zlostavljanja iz 1982.?

Marko Grubišić iz udruge političkih zatvorenika optužuje Antu Barišića

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Marko Grubišić iz udruge političkih zatvorenika optužuje Antu Barišića
07.07.2015.
u 19:00
Zlostavljanje? 
Marko Grubišić iz udruge političkih zatvorenika optužuje Barišića
Pogledaj originalni članak

Grubi nasrtaji, noćna premlaćivanja, fizička zlostavljanja, prislanjanje pištolja na sljepoočnicu, vezanje za radijator posebnim lisicama, tzv. španjolkama, prijetnje ubojstvom i bacanjem kroz prozor s trećeg kata... Sve je to, kako je nedavno za Jutarnji list ustvrdio predsjednik Hrvatskog društva političkih zatvorenika Marko Grubišić, njemu osobno tijekom petomjesečnog istražnog postupka započetog u prosincu 1982. činio nekadašnji šef Odjela za neprijateljske djelatnosti iz vjerskih zajednica nekadašnje Službe državne sigurnosti (SDS ili Udba) Ante Barišić.

Grubišić je te 1982. bio student, a tvrdi da nije bio jedini kojim se Barišić u to vrijeme isljednički bavio. To je na neki način priznao i sam Barišić jer se, nakon tvrdnje Josipa Manolića da je šef HDZ-a Tomislav Karamarko bio doušnik Udbe, sam javio tjedniku Nacional tvrdeći da Manolić govori istinu nudeći svoje svjedočanstvo i saznanja o tome što je i s kim je Karamarko surađivao dok je bio student. Isti taj Ante Barišić, kojega proziva Grubišić, od 1989., ali i sada, profesor je, štoviše, kao docent, nositelj kolegija Metode komparativne politike na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti (FPZG).

Može li biti uzor

Kako Barišić u protekla dva tjedna nije reagirao ni na bilo koji način demantirao Grubišićeve navode, zamolili smo za komentar dekanicu Fakulteta političkih znanosti Lidiju Kos-Stanišić. Upitali smo je smatra li primjerenim da čovjek koji je zlostavljao i mučio ljude pod lažnim optužbama danas predaje studentima, može li im kao mladim ljudima takav čovjek kao profesor biti uzor i autoritet, kane li na fakultetu raspraviti ovaj Barišićev slučaj, jesu li na fakultetu i prije bili upoznati s ovakvom prošlošću Ante Barišića, može li cijela ova priča o jednom od njihovih profesora naštetiti ugledu fakulteta, hoće li i osobno o svemu razgovarati s Barišićem...

Neprihvatljvi postupci

– Hrvatska ima institucije koje su nadležne za procesuiranje takvih optužbi. Fakultet se konkretno tim optužbama ne može baviti dok se one ne pokažu utemeljenima i dok to ne potvrde nadležne pravne institucije. Međutim, uprava fakulteta prijavila je docenta Antu Barišića fakultetskom Etičkom povjerenstvu zbog njegovih izjava koje su se pojavile u našim medijima, a u kojima spominje svoje postupke prema nekadašnjim studentima koji su u akademskoj zajednici potpuno neprihvatljivi. Na povjerenstvu je da se o tome očituje – uzvratila nam je dekanica Lidija Kos-Stanišić.

>>Ante Barišić: Svjedočit ću o bivšim vezama Karamarka i UDBE

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

DU
Deleted user
07:51 08.07.2015.

Na žalost, taj Barišić nije izolirani slučaj. Takvih bivših udbaša i udbaških suradnika te općenito partijskih "kadrova" ima po institucijama hrvatske države koliko hoćeš. I onda ti provedi lustraciju ako možeš. Umjesto nas počeli su ju provoditi Nijemci procesuiranjem Perkovića i Mustača, ali po svemu sudeći morrat će nastaviti i dalje jer mi sami očito nismo kadri iskorijeniti to zlo.

Avatar AG
AG
00:53 08.07.2015.

Naebaće udbaš Barišić.

FU
fusgenger
20:49 12.06.2017.

Marko Grubišić ne optužuje Barišića što je bio udbaš, ovaj to nikad nije niti negirao, nego da bi obranio udbaša Karamarka od optužbi Josipa Manolića. Karamako je svojevremeno bio najpovjerljiviji čovjek Manolića, Mesića i drugih udbaša do 1990!