Haaška pljuska

Haaška pljuska: Šljivančanin na slobodi za manje od godine dana!

Foto: AFP/Pixsell
Haaška pljuska: Šljivančanin na slobodi za manje od godine dana!
08.12.2010.
u 16:15
Ratni zločin na Ovčari kažnjen je u Haagu sa 20 godina zatvora M. Mrkšiću i deset godina V. Šljivančaninu
Pogledaj originalni članak

Bivši major KOS-a, vojnoobavještajne službe JNA, 67-godišnji Veselin Šljivančanin uspio je u svojem naumu da poništi već drugu presudu koju mu je zbog sudjelovanja u zločinu na Ovčari odredio Haaški sud. Na presedanskom, trećem pojavljivanju u haaškoj sudnici, pred žalbenim vijećem Tribunala poništena mu je drugostupanjska kazna zatvora od 17 godina, izrečena u svibnju 2009. Prvostupanjski je načelnik sigurnosti Operativne grupe JNA “Jug” u rujnu 2007. bio kažnjen s pet godina zatvora, uz obrazloženje da je sudjelovao u mučenju zarobljenika. Drugostupanjskom presudom žalbeno vijeće (u istom sastavu, predsjedavajući u peteročlanom vijeću Theodor Meron) uvećalo je tu kaznu na 17 godina zatvora.

>>Bosanac: Sramotna presuda! Za Ovčaru je nagrađen, Haag je umro

>>Šibenčani prosvjeduju zbog smanjenja kazne Šljivančaninu

Ustanovljeno je da je Šljivančanin i osobno suodgovoran za ubojstva najmanje 194 ranjenika i zarobljenika iz vukovarske bolnice. Odlukom vijeća od 8. prosinca ove godine poništena je dopuna kazne zbog sudjelovanja u ubojstvu, a Šljivančanin je opet kriv, kao i u prvoj presudi, samo zbog maltretiranja zarobljenika. No kako je žalbeno vijeće ustanovilo da je i taj zločin velik, odredilo mu je kaznu od deset godina zatvora. S obzirom na to da je Šljivančanin dva puta u haaškom pritvoru ukupno proveo pet godina i 11 mjeseci, za manje od godine dana njegova će obrana moći tražiti njegovo uvjetno puštanje na slobodu, kada odsluži dvije trećine ukupne kazne.

Panić – ključ za Haag

Već kada je Šljivančaninova obrana uspjela u manevru i isposlovala presedan – da se nakon pravomoćne presude provede revizija, promatračima je postalo jasno da će Šljivančaninu biti smanjena kazna. Sud je, naime, uvažio pojavu novog svjedoka Miodraga Panića, bivšeg potpukovnika JNA i zamjenika pukovnika (kasnije generala) Mile Mrkšića. On je potvrdio da Mrkšić, u razgovoru sa Šljivančaninom, nije upozorio da miče zaštitu vojnika JNA pred Ovčarom. Žalbeno je vijeće povjerovalo kredibilnosti ovog svjedoka premda je tužiteljstvo pokušalo Panića prikazati kao nevjerodostojnog. Rezultat – Šljivančaninu je radikalno smanjena kazna, jer su suci većinski povjerovali da Šljivančanin nije znao da su zarobljenici ostali bez zaštite. Valja podsjetiti da je Šljivančanin kao major KOS-a upravo bio zadužen za sigurnost na području OG “Jug”.

Američki sudac Meron i turski Guney izdvojili su svoje mišljenje i pretpostavlja se da nisu bili za ovoliko smanjenje kazne, za razliku od talijanskog suca Pocara, koji je također izdvojio mišljenje, a i prije je bio protiv povećanja kazne Šljivančaninu.

Procesni presedan

Jedan od haaških branitelja Goran Mikuličić objašnjava da je sud procijenio kako su nove činjenice (dokaz) toliko relevantne da je presuda od 17 godina neosnovana te je uveden novi procesni presedan koji će se moći rabiti i u drugim postupcima.

– Mi sada možemo raspravljati o ovoj kazni, imajući na umu stravične zločine na Ovčari i u Vukovaru, no sud se ovime pita koliko je u tome odgovoran Šljivančanin – tumači Mikuličić.

Ako Mrkšić i Šljivančanin nisu jedini i najodgovorniji za Ovčaru, najodgovornije valja pronaći više u vrhu tadašnje JNA. Hrvatskoj nitko ne brani da to sada sama i učini.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 203

BL
blekso
07:18 09.12.2010.

treba li ikakav komentar ?

ZV
zvon
09:08 09.12.2010.

majke mi, jos ce na kraju ispast da smo sami sebe napadali i pobili. I kao da nam taj Haag vec nije trn u oku, opet smo htjeli u Haagu ici na sudjenje za razgranicenje mora sa Slovenijom. Dobro da nismo.

TI
TitoPartija
22:03 08.12.2010.

Živio Ivo Josipović, nova pravednost!