Ušteda na subvencijama

Grčić o rebalansu: Plaće, mirovine i socijalna davanja nećemo rezati

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Grčić o rebalansu: Plaće, mirovine i socijalna davanja nećemo rezati
02.10.2014.
u 14:00
- Rashodi proračuna bit će u skladu s dogovorima s Europskom komisijom - kazao je ministar financija Boris Lalovac.
Pogledaj originalni članak

Potpredsjednica Vlade Vesna Pusić je nakon sastanka u Banskim dvorima o rebalansu proračuna i smjernicama za izradu proračuna kazala da rebalans i proračun za 2015. godinu "idu u istom pravcu" te da imaju iste dodatne i nove mjere o kojima su razgovarali. - Vrlo značajno je da se drže rashoda u onim okvirima koji su dogovoreni s partnerima iz Europske komisije - naglasila je Pusić.

- Plaće, mirovine i socijalna davanja nećemo rezati. Ako ćemo dodatno štedjeti, rezat ćemo subvencija - kazao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić na konferenciji za javnost o rebalansu proračuna.  Grčić je dodao da kontroliraju rashode, a "jedini trošak proračuna može biti sanacija poplavama pogođenih područja".

Grčić je priznao da će prihodi, zbog "optimističnih projekcija BDP-a", biti manji od planiranog te dodao da se radi o milijardu i pol do dvije milirade kuna. - Tu si ne možemo pomoći. Unaprijed je bilo poznato da će biti jako teško ostvariti, u ovim uvjetima dodatne fiskalne konsolidacije, pozitivnu stopu već ove godine - rekao je Grčić.

- Rashodi proračuna bit će u skladu s dogovorima s Europskom komisijom - kazao je ministar financija Boris Lalovac i dodao da možemo "biti učinkovitiji i bolji rezanjem neproduktivnih troškova". Ministar Lalovac će danas početi i pojedinačne razgovore sa svakim ministarstvom vezano uz rebalans. Najavio je da će ubrzo na Vladu poslati "Spending Review", odnosno detaljna analiza rashodovne strane proračuna. - Mislim da neće biti potreban dolazak Europske komisije ukoliko mi, a danas smo se dogovorili upravo da u tom smjeru idemo, u četiri ključna područja, a to su plaće, subvencije, agencije i dio zdravstva, isporučimo kvalitetne dokumente - kazao je Lalovac.

>>'Mi smo negdje ispod same površine vode i čekamo da izronimo iznad'

>>'Građani imaju oročeno 10 milijardi eura štednje'

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 17

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
13:13 02.10.2014.

Tih priči smo se naslušali u ove 3 godine od kad je partija na vlasti...

DU
Deleted user
12:58 02.10.2014.

Grčić bi se mogao pridružiti sunarodnjaku joviću

TH
than
12:53 02.10.2014.

Koliko li su samo puta rekli da nece rezati place i da nece biti novih poreza ?!?! Nazalost, biti ce novih rezanja. Na Grcica smo navikli da prica bajke. Mene samo zanima gdje su pare. Srezali su place, uveli nove poreze i opet je deficit enorman