NOVI UDAR NA STANDARD

Godišnje za plin 750 kuna više

01.01.2009.
u 20:53
Pogledaj originalni članak

Ruski Gazprom danas je oko osam sati ujutro potpuno prekinuo isporuku plina Ukrajini. Usprkos tome, glasnogovornik te kompanije istaknuo je da se opskrba Europe plinom, koja ide preko Ukrajine, nastavlja – punim kapacitetom. Na sreću za europske kupce, i s ukrajinske strane došla je potvrda da će se isporuke prema Europi nastaviti. Ukrajinska kompanija Naftogaz tvrdi da su već platili 1,5 milijardi dolara od ukupno dvije milijarde dugova, no u Gazpromu to navodno nisu primili.

Nakon 21 sat palim grijalicu na struju

Najjači proizvođači preuzimaju kontrolu nad plinom

Nova kunska cijena plina po prostornome metru

Sever: Poskupljenje plina udar je na svako drugo kućanstvo


Drhti i Hrvatska
Koliko je situacija ozbiljna najbolje govori i činjenica da je prva diplomatska akcija Češke kao novog predsjedatelja EU bio poziv na pregovore između Ukrajine i Rusije. Analitičari, međutim, tvrde da je situacija ipak bolja nego što je bila 2006., kada su pregovori trajali “čitavu vječnost” prije nego što su diplomatski kanali uspjeli pronaći rješenje.

No, zajedno s Europom, na žalost, drhte i hrvatski potrošači plina jer dio plina dolazi iz Rusije i to se svake godine pokaže nesigurnim. Nije u pitanju samo spor sa susjednim državama o novim cijenama i međusobnim ucjenama nego je zimi transport plina vrlo složen pa se zbog niskih temperatura smanjuje potreban tlak u plinovodima, smrzava se oprema itd., što može smanjiti i potrebne količine. U takvim slučajevima rješenje je podzemno skladište Okoli, koje je trenutačno puno, no to je i jedina pričuva koju Hrvatska ima.

S druge strane, hrvatski potrošači, osim strahova zbog mogućeg prekida opskrbe ruskim plinom, od prvog dana ove godine plaćaju plin u prosjeku 20-ak posto skuplje. Cijena ovisi o lokalnim distributerima koji imaju svoje izračune, no već na razini 20 posto skupljeg plina troškovi prosječnog kućanstva povećat će se oko 750 kuna godišnje, što sigurno nije mali iznos.

Samo u Zagrebu i okolici udar na budžet zbog poskupljenja plina osjetit će čak 240 tisuća kućanstava. Od danas cijena plina u Zagrebu, Zaprešiću, Velikoj Gorici te općinama Brdovec, Pušća, Marija Gorica i Dubravica iznosi 2,43 kune po metru kubičnom, odnosno 35 lipa više nego lani.



Marže nisu dirali
– Nova cijena mogla je biti i veća da smo povisili marže i manipulativne troškove. Isto je tako bitno istaknuti da smo mi od Ine do 5. prosinca plin kupovali za 1,10 kuna po kubičnom metru, a sada ga kupujemo za 1,32 kune, što je povećanje od 23 posto. A našim korisnicima plin je poskupio oko 18 posto – kaže Davor Šestan, glasnogovornik zagrebačke Gradske plinare.


Odčitajte stanje plinomjera i podatke javite Plinari

Kako bi Gradska plinara Zagreb račune za plin potrošen do 31. prosinca obračunala po staroj cijeni, potrebno je odčitati stanje plinomjera. Radnici plinare to od danas i rade na distribucijskom području zagrebačke plinare. Ako slučajno u to vrijeme niste kod kuće, u Plinari mole da sami odčitate plinomjer (isključivo crna polja) i podatke javite na sljedeće brojeve: 01 6116 122 od 0 do 24, faksom na broj 01 6302 454 ili 01 6302 633 te radnim danom od 7.30 do 20 sati, a praznicima i vikendom od 7.30 do 15.30 sati na brojeve 01 6184 608, 6184 601, 6302 643, 6302 367, 6302 452. Više informacija na www.plinara-zagreb.hr.


Što nas još udara po džepu

Dopunsko osiguranje: 50, 80 ili 130 kn na mjesec

Kutija cigareta od danas kunu skuplja

Poskupjet će osiguranje od autoodgovornosti

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr