Afera BMW

Franju Tomića ispitat će o Sanaderovoj limuzini u Hrvatskoj

Foto: Goran Kovačić/Pixsell
Franju Tomića ispitat će o Sanaderovoj limuzini u Hrvatskoj
28.03.2011.
u 23:50
Limuzinu je za nekadašnjeg šefa Vlade i HDZ-a kupio Robert Ježić, vlasnik Novog lista i DIOKI-ja, pritvoren od prosinca.
Pogledaj originalni članak

Franju Tomića, generalnog zastupnika BMW-a za Hrvatsku i BiH, USKOK će, neslužbeno doznajemo, ispitati o nabavi blindiranog BMW-a Ive Sanadera, vrijednog 4,2 milijuna, nakon njegova skorog dolaska u domovinu. Limuzinu je, podsjetimo, za nekadašnjeg šefa Vlade i HDZ-a kupio Robert Ježić, vlasnik Novog lista i DIOKI-ja, pritvoren od prosinca.

Tomić, jedan od najbogatijih Hrvata, živi u Münchenu te je zbog toga ranije bilo planirano da ga se, uz još desetero svjedoka, ispita putem Međunarodne pravne pomoći.

Kod koga je 200.000 €

Tomić je uz Mladena Barišića, bivšeg rizničara HDZ-a i šefa Carinske uprave, ali i Ivana Jarnjaka, u to vrijeme tajnika HDZ-a koji je antidatirao odluku predsjedništva stranke o nabavi Sanaderove luksuzne limuzine, prema ranijim iskazima nekih od okrivljenika, ali i svjedoka, bio jedan od ključnih ljudi u "operaciji" BMW. Budući da je već poznato da je poslije vraćanja Sanaderova vozila (koje je Ježić uime HDZ-a platio 330.000 eura) u tvornicu bavarskom proizvođaču, HDZ-u vraćeno oko 200.000 eura, što stranka i dalje opovrgava, bit će svakako zanimljivo što će o čitavoj situaciji reći Tomić te hoće li možda znati reći kod koga je zapravo sporni vraćeni novac na kraju i završio.

Tomić je, prema Ježićevu kazivanju u USKOK-u, bio taj koji ga je na neformalnom sastanku krajem 2008. godine u zagrebačkom restoranu "Baltazar" obavijestio da je "HDZ prije dosta vremena naručio blindirani BMW za Sanadera i da je auto već duže vrijeme gotov, završen i čeka isporuku, da je njemu problematično što se vozilo ne plaća i što ga dugo pritišću proizvođači".

O angažmanu Tomićeve tvrtke u nabavi posljednje Sanaderove limuzine pred istražiteljima je govorio i Miljenko Radnić, šef osiguranja bivšeg premijera, prema čijoj je sigurnosnoj procjeni i kupovano blindirano vozilo, ali i BMW-a kupljenog 2007. godine, koji je prema svojim karakteristikama također bio oklopno vozilo. Taj se auto od onog koji je Ježić kupio razlikovao samo u jačini motora. Radnić je istražiteljima kazao da su još za nabave tog vozila djelatnici Uprave za posebne poslove sigurnosti posjetili njemačku tvornicu kako bi izvršili uvid u postupak proizvodnje Sanaderova luksuznog BMW-a.

– Znam da je taj posjet, kao i cjelokupna nabava blindiranog BMW-a, išla preko društva Tomić – kazao je Radnić za ispitivanja.

Barišić predao novac

Mladen Barišić na početku svojih kazivanja u USKOK-u nije o BMW-u govorio potpunu istinu jer je tvrdio da je vozilo kupljeno iz donacija HDZ-ovih ogranaka.

Poslije se ustanovilo da je upravo on predao Ježiću novac potreban za plaćanje proizvođaču. Je li se kasnije zbog izrečenog Barišić crvenio u javnosti te mu je zbog toga bilo neugodno, nije poznato, ali je ipak odlučio "popraviti" učinjenu štetu. Koliko je poznato, preko svojih je odvjetnika poručio USKOK-u da želi nadopuniti iskaz i potvrditi Ježićevu priču.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

SR
Srednjaci
09:23 29.03.2011.

Treba i njega oprati, u zatvoru, vartogasnim smrkom.

ST
stevica
09:07 29.03.2011.

Uskok ide linijom manjeg otpora,treba bjeloglavog supa ispitati i uhapsiti,ona je znala sve i za crne fondove i pljacku i potpisala je ugovor sa TLM-OM,a vi ispitivate nekog bezveze.Tko meni moze zab´raniti da ja kupim komsiji tv.Tako je i sa tim jezicem,on je samo paravan,a lovu su hdz-ovci djelili.Toj stranki treba zabraniti rad a vrh pohapsiti.Uostalom zasto ne ispita uskok skojim i cijim parama je finansirana kampanja kosorke i hebranga za predsjednika hrvatske.Eto materijala ako ima volje.Izvolite demokrate,niko nije nedodirljiv.

ST
standup
19:34 28.03.2011.

ma ..ocíto, da Sanadera -Dorh & CO.,..more \"za jaja -povucí, ako imaju císte-ruke.\"...., Farsa nad Politickim Farsama...a u stvarnosti(do sada)-Nista !!