Najbolji strukovnjaci petogodišnjih škola

Gimnazijalci četvrti razred prošli s 4,4

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
matura
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
matura
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
matura
29.06.2021.
u 23:33
Nastava za maturante najviše se provodila u školi
Pogledaj originalni članak

Maturanti gimnazija diljem Hrvatske ove su godine, što se tiče uspješnosti, ljestvicu postavili izrazito visoko. Njihov prosjek, po zaključenim ocjenama u školama, bez rezultata državne mature čiji ispiti završavaju sutra, doseže prosjek od 4,44. Riječ je o učenicima koji su u drugoj pandemijskoj nastavnoj godini najviše sati provodili u školi na fizičkoj nastavi, u odnosu na učenike nižih razreda srednjih škola.

Među 10.944 učenika četvrtih razreda gimnazija od ukupno njih 11.324 koliko ih je u Hrvatskoj, a kojima su zaključne ocjene unesene u sustav, njih 49,43 posto može se pohvaliti da im je opći uspjeh odličan.

Od 5410 učenika s odličnim uspjehom u završnom gimnazijskom razredu na razini Hrvatske ukupno je 791 gimnazijalac koji iz svih predmeta u školi ima zaključenu peticu, a tek su tri učenika kojima je opći uspjeh već sada naznačen kao nedovoljan.

Podsjetimo, bez obzira na zaključene ocjene iz predmeta na kraju godine, upravo gimnazijalci svoje srednjoškolsko obrazovanje završavaju tek s položenom državnom maturom čiji će rezultati biti poznati u srpnju. Tada se i očekuje pad odlikaša među gimnazijalcima budući da već nekoliko godina rezultati mature ne prate nužno zaključene ocjene u školama.

Što se pak tiče maturanata iz strukovnih četverogodišnjih škola oni na razini Hrvatske nastavnu godinu završavaju s općim prosjekom 3,99. Od 15.790 učenika navedenih škola s odličnim općim uspjehom mogu se pohvaliti 3582 strukovnjaka koji ove godine napuštaju srednjoškolsko obrazovanje. Među učenicima četverogodišnjih strukovnih škola 51 učenik, barem po sada unesenim podacima u sustavu, zadnji razred svog srednjoškolskog obrazovanja završavaju s nedovoljnim uspjehom i očekuje ih popravni.

Najbolji opći prosjek među učenicima završnih razreda svih škola na kraju ove školske godine imaju učenici petogodišnjih strukovnih škola koji školsku godinu na razini zemlje završavaju s prosjekom od 4,74. Od ukupno 1053 učenika koji pohađaju takve škole, 716 njih se može pohvaliti da je ovu zadnju godinu školovanja završilo s odličnim uspjehom, a među njima je 166 učenika i učenica koji iz svih predmeta imaju zaključenu peticu. Generalno gledano, svi učenici završnih razreda u cijeloj Hrvatskoj ovu školsku godinu završavaju s čvrstom četvorkom.

VIDEO Vinko Filipović o državnoj maturi: Učenici oboljeli od COVID-19 imat će iste šanse kao učenici koji polažu na ljetnom roku

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

FA
FantaOrange
23:44 29.06.2021.

Prosjek ocjena treba bitj 3.0, inace je gradivo pre lagano