Traže izmjene

Pogledajte GONG-ov prijedlog izbornih jedinica!

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zelić Zakošek
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zelić Zakošek
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zelić Zakošek
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zelić Zakošek
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Jurica Galoić/PIXSELL/ilustracija
Autor
Ivanka Toma
01.07.2014.
u 11:21
U svakoj izbornoj jedinici ne bi se birao isti broj zastupnika, a Zagreb bi bio posebna izborna jedinica.
Pogledaj originalni članak

Izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić i dekan Fakulteta političkih znanosti Nenad Zakošek predstavili su prijedlog ključnih izmjena izbornog zakonodavstva.

Najvažnija promjena bilo bi smanjenje broja izbornih jedinica na šest. U svakoj izbornoj jedinici ne bi se birao isti broj zastupnika, a Zagreb bi bio posebna izborna jedinica. Predlažu i uređivanje referenduma i to tako da bi ga bilo lakše pokrenuti, ali bi i pravila bila jasnija. Nadalje bi propisali zabranu da se kandidiraju osobe osuđene za teška kaznena djela poput ratnog zločina, gospodarskog kriminala, ratnog profiterstva i slično i to sve dok im traje rehabilitacija.

Foto: GONG

Zalažu se za preferencijalno glasovanje

GONG se zalaže i za uvođenje preferencijalnog glasovanja te zabranu gomilanja funkcija, tj. da zastupnik istodobno bude gradonačelnik i načelnik. Zelić kaže da je to sukob interesa koji se više ne bi smio tolerirati. Postoji i 12 takozvanih tehničkih prijedloga koji sežu od uređivanja medijskih kampanji do uređivanja nadzora nad financiranjem političkih stranaka. GONG bi uveo bazu podataka iz koje bi se moglo jednostavnim pretraživanjem vidjeti poveznice između donatora stranaka i dobivanja posla na natječaju, otpisa poreznog duga i slično.

Zelić je ponovno istaknuo da je potrebno profesionalizirati izborna tijela, posebice DIP iz kojeg bi izbacio suce Vrhovnog suda. Rekao je da su ove prijedloge, na kojima su radili više godina, predstavili predsjedniku Sabora Josipu Leki i dobili podršku. Premijer Zoran Milanović uopće nije reagirao na njihov zahtjev za sastankom i razgovorom o toj temi. GONG očekuje da SDP kao stranka zauzme stav o reformi izbornog zakonodavstva za koju još uvijek ima vremena.

U odnosu na HDZ, Zelić kaže da su tražili kontakt u toj stranci i razgovor, ali kao i kod premijera, još nema nikakve reakcije.

Cijeli GONG-ov prijedlog pročitajte OVDJE

>>Svi žele moderniji izborni sustav, ali ne po metodi Željke Markić

>>Ni SDP ni HDZ ne zanima referendum Željke Markić

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 45

ĆA
ćaćaća
11:41 01.07.2014.

kako drugovi nenad i dragan kroje hrvatsku po želji partije..to je onaj zakošek koji ispire mozgove djeci na fakultetu političkih znanosti s predstavama kojih se ni kim jong-un ne bi posramio...

SE
sestrićna
11:30 01.07.2014.

ovo je pokušaj da se raspadnuti sdp zadrži na vlasti..jesno je da su hrvatske nevladine organizacije više vladine nego nevladine..

RE
reborn
11:40 01.07.2014.

Ja sam također vrlo sumnjičav u Zelićeve motive (GONG)... Sada će ta (pro-) nevladina udruga govoriti o različitim varijantama na temu preferencijalnog glasovanja, a uskoro tvrditi da je "baš onaj model za koji je najavljen referendum u stvari najlošiji i da ga ne treba podržati", nadajući se da se neće skupiti dovoljno potpisa. Ili ukratko - laprdanje, mućenje vode i manevar povratka na staro stanje. Nevjerodostojno i prozirno ponašanje...