Nakon napada u Parizu

Francuska vlada želi da Ustav dopusti izvanredno stanje do šest mjeseci

Foto: Reuters/PIXSELL
Francuska vlada želi da Ustav dopusti izvanredno stanje do šest mjeseci
03.12.2015.
u 11:59
Prednacrt zakona u tom smislu predan je ovog tjedna državnom vijeću zbog revizije Ustava koju je spominjao predsjednik Francois Hollande nakon džihadističkih napada 13. studenoga u Parizu
Pogledaj originalni članak

Francuska vlada želi unijeti u Ustav odredbu kojom bi se omogućilo uvođenje izvanrednog stanja "tijekom maksimalnog trajanja od šest mjeseci", kazali su vladini izvori.

Prednacrt zakona u tom smislu predan je ovog tjedna državnom vijeću zbog revizije Ustava koju je spominjao predsjednik Francois Hollande nakon džihadističkih napada 13. studenoga u Parizu.

Izvanredno stanje proglasio je Hollande u noći nakon napada, a parlament ga je produljio za tri mjeseca, do 26. veljače.

Tom ustavnom reformom želi se uvesti "civilni krizni režim" kako bi se djelovalo "protiv ratnog terorizma", objasnio je Hollande 16. studenoga.

Sadašnjim se Ustavom predviđa opsadno stanje, ali ne izvanredno. Izvanredno stanje koristilo se tijekom rata u Alžiru, a potom 1984. u Novoj Kaledoniji te 2005. prilikom nemira u predgrađima.

Izvanredno stanje omogućava vlastima da "zabrane promet osoba i vozila", proglase "zone zaštite ili sigurnosti gdje je kretanje osoba regulirano" i zabrani boravak na nekom području "svakoj osobi koja bi ometala na bilo koji način djelovanje javnih vlasti". 

>> Obama odao počast žrtvama terorističkog napada u Parizu 

>> Hollande želi produljiti izvanredno stanje na tri mjeseca

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Hadezeov domoljub
Hadezeov domoljub
15:24 03.12.2015.

Najbolje da se Hollande proglasi Napoleonom. Svidjels mu se tromjesječna diktstura sad bi malo duži. Umjesto da podnese ostsvku zbog ne učinkovitost, propusta itd. on uvodi diktaturu, policijsku represiju, ukida prava i slobodu francuzima.