RASPRAVA U SABORU

Grbin: Imamo dvije vlade, u Bruxellesu i Zagrebu; Jandroković: Čuo sam za dva kluba iz iste stranke

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Nove zastupnice Tramišak i Baričević
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Nove zastupnice Tramišak i Baričević
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Nove zastupnice Tramišak i Baričević
20.01.2023.
u 14:55
Sandra Benčić (ZLB) kazala je kako je premijer kod izvješća najviše govorio da se srami vlastite opozicije, parlamenta i građana koji ga nisu podržali oko obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, no da nije govorio da ga je sram kako ide obnova, uvođenja eura, poskupljenje…
Pogledaj originalni članak

Hrvatski sabor u petak je većinom glasova prihvatio premijerovo Izvješće o sastancima Europskog vijeća održanim u prošloj godini, prije glasovanja oporba je ponovila svoje zamjerke na račun izvješća, premijera i Vlade. Neke od razmatranih tema na sastancima bile su agresija Rusije na Ukrajinu, sigurnost opskrbe hranom, energetika, gospodarska pitanja, kritična infrastruktura, COVID-19.

Rat u Ukrajini, bio je prema premijeru Andreju Plenkoviću, najvažnija politička tema u 2022., a EU je pokazala jedinstvo uvođenjem sankcijama Rusiji i davanjem potpore Ukrajini. Hrvatska je s prvim danom ove godine ušla u šengenski prostor i eurozonu. 

"Mi smo danas država koja je među 15 zemalja u EU-u, NATO-u, eurozoni i šengenskom prostoru. Ne možemo biti u kvalitetnijem i boljem društvu nego što jesmo", ponovio je Plenković. 

Uvjeren je da će Hrvatska koristi od Schengena "osjetiti u financijskim rezultatima ove godine unatoč najavljenom i izglednom usporavanju globalne ekonomije", a da će eurozona "jačati našu otpornost u bilo kakvim krizama koje su pred nama". 

Prije samog glasovanja, oporba je ponovila svoje zamjerke na račun izvješća, samog premijera i Vlade, a rasprava se s vremenom proširila i na druge teme, usprkos upozorenju predsjednika Sabora da to nema smisla i ne vodi ničemu.

Grbin: Imamo dvije vlade, jednu u Bruxellesu, drugu u Zagrebu

Peđa Grbin (SDP) ustvrdio je kako je rasprava o izvješću još jednom pokazala da je vladajućima, a pogotovo Vladi, više stalo do Ukrajine i BiH, nego hrvatskih građana i da je predmetno izvješće to potpuno ogolilo.

Ogolilo je još nešto, da imamo dvije vlade, jednu koja djeluje u Bruxellesu, druga u Zagrebu, pa primjerice, u Bruxellesu dižemo ruku za ubrzanje zelene tranzicije, a kod kuće HEP koči sve koji žele ugraditi solare, kazao je zastupnik.

Nikad nisam čuo da postoje dvije Vlade, ali jesam da postoje dva kluba iz iste stranke, kazao mu je predsjednik Sabora Gordan Jandroković

Sandra Benčić (ZLB) kazala je kako je premijer kod izvješća najviše govorio da se srami vlastite opozicije, parlamenta i građana koji ga nisu podržali oko obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, no da nije govorio da ga je sram kako ide obnova, uvođenja eura, poskupljenje…

Pavić: Poskupljenja nemaju veze s uvođenjem eura

Marko Pavić (HDZ) uzvratio im je kako su se za riječ javili oni koji su bili na krivoj strani povijesti, te da ne stoji da recentna poskupljenja imaju veze s uvođenjem eura. To apsolutno ne stoji, kazao je i naglasio kako će Vlada znati reagirati na neopravdano dizanje cijena.

Hrvatska je danas primjer svim državama koje još nisu uvele euro kako se on ne treba uvoditi, premijer Poljske vam se smije, odgovorio mu je Marko Milanović Litre (HS).

Kolega Pavić nas želi uvjeriti da je porast cijena zbog eura stvar anegdote, dojma hrvatskih građana, dodao je Nikola Grmoja (Most) i vladajućima poručio "postali ste strašilo modernim suverenim nacijama Europe".

Zadnja verzija priče, ona ministra Primorca, je da nema poskupljenja, da ništa nije poskupjelo, ironizirao je Nino Raspudić (Most).

Đakić: Klanjate se samo Milanoviću

Kolegama iz oporbe Josip Đakić (HDZ) je pak uzvratio kako je „vidljivo da se klanjaju samo Milanoviću koji ih instruira kako da postupaju“.

Hrvoje Zekanović (HDS) spočitnuo je pak Milanoviću Litri kako je „tobože“ najveći obožavatelj Ukrajinaca, a nije došao na glasovanje o obuci njihovih vojnika u Hrvatskoj. 

Ne da podržavam Ukrajince, ljubim ih svaki dan prije spavanja, rekao je Suverenist, koji je ranije otkrio da je obiteljski povezan sa Ukrajinom.

VIDEO Burno na aktualcu: Oporba napala Plenkovića, pljušte opomene i frcaju visoki tonovi

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

SA
sasha68
14:59 20.01.2023.

benčićka, jel tebe i kekinicu, senfa sram sto imate krijumcare djece u svojim redovima? nesto se ne javljas oko toga

NO
Noštromo
17:50 20.01.2023.

Pored ovakve oporbe Grbin, Grmoja, Benčic, Penava, Drele nije ni čudo da je Hdz na vlasti.