Sastanak s Ljeljakom

Grmoja: Most će prijedlog zakona za otvaranje državnog arhiva za desetak dana poslati u Sabor

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Spriječit ćemo da neke lokalne samouprave preplaćuju gradnju infrastrukture, a neke da čudnim dealovima dobiju bolju cijenu, kaže Nikola Grmoja
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Roman Leljak
07.02.2017.
u 14:28
Slovenski publicist i istražitelj Udbinih arhiva u Sloveniji Roman Leljak sastao se danas u Saboru s predstavnicima Mosta vezano uz najavu predsjednika Mosta Bože Petrova o potpunom otvaranju državnog arhiva do 22. prosinca 1990. godine
Pogledaj originalni članak

Slovenski publicist i istražitelj Udbinih arhiva u Sloveniji Roman Leljak sastao se danas u Saboru s predstavnicima Mosta vezano uz najavu predsjednika Mosta Bože Petrova o potpunom otvaranju državnog arhiva do 22. prosinca 1990. godine. On im je prenio svoja iskustva vezana uz istraživanja arhiva u Sloveniji kako bi, kazao je, napravili što kvalitetniji prijedlog zakona.

- Prenio sam moja iskustva Mostu. Ne znam kakav je njihov prijedlog, sugerirao sam im da u njemu nositelje političkih dužnosti u Jugoslaviji izjednače s nositeljima političkih dužnosti u suvremenoj Hrvatskoj, tako da razina osobnih podataka bude jednaka za obje te kategorije, a ne da oni bivši budu više zaštićeni nego ovi danas – objasnio je Leljak nakon sastanka.

Mostov Nikola Grmoja kaže kako je Most većinu onoga što im je Leljak rekao već ugradio u svoj prijedlog zakona na kojem su radili posljednja dva mjeseca, dok će preostale sugestije uzeti u obzir.

Budući je premijer Andrej Plenković kazao kako će Ministarstvo kulture izraditi svoj prijedlog zakona, upitan je očekuje li u Saboru potporu HDZ-a.

- Ne znam što Ministarstvo kulture radi, čuo sam da planiraju nešto za treći kvartal ove godine, a to praktično znači da su sada krenuli u tom smjeru. Most ima gotov prijedlog zakona, a sve sugestije vladajućih i oporbe u pravcu otvaranja arhiva za sve zainteresirane rado ćemo uvažiti. Ne znam zašto HDZ ili SDP ne bi podržali naš zakon. HDZ će glasovati za naš prijedlog, uvjeren sam u to. Mislim da nitko normalan ne bi trebao biti protiv ovog prijedloga zakona – objasnio je Grmoja. Ministarstvo kulture, dodaje, radi sveobuhvatnu izmjenu zakona koja se ne tiče samog otvaranja arhiva, pa je zato Most sada svojim prijedlogom išao riješiti i taj aspekt vezan uz arhivsku građu.

Komentirao je i kritike struke da nije kontaktirana pri izradi zakona.

- Nismo radili cijeli novi zakon nego samo izmjene koje se tiču otvaranja arhiva do 22. prosinca 1990. Uzeli smo u obzir iskustva svih postkomunističkih država i zemalja u okruženju i mislim da je to jako kvalitetan prijedlog zakona. U saborsku proceduru ćemo ga poslati najvjerojatnije za desetak dana. Zaštit ćemo njima određene osobne podatke, ali nema razloga da štitimo one koje su bili na političkim dužnostima u bivšoj državi. Ja kao političar moram objaviti neke podatke koje ostali građani ne moraju. Svi koji se bave političkom djelatnošću moraju biti izloženi javnosti – smatra Grmoja koji je uvjeren da će taj prijedlog zakona, s obzirom da sadrži i objavu dijela osobnih podataka, izdržati provjeru na Ustavnom sudu.

- Znam da će biti onih koji će pokušati rušiti taj zakon, jer im vjerojatno ne odgovara da ti podaci budu javno dostupni – zaključuje Grmoja.

>> Božo Petrov: Objavit ćemo sve komunističke dosjee

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

TR
TrvtkoKomadina01
15:56 07.02.2017.

Ako MOSTovci provedu lustraciju imati će moj glas kao i velikog broja hrvatskih građana koji više od pola stoljeća čekamo istinu o titovim zločincima.

MG
milerazbojnik@gmail.com
15:25 07.02.2017.

ma već odavno sam rekao i napisao o toj temi pa ću i sad kakav pravni nasljednik ili nasljednici nekog ili nećije partije i stranke .ne nikad se to nije smjelo desit niti dopustiti .jer svi ti dokumenti su trebali biti dostupni javnosti i povjesnićarima da mogu pretraživat i naći istinu o jednoumlju u kojem je u ime jedne stranke rađeno što je rađeno isto kao što je urađeno i s dokumentacijom ndhazije i nek se vidi istina da narod zna da su to bila oba totalitarna društva u kojima je poćinjeno što je poćinjeno ia ne samo o jednima o kojima nas filaju preko pol stoljeća da su bili ovakvi a oni drugi sveci al je istina da je komunizam pojeo i unišptio deset puta više ljudskih života nego li sam rat i o tom niko ništa ne prića po svjetu nego se šuti i stalno lupa po jednim te istima

Avatar Feniks
Feniks
19:48 07.02.2017.

Most je morao pogurati stvar jer se Obuljenki ne može vjerovati. HAVC je primjer.