FRAKCIJE

Finijeva i Berlusconijeva rastava

Foto: AFP
Finijeva i Berlusconijeva rastava
23.04.2010.
u 11:48
Premijer Silvio Berlusconi i predsjednik zastupničkog doma Gianfranco Fini su se razišli. Nastala je kriza u stranci Narod slobode koji su njih dvojica osnovala ukinuvši Berlusconijevu stranku Naprijed Italija i Finijev Nacionalni savez.
Pogledaj originalni članak

RIM – Premijer Silvio Berlusconi i predsjednik zastupničkog doma Gianfranco Fini su se razišli. Nastala je kriza u stranci Narod slobode koji su njih dvojica osnovala ukinuvši Berlusconijevu stranku Naprijed Italija i Finijev Nacionalni savez. Fini spočitava Berlusconiju unutarstranačku nedemokraciju, odnosno da sam, bez ikakve rasprave, odlučuje o svemu. Berlusconi je Finija nazvao izdajicom i od njega zatražio ostavku na položaj predsjednika zastupničkog doma.

Na koncu je čelništvo njihove stranke glasovalo u četvrtak poslijepodne o Berlusconijevu dokumentu, što je na određeni način bilo unutarstranačko prebrojavanje snaga. Berlusconijev dokument je dobio 172 glasa "za", 11 "protiv" i jedan suzdržan. Berlusconi je, dakle, pobijedio Finija sa 172 prema 11. Suština dokumenta o kojem se glasovalo jest da kada se većinom glasova unutar stranke nešto odluči, onda više ne smiju postojati proturječnosti. Fini je želio osnovati svoju struju unutar stranke pa je kritizirao neke Berlusconijeve odluke i poteze kao premijera.

- Nemam nikakvu namjeru napustiti predsjedništvo zastupničkog doma, a neću napustiti ni stranku - izjavio je Fini nakon unutarstranačkog glasovanja.

- S ovim dokumentom možemo izbaciti iz stranke svakoga tko neće prihvatiti i prilagoditi se donesenoj odluci - izjavio je Berlusconi s očitom namjerom da Finija, suosnivača Naroda slobode, izbaci iz stranke.

Fini drži kako je Berlusconi pod prevelikim utjecajem Sjeverne lige Umberta Bossija i zapravo provodi želje te stranke. Što se imigracije i poreznog federalizma tiče, Berlusconi provodi ksenofobične i separatističke ideje Sjeverne lige, koja zauzvrat podržava njegovu borbu protiv tužiteljstva koje vodi istrage protiv njega. To su osnovne Finijeve primjedbe na djelovanje Berlusconijeve vlade.

Poslije toga rascjepa otvara se i mogućnost da Berlusconi, a posebno zbog uspjeha na regionalnim izborima, zatraži prijevremene parlamentarne izbore kako bi poslije uspjeha na njima bio još snažniji.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

OB
-obrisani-
12:05 23.04.2010.

Krasan naslov, zanima me kako će podjeliti *bračnu stečevinu* i kome će pripasti djeca?