AFERA SAUCHA

GONG osudio 'primitivnu zloupotrebu novca': 'Očekujemo da Milanović preuzme odgovornost'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Tomislav Saucha i Zoran Milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Tomislav Saucha i Zoran Milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Tomislav Saucha i Zoran Milanović
10.02.2017.
u 14:27
GONG već godinama upozorava da je ulaskom Hrvatske u Europsku uniju zbog odsustva političke volje prestala smislena i učinkovita prevencija i borba protiv korupcije
Pogledaj originalni članak

Povodom afere u kojoj DORH tereti Tomislava Sauchu, predstojnika ureda u bivšoj Vladi Zorana Milanovića, da je putem lažnih naloga otuđio više od pola milijuna kuna, GONG je danas najoštrije osudio "tešku i primitivnu zloupotrebu novca građana na najvišoj državnoj razini", ustvrdivši da su fiktivni putni nalozi tadašnje Vlade "još jedna pljuska građanima umornima od korupcije".

GONG osuđuje tešku i primitivnu zloupotrebu novca građana na najvišoj državnoj razini, kojom se duboko narušava povjerenje građana u državne institucije i politiku općenito, stoji u priopćenju te nevladine organizacije.

Pozivaju da se uz žurno utvrđivanje kaznene odgovornosti bivšeg visokog dužnosnika Tomislava Sauche, dodatno utvrdi politička odgovornost unutar SDP-a. "Očekujemo da se Tomislav Saucha hitno (samo)isključi iz političkog i stranačkog života, a daljnja istraga utvrdi gdje je novac završio", poručuje GONG. 

Postavlja se, dodaju, pitanje na koji su to način vođeni poslovni procesi unutar Vlade Zorana Milanovića, od kojeg očekuju da preuzme moralnu i političku odgovornosti.

"Zapanjujuće je da se malverzacije nisu otkrile skoro godinu i pol od trenutka kada su se dogodile, što ukazuje na potpuni krah sustava unutarnje kontrole u samom vrhu Vlade. Postavlja se i pitanje čime se uopće bavi Vladin Ured za unutarnju reviziju, jer je očito da se u dovoljnoj mjeri ne bavi 'poslovima unutarnje revizije u uredima i drugim stručnim službama Vlade'. U takvim okolnostima postavlja se pitanje kako funkcioniraju mehanizmi unutarnje kontrole u svim ostalim institucijama", navodi GONG.

GONG već godinama upozorava da je ulaskom Hrvatske u Europsku uniju zbog odsustva političke volje prestala smislena i učinkovita prevencija i borba protiv korupcije.

"Korupcija prožima hrvatsko društveno tkivo, političke procese i državne strukture. Političke elite moraju biti svjesne urušavanja povjerenja građana u politički sustav i političke aktere, što može imati nesagledive posljedice na daljnji  razvoj demokracije", upozorava GONG u priopćenju.

>> Smrtić prijavio Sauchu, koji tvrdi: Nikada nisam zvao Smrtića

>> Šef Milanovićeva kabineta izvrijeđao policajce u VIP šatoru

>> Kobna šutnja policije, Sauche i premijera o Sljemenu

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

DU
Deleted user
14:40 10.02.2017.

Tko je i sto gong.....u cije ime govore i koga predstavljaju.....sorosevi placenici....

DH
dalibor.hren
14:36 10.02.2017.

Normalno da treba procesuirati i šefa, ali je li baš GONG taj koji mora pokrenuti pitanje ili u državi za to postoje druge institucuje? (G.rađani O.rganizirano N.adziru G.lasanje se treba pripremiti za lokalne izbore!)

Avatar dpejakovic
dpejakovic
16:21 10.02.2017.

A tko je to GONG? Što je to gong u našem pravnom sustavu? Do kad će nam ovakve udrugice voditi politiku i medije?