Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šahovski prvak

Gariju Kasparovu uskoro hrvatsko državljanstvo

Gari Kasparov,Severina
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
06.02.2014.
u 16:00

Želi u mirovini ostatak života provesti u Hrvatskoj

Želim  jednog dana, kada odem u mirovinu, ostatak života provesti u Hrvatskoj, u predivnoj Makarskoj. Svakako ću prije toga predati zahtjev za hrvatsko državljanstvo. Kazao je to Gari Kasparov još 2011. godine u intervjuu koji je dao Večernjem listu.

Druga domovina

Prema svemu sudeći, šahovski velemajstor Kasparov neće se još dugo baviti politikom već će se povući i naći svoj mir u raskošnoj vili u Makarskoj. Prema neslužbenim informacijama, Gari Kasparov, nekadašnji svjetski šahovski prvak i poznati kritičar režima ruskog predsjednika Vladimira Putina, zatražio je hrvatsko državljanstvo koje će sigurno dobiti prema redovitoj proceduri kakva je propisana za strance.

Doma se zna – svake godine ništa nije isplanirano osim ljetovanja u srpnju ili kolovozu u Makarskoj

Šahovski velemajstor i bivši svjetski prvak često boravi u Hrvatskoj. Svake godine puna tri mjeseca odmora provede u Makarskoj, a dok je bio igrački aktivan, dolazio je redovito na pripreme i dobro razumije hrvatski jezik. Iako je krajem listopada zatražio i letonsko državljanstvo ne bi li, kako je objasnio, lakše nastavio s političkim aktivnostima u Rusiji, izgleda da ipak polako odustaje od političke borbe protiv Vladimira Putina.

Kasparov Hrvatsku oduvijek smatra svojom drugom domovinom.

– Ovdje sam, u ovoj kući, 14 godina. Prve četiri godine boravio sam na Crvenom otoku pokraj Rovinja, a ovdje sam posljednjih 14 godina. Tu nam je dobro i osjećamo se kao kod kuće. Kad sam prvi put došao, mom je sinu bilo osam mjeseci. A pogledajte ga sada – viši je od mene. Odrastao je s prijateljima ovdje. Tradicionalno ljetujemo u Hrvatskoj. Kod kuće se zna – svake godine ništa nije isplanirano osim ljetovanja u srpnju ili kolovozu u Makarskoj – kazao je Gari ističući da ga ovdje ponajviše veseli mir koji je pronašao.

Pronašao svoj mir

– Sretan sam i ugodno se osjećam jer me za vrijeme odmora nitko od političara ne zove.

Zadnji hrvatski političar s kojim sam bio, prije 15 godina, pokojni je Franjo Tuđman. U Hrvatskoj sam turist, ali volio bih jednog dana postati i njezinim građaninom – otkrio nam je svoju želju Gari Kasparov još prije dvije godine.

>>Gari Kasparov zaigrao šah sa Severinom i Milanom, Štimcem...

Komentara 52

ME
merdevina
16:52 06.02.2014.

Ako itko onda Gari Kasparov, dokazani prijatelj hrvatske iz najtežih vremena! Dobrodošao.

ME
merdevina
16:55 06.02.2014.

Nadalje, ako rusija daje državljanstvo po posebnom postupku šljamu poput veljka kadijevića ili mire marković koji su se grubo ogriješili i o hrvatski narod onda je dobro i pozitivno protivniku takvog režima dati državljanstvo (koliko-toliko) suverene hrvatske države!

MK
Mladez_Kradezea
17:35 06.02.2014.

Tooo Legendo!!! Zasluzio si to! Svijetska legenda i istinski prijatelj Hrvatske! i to u najtezim danima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije