POVRATAK U NORMALU?

Gužve prema moru kao nekad, očekuje se špica sezone iz 2019.

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
Zagreb: Gužva na naplatnim kućicama Lučko u smjeru mora
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
Zagreb: Gužva na naplatnim kućicama Lučko u smjeru mora
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
Zagreb: Gužva na naplatnim kućicama Lučko u smjeru mora
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
Zagreb: Gužva na naplatnim kućicama Lučko u smjeru mora
03.06.2021.
u 19:55
Gužva na Lučkom, koja je proteklih godina izazivala nervozu turista, ove je godine, nakon teškog i neugodnog iskustva pandemije i epidemioloških mjera, gotovo razlog za veselje
Pogledaj originalni članak

Na zadovoljstvo turističkih domaćina, blagdan Tijelova i produljeni vikend donijeli su prve ovogodišnje ozbiljnije prometne gužve. U dugi vikend ušlo se s oko 125.000 turista na Jadranu, od čega čak 110.000 stranaca, a brojka bi do nedjelje trebala osjetnije narasti.

Već jdanas  je na našim cestama prema moru bilo puno stranih registracija i lipanj tako starta puno bolje nego prošle godine kad je Hrvatska u ovo vrijeme ugošćavala svega 37.000 turista. Gostiju je trenutno više nego triput više, ali zaostatak za predpandemijskom 2019. još je uvijek popriličan. Početkom lipnja te turistički rekordne godine domaćini su, naime, imali čak 256.000 turista. No, u nadolazećim tjednima i pogotovo u dva ljetna mjeseca zaostatak se, prema dosadašnjim najavama, može samo smanjivati.

Već sada turistički čelnici sa sigurnošću govore da će 2021. završiti s barem 60 posto od 20,7 milijuna gostiju i 108 milijuna noćenja iz 2019. Lani je, da podsjetimo, Hrvatska registrirala tek 7,7 milijuna gostiju i točno polovicu noćenja ostvarenih te turistički nikad bolje godine.

VIDEO: Gužva na naplatnim kućicama Lučko u smjeru mora

Stižu i Slovenci

Da Hrvatsku u 2021. čekaju izdašnije turističke brojke nego lani, vidljivo je praktički od početka godine, s tim da bi sama špica sezone mogla biti prilično nalik godinama prije korone. Inače, za pet mjeseci gostiju je bilo nešto više od milijuna, a noćenja 3,9 milijuna noćenja, što je 42 odnosno 38 posto više nego 2020., ali i tek nešto više od trećine ostvarenja iz 2019. Turistički promet ovog proljeća dodatno se intenzivirao od blagdana Duhova, kad su u Njemačkoj počeli školski praznici, pa su u protekla dva tjedna Nijemci činili gotovo polovicu svih gostiju u Hrvatskoj.

– Praznici im završavaju ovaj vikend, ali Nijemci nam stižu i dalje. Sada nam dolazi i puno slovenskih gostiju, nešto Austrijanaca, pa i Čeha, Poljaka... – govori nam direktor Turističke zajednice Istre Denis Ivošević, koji napominje da oživljavanje turističkog prometa možemo zahvaliti prvenstveno poboljšanju epidemiološke situacije kod nas.

– To je svakako na prvom mjestu, ali općenito smo se dosta dobro posložili kao turistička zemlja i to se vani zna. Recimo, nedavno smo imali TV ekipe iz Italije i Francuske koje su snimale prilog baš o tome kako smo pripremljeni za sezonu, i oni govore da je kod nas sve organiziranije nego u njihovim zemljama.

Upravo u Istri trenutno ima najviše turista (51.000), a zanimljivo je da su do ovog vikenda naši građani na moru bili treći po brojnosti, nakon Nijemaca i Austrijanaca. Neki su se, naravno, i jučer zaputili na Jadran i tako dobili priliku da malo zakukaju zbog gužvi. Nije, dakako, ugodno zaglaviti na suncu, u koloni, ali valja se prisjetiti i da smo lani u ovo vrijeme, kad su ceste i plaže bile praznjikave, itekako priželjkivali gužve.

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
Zagreb: Gužva na naplatnim kućicama Lučko u smjeru mora

Prilika za punjenje baterija

Da se takvih stvari valja prisjetiti, slaže se i pročelnica Zavoda za psihoterapiju Klinike za psihijatriju Vrapče dr. Tihana Jendričko.

– Da, kao da smo općenito više fokusirani na nedostatke i loše posljedice ove situacije. A puno je važnije povesti računa kako se uspješno prilagoditi. Nažalost, uglavnom se bavimo stvarima kojih smo se u pandemiji morali odreći, a previđamo da su se istodobno otvorile i neke nove prilike. Recimo, za okretanje obitelji, bliskim ljudima ili vrijednostima koje smo možda u užurbanoj svakodnevici potisnuli u drugi plan. Pandemija nam je definitivno dala priliku da puno toga revitaliziramo. Možda nismo mogli u kafiće, na večere ili putovanja, ali to ne treba gledati kao gubitak, nego kao priliku za neku promjenu. Svaka kriza je i prilika za rast – govori dr. Jendričko i dodaje da nam u svakom slučaju slijedi pozitivnije razdoblje.

– Lijepo je što pomalo imamo priliku vratiti se onome što nam je nedostajalo i treba se veseliti stvarima koje ćemo ovog ljeta moći činiti, kao što su izlasci i putovanja. Ali bilo bi dobro da zapamtimo neke od lekcija iz pandemije, poput toga koliko je dragocjeno njegovanje bliskih odnosa ili koliko boravak u prirodi napuni baterije. Ljetne mjesece trebamo iskoristiti maksimalno, definitivno slijedi ugodnije, opuštenije razdoblje, ali kako želimo da to potraje što dulje, ostanimo i dalje odgovorni i solidarni – poručuje psihijatrica T. Jendričko.

U turizmu, gdje se ovih dana masovno cijepe – u Istri će, recimo, u idućih sedam dana biti cijepljeni svi turistički radnici, uključujući iznajmljivače – s tim se savjetom itekako slažu.

Promet pojačan na cestama prema moru i na granicama

Promet je od jutarnjih sati bio pojačan na većini cesta u smjeru mora, na autocesti A3 Bregana-Lipovac u smjeru istoka, na pojedinim graničnim prijelazima sa Slovenijom na ulasku te s BiH na izlasku, izvijestio je HAK. U kolonama se prometovalo i na zagrebačkoj obilaznici u smjeru naplatnih postaja Lučko prema moru. Iz smjera Buzin kolona je u nekim trenucima dosezala osam, a iz smjera Jankomira šest kilometara, a promet je privremeno bio dodatno usporen zbog prometne nesreće. Povećana gustoća prometa zabilježena je i na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče, između naplatne postaje Lučko i čvora Bosiljevo II u smjeru Dubrovnika, na A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Bosiljevo II i Kikovica u smjeru Rijeke, na A3 Bregana-Lipovac u oba smjera te na A2 ZagrebMacelj u smjeru Zagreba. Vrijeme je bilo praktički idealno za vožnju, ali osim povećanog broja vozila promet su usporavali i radovi na autocestama, državnim, županijskim i lokalnim cestama.

VIDEO: Prvi prelazak granice s COVID potvrdom: Do sada ih je izdano oko 40.000

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

DU
Deleted user
21:10 03.06.2021.

Sad će Jadranski soj uskoro!

HA
Hanok
21:48 03.06.2021.

sada imaju dvije putovnice!

Avatar Jopa
Jopa
21:00 03.06.2021.

Na jesen opet ista priča, džabe pokusna cijepljenja