Krunislav Olujić

'Grabar Kitarović nema izborni legitimitet jer nema apsolutnu većinu'

Foto: HRT Screenshot
olujić
Foto: HRT Screenshot
olujić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Olujić
18.01.2015.
u 14:57
Suci bi se trebali uz kriterij da mora biti istaknuti pravnik i mora se birati iz redova stručnjaka, kazao je Olujić
Pogledaj originalni članak

Bivši predsjednik Vrhovnog suda Krunislav Olujić gostuje u emisiji Nedjeljom u 2 HTV-a gdje komentira najnovije odluke Ustavnog suda, rušenje Obiteljskog zakona te stanje u pravosuđu.

Na početku emisije osvrnuo se na situaciju s rastom švicarskog franka.

 - Ugrožena je pravna sigurnost. Promjenom tečaja je jedna stana dovedena u nepovoljan položaj. Hrvatski građani nemaju vremena čekati, njihova egzistencija je dovedena u pitanje. Vlada je dužna dati politički odgovor u suradnji s HNB-om. Možda je rješenje moratorij duga, sniženje kamata ili fiksiranje tečaja, ali čini mi se da je najbolje rješenje konverzija u drugu valutu, kazao je Olujić.

U nastavku je komentirao suspenziju Obiteljskog zakona koju je ocijenio skandaloznom.

 - Dogodilo se da prvi puta Ustavni suspendira jedan zakon, a još je skandaloznije što je na sebe preuzme ulogu zakonodavca i na snagu vrati stari zakon. Ustavni sud može odlučivati o suglasnosti pojedinih odredaba zakona s Ustavom, ali nisam siguran da je bio u pravu kad je donio ovakvu odluku jer nema ustavno-pravnog temelja. Sud ga ne može u potpunosti suspendirati. Razlozi za takvu odluku su politički. Obiteljski zakon je proglašen svjetonazornim, što on nije, kazao je Olujić i demantirao tvrdnje kako je interesno vezan uz novi zakon.

Istaknuo je kako smatra da se radi o modernom i Europskom zakonu.

 - I ja sam žrtva Ustavnog suda jer kada sam podnio tužbu radi zaštite prava u postupku razrješenja predsjednika Vrhovnog suda, sud je utvrdio da moja ustavna prava nisu povrijeđena. Naša javnost zna da su ustavni suci dovođeni po političkim kriterijima. Suci bi se trebali uz kriterij da mora biti istaknuti pravnik i mora se birati iz redova stručnjaka. Svaki od sudaca Ustavnog suda ima stranački dres, izjavio je Olujić.

O ukidanju presude Branimiru Glavaša kazao je kako je Ustavni sud morao donijeti u razboritom roku 'što bi bilo tri godine'.

 - Čini mi se kako je Ustavni sud kalkulirao, kazao je Olujić.

Objašnjavajući ulogu Ustavnog suda kazao je kako Ustavni sud uopće nije sud, već ima ulogu 'četvrte vlasti'.

 - Vrhovni sud s druge strane osigurava ravnopravnost građana pred zakonom. Kriva je percepcija velikog broja građana o Ustavnom sudu, kazao je.

Kazao je kako Šeks ne vidi u Ustavnom sudu.

 - To bi bio totalni promašaj, obzirom na njegovu  visoku životnu dob i činjenicu da mandat traje osam godina. Mladen Bajić bi možda bio značajno pojačanje jer je riječ o jednom od najuspješnijih i najdugovječnijih glavnih državnih odvjetnika, kazao je.

Olujić je sudjelovao u izradi Ustava te je objasnio zašto je odbijen njegov prijedlog da se u uvodnim odredbama navede da je Hrvatska sekularna država.

 - Šeks je pružao jak otpor tvrdeći da je takva kategorizacija tipična za 19. stoljeće te da sekularnost hrvatske države proizlazi iz drugih odredbi, kazao je Olujić koji je svojevremeno tražio da se Ustav uvede i odredba o slobodnom rađanju djece.

Krunislav Olujić je suspendiran s mjesta predsjednika Vrhovnog suda na čelu kojeg je bio od 1995. do 1997. zbog optužbi da je održavao kontakte s ljudima koji su uvedeni u kaznenu evidenciju.

 - Europski sud za ljudska prava donio je odluku da se kršilo moje pravo na pravično suđenje, objasnio je Olujić koji nije tražio odštetu od države.

 - Riječ je o osobama koje sam upoznao prije no što sam počeo obnašati dužnost predsjednika Vrhovnog suda, kazao je i dodao kako mu je Tuđman svojevremeno dao punu podršku.

 - Rekao mi je: Idi i sredi stanje u hrvatskom pravosuđu, kazao je Olujić i dodao kako je Tuđman često bio sklon izjavama kako svu sve tri vlasti dužne provoditi istu politiku.

Kazao je kako ne pristaje na vođenje HDZ-a od Karamarka.

 - On nije pobijedio na unutarstranačkim izborima. Riječ je o osobi koja je opasna za daljnje demokratske procese. Svojevremeno sam ga nazvao mumificiranim hrvatskim Putinom. On dolazi iz obavještajnog svijeta što može biti pogubno za vođenje jedne demokratske stranke, kazao je Olujić koji je na sudu časti HDZ-a branio Jadranku Kosor.

Rekao je kako Karamarko poput papagaja ponavlja kako je 'HDZ izbacio korupciju iz stranke te se stalno poziva na domoljublje i izmišlja ideološke neprijatelje'.

 - Hrvatska će još dugo biti u gospodarskoj krizi i od obećanja Grabar Kitarović kako ćemo biti među najrazvijenijim zemljama Europske unije, neće biti ništa, kazao je i naglasio kako ona mora naučiti odredbe Ustava.

Rekao je kako se predsjednik bira većinom svih birača koji su glasovali što znači da mora biti apsolutna većina.

 - Ako su točni podaci da je DIP nije uračunavao nevažeće listiće, mislim da Grabar Kitarović nema izborni legitimitet i da će se zbog toga morati očitovati Ustavni sud. Ona mora imati jedan glas više od polovice birača koji su pristupili izborima i koji su glasovali, kazao je i dodao kako ona ima sve šanse steći politički legitimitet.

Rekao je kako uči argentinski tango jer misli da će u slučaju pobjede Karamarka na izborima mora otići iz zemlje.

 - Bojim se da me se ne proglasi jugonostalgičarem, komunjarom i državnim neprijateljem kazao je Olujić i dodao kako je već dobivao prijetnje.

>> Pročitajte biografiju Krunislava Olujića

>> Milanka Opačić: Ustavni sud izišao je izvan svog ustavnog okvira i stvorio pravni kaos

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 683

BU
Bulaba
14:38 18.01.2015.

Koliko se ja sjećam, ovaj Olujić je s mjesta predsjednika Vrhovnog suda smijenjen jer su mu kriminalci podvodili male curice (ili dečke)?

Avatar abakus
abakus
14:25 18.01.2015.

Da možda nema i Olujić kredit u francima, poput Lalovca...? Što se tiče famoznog Obiteljskog zakona, Opačić je sama izjavila da je u nekim dijelovima neustavan. Dakle, ministrica uvodi zakon za koji zna da je neustavan. Što reći? Zemljo, otvori se... Kompletna ova vlada mora što prije otići! Prijevremeni izbori su jedino što nas može spasiti od niza novih neustavnih odluka i kaosa koji Vlada unosi u strukture države i društva.

Avatar MilaneseBolognese
MilaneseBolognese
14:30 18.01.2015.

Po njemu je Ustavni sud uzeo sebi položaj zakonodavca, što onda reći za Vladu i ministricu koji su sebi uzeli položaj ustavotvorca kao da smo u apsolutnoj monarhiji, a ne u demokraciji što su već više puta pokazali, a najbolji indikator su svi oni silni zakoni je im je srušio Ustavni sud i fijasko oko refernduma o braku!