Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL Šibenik
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL Šibenik
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL Šibenik

Gdje su Hrvati prvi put ugledali Jadransko more

07. 09. 2018. u 12:00 9
Šibenik je svijetu postao poznat baš po utvrdama, pa turistička zajednica na svojim stranicama upravo fortice ističe kao svoj turistički adut...

U Šibeniku su prema predaji Hrvati prvi put vidjeli more i u tada bizantskoj Dalmaciji ustrojili prvi hrvatski grad. Pogled na šibensko more odnosno na prekrasni, razvedeni, deset kilometara dug šibenski kanal u koji utječe i najljepša hrvatska rijeka Krka, najljepši je sa šibenskih utvrda. I onih nedavno obnovljenih i onih koje još čekaju kako bi ponovno zasjale. Šibenik je svijetu postao poznat baš po utvrdama, pa turistička zajednica na svojim stranicama upravo fortice ističe kao svoj turistički adut...

Požeško-slavonska županija Brojne zanimljivosti Zlatne doline

Za tvrđavu sv. Mihovila Šibenčani kažu da je mjesto na kojem je sve započelo. Ova obrambena fortifikacija podignuta na strmoj, kamenoj uzvisini nad zaljevom ima dominantan pogled nad razvedenim otočjem i srednjovjekovnim gradom koji je iz nje i niknuo, a iako iz su najstariji sačuvani dijelovi iz 13. stoljeća, većina današnjih zidina i struktura potječe iz 15. i 16. stoljeća. Tvrđava je obnovljena 2014. kada joj je pridodan novi sadržaj, jedinstvena ljetna pozornica na otvorenom i šetnica na bedemima. Iz Turističke zajednice ističu i tvrđavu sv. Nikole na ulazu u kanal sv. Ante, izgrađenu sredinom 16. st. radi obrane od turskih napada s morske strane, a koja je trokutasta oblika i spada u najjače fortifikacijske utvrde na našoj obali.

Uvrštena je u UNESCO-ov popis zaštićene kulturne baštine. U tijeku je njezina obnova za čiju je dokumentaciju Europa dala dva milijuna kuna, a ukupno ce koštati deset milijuna kuna. Idućeg će ljeta u njoj uživati turisti gladni povijesnih atrakcija, što tvrđava u kanalu svakako jest. Pogled s tvrđave sv. Ivana sa 115 metara visokog brda na sjevernoj strani povijesne gradske jezgre puca na Šibenik još od 1646.

TURISTIČKI BREND Ljubavnu priču Klepetana i Malene donio je i BBC

Tvrđavu Barone izgradili su Šibenčani 1646. godine u manje od dva mjeseca, u osvit dolaska osmanske vojske tijekom Kandijskog rata. Radove je nadzirao i organizirao barun von Degenfeld, zapovjednik uspješne obrane Šibenika, po kojem su zahvalni Šibenčani kasnije nazvali Tvrđavu. Taj presudni događaj u šibenskoj povijesti danas možete proživjeti putem digitalnog sadržaja jedinstvenog na ovim prostorima. Tehnologija proširene stvarnosti na Tvrđavi Barone pred vama će oživjeti likove, zvukove i prizore Šibenika iz 17. stoljeća.

ŽIVOT STABLA DUG 343 GODINE Najstariji hrast lužnjak postaje mamac za turiste

Doživljaj junaštva povijesnog Šibenika upotpunjen je rustikalnim, zaboravljenim okusima minulih vremena. Okusite dio bogate regionalne gastronomije u našem gastro-kulturnom centru mediteranskog tipa – neka vam uspomena na Šibenik budu autohtoni proizvodi lokalnih obiteljskih gospodarstava - pozivaju turiste šibenski turistički djelatnici koji se diče i starim gradskim bedemima odnosno ostacima kula koje su u srednjem vijeku opasavale grad.

Zdravstveno osiguranje
Koliko košta zdravlje u 2019. i kako izbjeći duge liste čekanja
pogledajte na vecernji.hr
  • 17:06 10. rujna 2018.

    Najljepši dvorci i utvrde su u Hrvatskom Zagorju, a to već i ptice znaju na granama.

  • 12:58 7. rujna 2018.

    S prijevoja iznad Senja, sjećam se ko da je jučer bilo. Ostao sam u čudu i zadivljen, kao da gledam drugu planetu.

  • 12:28 7. rujna 2018.

    Wauuu!

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".