Šahovski velemajstor

Gari Kasparov dobio hrvatsko državljanstvo

Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
Gari Kasparov dobio hrvatsko državljanstvo
27.02.2014.
u 19:48
Kasparov, žestoki kritičar režima ruskog predsjednika Vladimira Putina, planira se povući i naći svoj mir u raskošnoj vili u Makarskoj
Pogledaj originalni članak

Šahovski velemajstor Gari Kasparov dobio je hrvatsko državljanstvo zbog svog lobiranja za Hrvatsku i Vukovar 1991. godine, javlja Dnevnik.hr.

Kasparov, žestoki kritičar režima ruskog predsjednika Vladimira Putina, planira se povući i naći svoj mir u raskošnoj vili u Makarskoj.

 - Želim  jednog dana, kada odem u mirovinu, ostatak života provesti u Hrvatskoj, u predivnoj Makarskoj. Svakako ću prije toga predati zahtjev za hrvatsko državljanstvo. Kazao je to Gari Kasparov još 2011. godine u intervjuu koji je dao Večernjem listu.

Šahovski velemajstor i bivši svjetski prvak često boravi u Hrvatskoj. Svake godine puna tri mjeseca odmora provede u Makarskoj, a dok je bio igrački aktivan, dolazio je redovito na pripreme i dobro razumije hrvatski jezik. Iako je krajem listopada zatražio i letonsko državljanstvo ne bi li, kako je objasnio, lakše nastavio s političkim aktivnostima u Rusiji, izgleda da ipak polako odustaje od političke borbe protiv Vladimira Putina.

Kasparov Hrvatsku oduvijek smatra svojom drugom domovinom.

– Ovdje sam, u ovoj kući, 14 godina. Prve četiri godine boravio sam na Crvenom otoku pokraj Rovinja, a ovdje sam posljednjih 14 godina. Tu nam je dobro i osjećamo se kao kod kuće. Kad sam prvi put došao, mom je sinu bilo osam mjeseci. A pogledajte ga sada – viši je od mene. Odrastao je s prijateljima ovdje. Tradicionalno ljetujemo u Hrvatskoj. Kod kuće se zna – svake godine ništa nije isplanirano osim ljetovanja u srpnju ili kolovozu u Makarskoj – kazao je Gari ističući da ga ovdje ponajviše veseli mir koji je pronašao.

>> Gariju Kasparovu uskoro hrvatsko državljanstvo

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

NE
Nepokolebljiv
20:41 27.02.2014.

Hrvatska se moze vise pouzdati u iskrenu odanost novo naturaliziranih Hrvata nego nekih trenutnih ministara u vladi.

MI
miso
20:14 27.02.2014.

Dobro nam došao!

DU
Deleted user
21:33 27.02.2014.

ti imaš problem sa razumjevanjem teksta kasparov je dobio naše državljanstvo, lijepo piše u tekstu