao. Potom potanko opisuje kako izgledaju sobe u kojima je Tuđman snimao razgovore, gdje su bili postavljeni mikrofoni, što su radili pojedini muški, a što ženski djelatnici s transkriptima i sl. Na pitanje tužitelja koliko je puta išao u RH pregledavati dokumente, odgovara da je to činio "jako mnogo puta". Opet potvrđuje da je već sredinom 2000. raspolagao i velikom kolekcijom dokumenata HVO-a.

Ulaz je bio slobodan

Tijekom Tomljanoviceva svjedočenja branitelj novinara Krešimir Krsnik traži, prije javnog čitanja dokumenata, objašnjenje je li ovdje riječ o tajnim dokumentima. Tužitelj ga smiruje i tvrdi da su "dokumenti predani dogovorno od hrvatske vlade... bez ikakvih uputa, dostupni za uporabu". Ovo svjedočenje Tomljanovica upućuje na to da je haaški istražitelj već početkom svibnja imao slobodan ulaz do tajnih dokumenata i transkripata u Uredu predsjednika. Svrstavao ih je i preuzimao.

Nadalje, to je odgovorna osoba na Pantovčaku uradila na najgori mogući način, jer je čovjeku iz Haaga omogućeno da sam prebire po svemu, kao u svojevrsnoj "ribičkoj ekspediciji", umjesto da se od Tomljanovica zaprime upiti za konkretne dokumente. Iz odgovora tužitelja jasno je isto tako da je u međuvremenu te transkripte "oprala" i službeno hrvatska(e) Vlada(e). Opet na najgori način – bez ikakvih ograda i davanja uputa o tajnosti dokumenata.

U svojim reakcijama Mesić sada tvrdi kako on nije davao transkripte Haagu, nego je poštovao zakon o suradnji s Haagom i surađivao. Ne boji se progona zbog "veleizdaje" i čudi se kako se ne istražuju oni koji nisu surađivali s Haagom. Na temelju svjedočenja Tomljanovica izgledno je da je netko ipak na proljeće 2000. godine nelegalno dilao transkripte, i to iz Ureda predsjednika. Teško da bi haaški istražitelj tamo bio "jako mnogo puta" a da mu netko nije otvorio vrata tajni. I to širom.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 213

KO
korisnicax
15:40 29.04.2011.

tuđman je u provedbi nekih svojih ideja bio vrlo energičan pa su eto generali sad u hagu... i sanader je bio energičan...pa eto gdje je njega to dovelo...

OB
-obrisani-
13:42 29.04.2011.

pred zakonom smo svi jednaki,al neki su ipak malo jednakiji....

OB
-obrisani-
15:41 29.04.2011.

29.04.2011. u 15:39h ljerka ribolina je napisao/la: chemica ....a tebi se u nju žuri? meni ,ne.....meni je bitnije da nam vlast preuzmu pošteni ,energični ljudi a ne dupedavci -------------------------------------------------------------------------------------------------------- ljerka,....imas dole nize listu kandidata,.....jedino sto je za Koradea malo kasno,.....ima rupu u glavi.