'Populizam'

Financial Times o Hrvatskoj: Mjera otpisa dugova je predizborni potez

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Financial Times o Hrvatskoj: Mjera otpisa dugova je predizborni potez
02.02.2015.
u 21:17
FT piše kako je premijer Milanović dogovorio mjeru prošlog mjeseca, nekoliko dana nakon što je predsjednički kandidat njegove stranke izgubio na predsjedničkim izborima
Pogledaj originalni članak

Mjera otpisa dugova najugroženijim građanima premijera Zorana Milanovića posljednjih je dana tema i mnogih svjetskih medija. I dok većina njih mjeru opisuje iznimnom i neuobičajenom ugledni britanski dnevnik Financial Times navodi kako je navedena mjera povezana s nadolazećim parlamentarnim izborima.

FT piše kako je premijer Milanović dogovorio mjeru prošlog mjeseca, nekoliko dana nakon što je kandidat njegove stranke izgubio na predsjedničkim izborima. - Rejting Milanovićeve stranke pao je 8 posto iza opozicijske stranke desnog centra HDZ-a, prema rezultatima istraživanja Ipsos pulsa iz prosinca. Premijer će se ove godine suočiti i s parlamentarnim izborima, a analitičari ovu mjeru povezuju s prikupljanjem glasova - navodi RT i citira Timothyja Asha, glavnog ekonomista u Standard Bank Plc. - Ovo je klasičan slučaj populizma prije parlamentarnih izbora - tvrdi Ash.

Financial Times ističe i upozorenja analitičara kako bi ova mjera mogla preopteretiti lokalne vlasti i davatelje komunalnih usluga. - Uzorni porezni obveznici već nose velik porezni teret koji ovakvim odlukama samo raste - kaže Katarina Ott sa zagrebačkog Instituta javnih financija.

Uz mjeru otpisa dugova FT, između ostalog, spominje i Vladinu odluku o zamrzavanju tečaja franka za kredite u švicarskim francima na godinu dana.

>> Svjetski mediji o Vladinom otpisu dugova: Dosad nezabilježena mjera

>> Evo kako građani mogu doći do otpisa dugova ili odgode ovrhe

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 43

BA
bakulušić
21:23 02.02.2015.

Kako su ga skužili?

Avatar WindFucker
WindFucker
21:34 02.02.2015.

Ova mjera Zorana Milanovića zasigurno će privući mnoge strane investicije u Hrvatsku. Tja, pa tko ne bi investirao u zemlju gdje se neplaćanje nagrađuje oprostom dugova?

B2
bokida 2
21:37 02.02.2015.

I stranci vide bolje od nas čime se bavi vlast.