sjednica gsv-a

GSV: Većina misli da Zakon o radu ipak treba podijeliti na dva zakona

Foto: 'Patrik Macek/PIXSELL'
GSV: Većina misli da Zakon o radu ipak treba podijeliti na dva zakona
10.09.2012.
u 17:30
Radnici će biti na vjetrometini, kazao je Sever. S druge strane, poslodavci nemaju ništa protiv bilo kakvog oblika liberalizacije radnih odnosa
Pogledaj originalni članak

Izmjene Zakona o radu u smjeru fleksibilizacije radnog odnosa, najava “uravnilovke” u državnim tvrtkama, a naročito smanjenje javne potrošnje nije po volji sindikata, istaknuli su predstavnici sindikata na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Radnik na vjetrometini

– Izričito smo protiv jedinstvenog ugovora o radu. Poslodavac radniku može dati otkaz danas na sutra – kazao je Krešimir Sever iz Nezavisnih sindikata Hrvatske. Riječ je o ideji vladajućih da se prava zaposlenih na ugovor na određeno i na neodređeno radno vrijeme izjednače kroz takozvani jedinstveni ugovor. Po jednom od modela takvog ugovora prvih 2,5 godina staža radnik bi bio nezaštićen, dok bi nakon toga uživao sigurnost ugovora na neodređeno vrijeme.

– Radnici će biti na vjetrometini – kazao je Sever. S druge strane, poslodavci nemaju ništa protiv bilo kakvog oblika liberalizacije radnih odnosa.

– Onome tko hoće raditi treba omogućiti da radi – kratak je bio Damir Kuštrak, predstavnik Hrvatske udruge poslodavaca.

Uvažili primjedbe

Poslodavcima je bio puno zanimljiviji dio sjednice o Zakonu o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. Zaključuju da je riječ o hrabrom pokušaju Vlade da skupi vjerovnike, a podržavaju ga s obzirom na to da je riječ o nagodbi na dobrovoljnoj osnovi.

– Zakon je doživio značajne izmjene na temelju primjedbi HUP-a i Hrvatske udruge banaka – istaknuo je Kuštrak. A primjedbe će doći i od sindikata, koji traži da se u zakonu detaljnije definiraju potraživanja radnika, točnije da se u nagodbu uključe i potraživanja nastala po dnevnicama, troškovima putovanja i ostalim neisplaćenim materijalnim pravima, a ne samo potraživanja na plaće. U prezentaciji koju je iznio ministar financija Slavko Linić očekuje se svakako da se uz pomoć zakona oko 36.000 tvrtki, koje zapošljavaju 60.000 ljudi, ili likvidira ili spasi. Linić je, kako doznajemo, obećao da će spasiti pola radnih mjesta.

– Imamo tvrtke koje su blokirane 15 godina te vlasnika čijih je 16 tvrtki u blokadi – dao je primjer ministar Mirando Mrsić, koji ističe da je najveći vjerovnik Vlada, a da će ona voditi računa o spašavanju radnih mjesta. To je i logika kojom će se voditi kod fiskalne politike u razdoblju do 2015. u kojem će dodatno smanjiti zdravstveni doprinos za 1 posto da smanje troškove rada.

>>Donosimo Mrsićev plan: Sedam hitnih mjera za nova zapošljavanja

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.