V. Korenovo

Gusjim perjem punile jastuke za mladenku, a onda je krenuo ples...

Foto: \'Damir Špehar/PIXSELL\'
Gusjim perjem punile jastuke za mladenku, a onda je krenuo ples...
07.03.2011.
u 11:00
Na druženje su obvezno dolazili i dečki s muzikašima, što je bila prigoda da se neženje zagledaju u udavače, iz čega su se, pak, rađale ljubavi i brakovi
Pogledaj originalni članak

Članice organizacije žena Hrvatsko srce u mjesnom domu u Velikom Korenovu prikazale su tradicionalnu čijanu, a riječ je o starom hrvatskom običaju čijanja perja, kakav se još uvijek njeguje u pojedinim dijelovima u Bjelovarsko-bilogorskoj županije.

S koljena na koljeno

- Naš stari običaj čijanja perja na selu njeguje se od davnina, i to u zimskom razdoblju kada nema radova u polju. Uglavnom se čijalo perje od gusaka da bi se punile blazine i jastuci mladenki za udaju. No, nije rijetkost da se na našem selu i danas na taj način pravi posteljina, a ta neobična vještina prenosi se s koljena na koljeno – istaknula je Đurđica Ištef Benšić, dogradonačelnica Bjelovara, koja se kao posebna gošća upoznala s čijanjem perja. Napomenula je da su ove godine održane već dvije čijane u kućama dviju članica Hrvatskog srca, a što dokazuje da pojedina obiteljska imanja više vjeruju ručnoj izradi posteljine nego onoj industrijskoj.

Međutim, tajnik Tomislav Matić dodao je kako je čijana ujedno bila i povod za druženje. Naime, prema običajima tijekom čijane se dobro pojede i popije, pa stoga i pjesma krene spontano, a pred kraj posla u goste dolaze i svirci.

- Na čijanu obvezno dolaze i dečki, koji sa sobom povedu i muzikaše, a što je prigoda da se neženje zagledaju u mlade udavače. Upravo tako su se rađale brojne ljubavi, a iz kojih su pak nastajali brakovi – kaže T. Matić. Nakon što oko ponoći žene završe sa čijanjem perja, okupljeni se prepuštaju druženju, a kada spontano kreće ples i pjesma do jutarnjih sati.

Poznati kiseli breg

Od davnina se pamti da je svaka čijana bila zaslađena i jedenjem kolača, koje su domaćice spremale za tu prigodu, no u modernije doba oplemenjen je i meni. - Pošto je riječ o zimskom razdoblju, jelovnik smo odlučili proširiti kiselim sarmicama. No, to nije bez razloga jer upravo se uz Veliko Korenovo veže prepoznatljivost i fenomen, tzv. kiseli breg, a riječ je o načinu kiseljenja zelja i repe, a koje su žene nosile na prodaju na bjelovarsku tržnicu – dodaje Đ. Ištef Benšić.

Nadalje, T. Matić dodaje da čijanu kao običaj njeguju i pojedina folklorna društva, a s ciljem da se sačuva i nadalje opstane u modernoj civilizaciji.

predsjednik nije optimističan

Milanović: Sutra dolazi kriza, siguran sam sto posto. Moramo ostati hladne i trezvene glave

"Ovo je posebno i rijetko vrijeme iz kojega moramo izvući maksimum onoga što nam se nudi. Jer sutra dolazi kriza, siguran sam sto posto. Vjerujem da u slučaju Hrvatske ne dolazi opasna, ratna, egzistencijalna kriza. Mislim da smo od toga zaštićeni i da taj film nećemo gledati. Ali ne smijemo živjeti da će ovo što se trenutno događa trajati vječno, neće. Moramo uzeti sve što nam se nudi", kazao je Milanović.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.