ISTRAGA ZBOG KORUPCIJE

Granić uhićen zbog mita

08.05.2004.
u 00:00
Policija ima snimku u kojoj se govori o 60.000 eura mita
Pogledaj originalni članak

Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova, i Darinko Bago, predsjednik uprave "Končara" i bivši veleposlanik u BiH i Bugarskoj, uhićeni su jučer zbog sumnje u primanje, odnosno pomaganje u primanju mita u iznosu od 60.000 eura.

Ozvučeni Delonga

USKOK, koji koordinira kriminalističku obradu, kao glavni dokaz sumnji posjeduje tehnički besprijekornu snimku kompromitirajućeg razgovora između Mate Granića i Velimira Delonge, bivšeg direktora u Končaru, koji je slučaj prijavio policiji i USKOK-u. U dogovoru s kriminalistima i tužiteljima, ozvučen je Delonga koji se na Mirogoju sastao s Granićem. Strahovalo se da će zbog jake kiše koji je padala proteklih dana, kad su se i sastali, snimka biti loša, no Delonga i Granić bili su pod istim kišobranom pa je snimka zadovoljavala sve tehničke uvjete.

U priopćenju USKOK-a od jučer poslijepodne ne navodi se identitet uhićenih, već se navodi da je uhićen 50-godišnjak, odgovorna osoba trgovačkog društva "Končar-Elektroindustrija" d. d. iz Zagreba, zbog sumnje da je u postupku otkupa dionica za tu tvrtku zahtijevao novac od jednog dioničara "Končar trgovine i zastupstva" d. d. i da je na taj način počinio kazneno djelo primanja mita.

Drugi uhićeni, za kojega se ne navodi da je Mate Granić, već da je 57-godišnji liječnik, pomagao je u primanju mita. I Granić i Bago jučer poslijepodne sprovedeni su u istražni centar zagrebačkog Županijskog suda, nakon što su bili pozvani u policiju na obavijesni razgovor, gdje im nije odmah rečeno da su uhićeni. Nakon razgovora s istražnim sucem određeno im je 24-satno zadržavanje , a nakon toga će se odlučiti o pritvoru, što ga je zatražilo Državno odvjetništvo.

Ispred zgrade Suda Granić je izjavio kako je nevin te da je "žrtva grube podvale i provokacije". - Očito da me se želi diskreditirati kao čovjeka i političara - rekao je Granić, dodajući da vjeruje da će dokazati svoju nevinost. - Ja nisam primao nikakvo mito, niti ga poticao. Razgovarao sam o poslu i odbio već prije dva tjedna bilo kakav posao s tim čovjekom koji me prijavio - kazao je Granić.

Saslušati Mimicu i Bandića

Kako doznajemo, Bago je prvo odbio mito, ali je kasnije u sve kao posrednik ušao M. Granić, a USKOK je od istražnog suca dobio nalog za provođenje posebnih izvidnih mjera. Jučer su u policiji bili i branitelji Granića i Bage odvjetnici Ante Madunić i Krešimir Vilajtović.

Verzija o tome za što je Mate Granić na Mirogoju prije nekoliko dana tražio mito od 60.000 eura, prema prvim spoznajama, čudna je i na prvi pogled naivna. Velimir Delonga, s kojim se Granić sastao, bivši je direktor "Konačarova" poduzeća Trgovina i zastupstva. Nakon isteka mandata, Bago mu ga nije produljio i oni se nisu rastali u baš prijateljskim odnosima.

Navodno Bago nije htio primati ni telefonske pozive od Delonge. Prema podacima Središnje depozitarne agencije, Delonga ima najviše povlaštenih dionica u toj tvrtki. Nakon odlaska Delonga praktički nije mogao ništa napraviti s dionicama jer se s njima javno ne trguje i vjerojatno je tražio da mu dionice isplati jedini zainteresirani kupac, "Končar" d. d. U pitanju je bila velika količina dionica kada je Granić samo za proviziju tražio 60.000 eura. Zbunjuje činjenica da je Granić pregovarao o mitu s čovjekom kojem se Bago u najmanju ruku zamjerio. Bago je naime lani Delongu smijenio s mjesta direktora Končar-trgovine i u policiji je rekao da je to Delongina osveta.

Je li Granić pritisnut kreditom i neizvjesnom poduzetničkom sudbinom na svoju ruku pregovarao s Delongom? Mediji su već pisali kako je Granić u velikim problemima oko otplate kredita. Rate na njegove i suprugine kredite mjesečno iznose čak 15.000 kuna. Zanimljivo je da su mu jamci nekadašnji bliski suradnici Ivo Sanader i Spomenka Cek.

Navodno državno odvjetništvo traži da se saslušaju i bivši ministar europskih integracija Neven Mimica i zagrebački dogradonačelnik Milan Bandić. To je novinarima izjavio Bagin odvjetnik Ante madunić, ali nije pojasnio zbog čega.

DUŠAN MILJUŠ, ANDREA KASANIĆ, SNJEŽANA MLINAREVIĆ

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr