UOČI ŠKOLSKE GODINE

Fuchs: Reforma nije stala. Razgovara se i o povećanju plaća

Foto: Robert Anic/PIXSELL
Fuchs: Reforma nije stala. Razgovara se i o povećanju plaća
02.09.2021.
u 23:52
Kao jedan od problema ravnatelj zagrebačke XV. gimnazije Nikola Dmitrović kazao je kako od studenata PMF-a čuje kako oni ne bi željeli raditi u školama
Pogledaj originalni članak

Samo je nekoliko dana do početka nove školske godine, a roditelji i učenici te učitelji s nestrpljenjem očekuju da vide kako će proći i ova godina. Posljednje dvije prošle su pod težinom pandemije i potresa, a mnogi se pitaju je li zbog svih problema stala nužno potrebna kurikularna reforma. 

Na neka od tih pitanja odgovarali su ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, ravnatelj Instituta za društvena istraživanja Boris Jokić, zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec, ravnatelj srednje škole Petrinja Milan Orlić, ravnatelj XV. gimnazije Nikola Dmitrović te nastavnice Tamara Šoić iz Rijeke i Maja Kassa iz Osijeka u HRT-ovoj posebnoj emisiji o školstvu 'Ima li što novo?. 

- Reforma nije stala, ona je samo usporena idemo dalje po zacrtanim trasama. Vjerujem da ćemo u tome uspjeti i molimo vas novinare da nam u tome pomognete, da ne brojimo samo oboljele - kazao je ministar i naveo kako se završavaju kurikularne promjene u 4. i 5. razredu čime će svi kurikulumi u osnovnoj školi biti promijenjeni. 

Kazao je da je osiguran i snažan izvor financiranja u dogradnji škola i vrtića kako bi sva djeca, barem u osnovnom školstvu u cjelodnevnu nastavu te da bi se osigurala predškola. 

Kao jedan od problema ravnatelj zagrebačke XV. gimnazije Nikola Dmitrović kazao je kako od studenata PMF-a čuje kako oni ne bi željeli raditi u školama, što predstavlja problem jer onda nema informatičara na natječajima. 

Fuchs ističe kako to nije problem samo Hrvatske već je tako i drugdje u svijetu. Najavio je kako bi se išlo sa stipendijama koje bi bile uvjetovane radom u školama. Razgovara se, dodao je i o povećanju plaća.

- Zbog cjelodnevnih nastava koje će se događati bit će i preslagivanja nastavničkog dijela zaposlenika. Za neke bi se osigurao posao na nekim drugim mjestima unutar obrazovnog sustava. Vjerojatno bi došlo i do racionalizacije i koncentracije. Ima tu prostora, mogli bi razgovarati o normama opterećenja i dalje. Sve u svemu ide se prema tome da se stvar završi tako da bi učitelji i nastavnici dobili veće plaće, kazao je Fuchs.

Jokić je upozorio kako nije problem samo STEM područje, već i strani jezici te razredna nastava, te smatra kako su učitelji jedni od najkonstruktivnijih činitelja u Hrvatskoj i treba ih staviti na društveni pijedestal. 

VIDEO: Uvode se probni ispiti za petaše i osmaše, te probne mature!

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

ST
stefj
03:42 03.09.2021.

Tako, treba još povećati plaće u javnim strukturama, tako da još malo više zadužimo praunuke. Samo tako... Već sada je bedast onaj tko ide raditi u privatni sektor, još veći idiot je onaj tko pokrene neki privatni posao, ove stvari to samo dokazuju... Nema, ili van ili u državne jasle... Nesmetano su rasle plaće u javnim strukturama za vrijeme ove krize, rastao je i broj zaposlenih u državnim strukturama. Očito treba nastaviti tako, dok svi ne pobjegnemo van i ostanu samo uhljebi...

Avatar Upitnik30
Upitnik30
01:32 03.09.2021.

Treba ih staviti na društveni pijedestal?!? Kakve su to nebuloze? Na posebno mjesto se stavljaju posebni ljudi koji odlično i posvećeno obavljaju svoj posao. Pojedinci. Ne cijeli kolektiv ili neka struka.. Ne rade svi svoj posao toliko dobro da bi se trebalo glorificirati cijelu skupinu.. Ajde malo ozbiljnosti i objektivnosti.. Nagradite one koji najčešće nadrapaju jer strše svojom profesionalnošću, one koje kolektivi šikaniraju jer svojim radom još svjetlije pokažu koliko neki ne rade..

Avatar NasaPosla
NasaPosla
06:49 03.09.2021.

Uranilovka.Sad će zbog manjka informatičara svima povećati plaće, najbolje za duplo. Strašno!