ISTRAŽIVANJE

Građani podijeljeni oko utjecaja članstva Hrvatske u EU

Foto: ilustracija
Građani podijeljeni oko utjecaja članstva Hrvatske u EU
28.08.2014.
u 10:31
Oko trećine (28%) hrvatskih građana članstvo Hrvatske u EU ne smatra dobitnom kombinacijom
Pogledaj originalni članak

Hrvatski građani podijeljenog su mišljenja o utjecaju članstva Hrvatske u EU tijekom protekle godine dana, pokazalo je istraživanje GfK.

Oko trećine (28%) hrvatskih građana članstvo Hrvatske u EU ne smatra dobitnom kombinacijom jer misle da nam je ili lošije otkada smo ušli u EU (13%) ili da nismo dobili nikakve pogodnosti ulaskom u EU (15%).

Sljedeća trećina građana (32%) smatra da je Hrvatska dobila samo neke pogodnosti ulaskom u EU, dok preostale nije uspjela iskoristiti.

Posljednja trećina (38%) ima najpozitivniji stav o protekloj godini članstva Hrvatske u EU: jedni smatraju (35%) da rezultati eventualnih pogodnosti od EU ne mogu biti vidljivi jer je prošlo premalo vremena od priključenja, dok njih 3% smatra da je Hrvatska dobila jako mnogo priključenjem u europski savez.

Turizam je grana kod koje je najveći broj građana primijetio pozitivan pomak zbog ulaska u EU (33%). Usto je 30% građana primijetilo poboljšanje kod aspekta zaštite okoliša, a bankarski sustav se također pokazao kao aspekt kod kojeg su pozitivne prognoze ostvarene (25%).

Pozitivni pomak u najmanjoj mjeri uočavaju stanovnici Dalmacije. Kod turizma samo je njih 15% primijetilo poboljšanje, kod zaštite okoliša njih 14%, a u aspektu zaštite potrošača samo 8%).

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 20

BA
balic
11:14 28.08.2014.

Navikli nist ne radit od osamostaljenja a svi bi pune novcanike,tako to neide.Promjenite misljenje iz proslog sistema.

Avatar El Indio
El Indio
10:43 28.08.2014.

Godinu dana smo u EU i neki vec vide kako cemo lokat, zderat, spavat do podneva a parica ce kapat i sad tako nesto vide kod Putina! Austro Ugarska nije valjala, idemo pod Jugoslaviju ni to ne valja idemo na svoje i to nije dobro pa cemo u EU pa vidimo da smo pogrjesili mozda nas treba na planet mars

Avatar vh1
vh1
13:10 28.08.2014.

Zbog političkih iluzionista građani još nisu svjesni da je Hrvatska dužna 60 milijardi € + kamate, a nema novca niti za kamatu. Hrvatska više nema suverenitet nad svojim vanjskim dugom, a time ni nad vlastitom državom. Ako vjerovnici dođu po svoje i bez gaća ćemo ostati. Hrvatima je ostala himna i zastava i ništa više. Opljačkani smo od domaćih domorodnih čudovišta.