NASTAVLJEN PLINSKI RAT RUSIJE I UKRAJINE

Gazprom: SAD je orkestrirao ukrajinske poteze

13.01.2009.
u 16:43
Pogledaj originalni članak

Hrvatska je osmi dan bez ruskog plina, a najnoviji zaplet rusko-ukrajinskih odnosa ne ulijeva nadu da će taj energent uskoro stići u Europu.

‘Dugi prsti SAD-a’
Nakon što je ruski plinski div Gazprom danas ujutro odvrnuo ventile i pustio 76 milijuna kubika plina te se činilo da je na pomolu kraj plinske krize, nedugo poslije toga stigla je vijest da Ukrajinci blokiraju isporuku! U ukrajinskom Naftogazu, prenose agencije, ističu da ruski plin ne prolazi kroz njihove plinovode zbog “neprihvatljivih uvjeta tranzita što su ih nametnuli iz Gazproma”. 

Gazprom: Ukrajinci blokiraju tranzit plina - Kijev priznaje

Ukrajinska oporba traži Juščenkov opoziv i raspuštanje vlade

Kijev tvrdi da ne može pustiti plin, Gazprom okrivljuje Ukrajinu

Ako plin u utorak ne poteče iz Rusije, EU će objaviti tko je odgovoran

Štede plin i u Areni Zagreb, ali grijanje za SP u rukometu ne bi trebalo biti upitno

A iz Gazproma pak optužuju da su Amerikanci upleli svoje prste te da dirigiraju ukrajinske poteze u sporu sa Rusijom. I kada se napokon riješi rusko-ukrajinski plinski rat neizvjesno je kada će plin stići do Hrvatske. Premda mu od Rusije do Europe treba 66 sati o količni puštenog plina ovisit će kada će doći do RH. I dalje su na snazi mjere šestog stupnja redukcije te se plin isključuje svima osim građanima i javnim ustanovama što je već sada izazvalo nemjerljivu štetu hrvatskoj industriji.

– Do kraja ovog mjeseca moramo isporučiti robu Hondi, Bertoliniju i Emaku. Riječ je o pola milijuna eura vrijednom poslu koji će, ako plin ne dođe, propasti. Za nas su to golemi gubici jer, primjerice, Japancima u Hondi točnost je jako važna i ako ovu pošiljku ne isporučimo teško da će više ikada sa nama poslovati – očajan je Ante Mrša, direktor Metalske industrije Osijek. Situacija je i dalje kritična i u Munji čiji direktor Ivan Miloloža razmišlja o tužbi.

Krivi prioriteti?
– Ne znam da li da tužim plinaru ili državu, no nekoga hoću jer ovo što se događa nije normalno. Stvarno ne razumijem zašto je Vlada prvo isključila plin industriji umjesto kućanstvima – kaže I. Miloloža. To se pita i Vladmir Kovačević, direktor Croindustrije, HUP-ove koordinacije granskih udruga industrije.


Građani su se zbog plinske krize osigurali električnim grijalicama
Foto:
Igor Kralj

– Svim tvrtkama poslali smo zahtjev da nam početkom idućeg tjedna dostave procjenu štete i tek tada ćemo znati koliki su stvarni gubici. Vjerujemo da su golemi – rekao je Kovačević. U skladištu Okoli još ima 336 milijuna kubika plina, ali 50 milijuna pripada Slovencima. Plin stiže iz interventnog uvoza, ali to je dovoljno samo za grijanje kućanstava i ustanova.
Srbima uskočili Njemci i Mađari

Svjesni razmjera plinske krize u Vladi se okreću drugim izvorima, pa je premijer danas istaknuo važnost sjevernoafričkih pravaca. Damir Polančec najavljuje da će Vlada sljedećih dana poslati u Alžir pregovarački tim koji bi trebao dogovoriti da RH dobije alžirski plin preko Italije. Kako RH nema izravnu vezu plinovodom do Alžira, Italija će povući plin iz Alžira te Hrvatskoj ustupiti dio plina koji crpi iz Jadrana. (Ml. Š.)


Srbijagas i dalje pomaže Bosni

Direktor BH gasa Almir Bećarević izjavio je da će Srbijagas isporučivati Bosni i Hercegovini 20 tisuća kubika plina na sat. Srpski predsjednik Boris Tadić dao je političku suglasnost za ovu pomoć susjedima. BH gas pregovara o interventnom uvozu plina i s Njemačkom, Mađarskom i Austrijom.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr