Jednom kad uđemo...

Grad: A što ako EU traži prodaju medija; EU: To ne tražimo!

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Grad: A što ako EU traži prodaju medija; EU: To ne tražimo!
15.02.2011.
u 12:09
Delegacija Europske unije tvrdi da je posve normalno u zemljama EU da su mediji u vlasništvu jedinica lokalne i područne samouprave. Važna je transparentnost
Pogledaj originalni članak

Suprotno bojazni gradskih dužnosnika na čelu s gradonačelnikom Damirom Jelićem, Europska unija ne zahtijeva i neće zahtijevati privatizaciju medija u vlasništvu općina, gradova i županija.

Javna funkcija

To nam izričito potvrđuje Mirela Rašić, djelatnica Delegacije EU u Hrvatskoj zadužena za odnose s javnošću i informiranje. Na pitanje mogu li jedinice lokalne i područne uprave i samouprave u Europskoj uniji biti vlasnice medija, odgovara: “Naravno da mogu. Takva praksa u EU postoji."

 – Od iznimne važnosti su transparentnost u vlasničkoj strukturi i vođenju poslova te nepostojanje sukoba interesa – kaže M. Rašić.

Dopredsjednik karlovačkog ogranka Hrvatskoga novinarskog društva Milorad Božić protivi se privatizaciji lokalnih medija, u ovome slučaju Karlovačkog tjednika i Hrvatskog radio Karlovca.

 – Nisam za to da oni sadržajno djeluju kao gradski ili županijski, nego kao javni mediji, koji bi bili oslobođeni utjecaja vlasnika na uređivačku politiku. Njihovom privatizacijom oni postaju marketinški odjeli svojih vlasnika i kao takvi se sve češće odvajaju od svoje osnovne djelatnosti – kvalitetnog informiranja javnosti i funkcije korektiva vlasti – kaže Božić te dodaje da kao što jedan grad treba imati dobar muzej i kazalište tako treba imati i, primjerice, dobar javni radio.

Kupac iznenađenja

Iz pouzdanih izvora doznajemo da su se ostvarila dugogodišnja nagađanja i da je poduzetnik Marko Vuković s vlastima dogovorio kupnju Karlovačkog tjednika. Po njima, prodaja jednog od najstarijih lokalnih listova u Hrvatskoj bit će objavljena javnosti u svibnju. Za potvrdu ili demanti ove priče Vukovića nismo uspjeli dobiti. Gradonačelnik Damir Jelić putem stručne suradnice za protokol i odnose s javnošću Andreje Barberić poručuje da Karlovački tjednik “nije prodan, nije na prodaju te da će javnost biti obaviještena ako će biti”.

 Kao buduća glavna urednica privatiziranog glasila spominje se umirovljena novinarka Željka Pulez.

 – Vuković mi je to mjesto načelno ponudio, no nisam se izjasnila jer nemam informacija osim da pregovara o kupnji – kaže Ž. Pulez.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar Glina74
Glina74
13:27 16.12.2011.

EU puca K-----rac za Karlovačke medije i Jelića i kompaniju

WO
Wolf34
16:49 15.02.2011.

Zar da se odreknemo karlovačkog tjednika, ili lokalnog bitena hdz. Gdje vukelićeve rodice pišu i brane mlade nasilnike a poslje bivaju uhljebljene kao glasnogovornice u drugim gradskim fimama. U Karlovcu veći smrad od odlagališta je korupcija i zapošljavanje po hdz ključu.

DU
Deleted user
15:02 17.02.2011.

Dragi komunisti u HDZ-u i SDP-u vi ste potpuno isti, samo ekipa koje je na vlasti trenutno može uhljebiti više svojih igrača, a oni drugi čekaju promjenu vlasti pa nastavljaju uhljebljivanje svojih. Niti jednom (a bilo je promjena snaga u gradskom vjeću) niste otpustili nesposobne , a zaposlili znalce nego ste zapošljavali po partijskom ključu. Sad imamo i gasnogovrnicu Inkasatora, još nam fali u Zelenilu da razgovara i sa mrtvima. Primjeri su ovoga Karlovac i Rijeka pa me vi demantirajte brojkom i slovom.