Filipova majka

Filipova majka: Kakvi to roditelji ne znaju da im je dijete nasilnik?

Foto: Danijela Herceg/24sata
Filipova majka: Kakvi to roditelji ne znaju da im je dijete nasilnik?
06.03.2010.
u 08:40
Trojica su maloljetnika u Remetincu već ispitana, a pretučeni dječak tek trebati svjedočiti o napadu
Pogledaj originalni članak

Tri maloljetnika koja su prošli tjedan brutalno pretukla 14-godišnjeg Filipa Š. ostaju u pritvoru. Odlučilo je to jučer izvanraspravno vijeće Općinskog kaznenog suda koje je razmatralo žalbe odvjetnika dvojice 15-godišnjaka. Branitelj najstarijeg napadača, dječaka koji je ovog siječnja navršio 16 godina, na rješenje o pritvoru nije se žalio.

Upozorenja nisu dosta

Provođenjem dokaza protiv trojice osumnjičenih sljedeći će se tjedan na Općinskom sudu nastaviti pripremni postupak. Ne bude li on završen za tri mjeseca, napadači će iz Remetinca biti pušteni na slobodu jer u ovoj fazi postupka zakonski ne mogu ostati dulje zatvoreni. Branitelji zasad nisu predložili svoje svjedoke i dokaze pa se očekuje da će pripremni postupak biti brzo gotov.Maloljetnici koji su pretukli Filipa već su ispitani, a uskoro bi sucu za mladež sve o strahotama koje je 25. veljače pretrpio na Šimunčevečkoj cesti trebao govoriti i ozlijeđeni dječak, koji se kod kuće oporavlja.

– Svi govore da treba upozoravati na nasilje... Koja je korist od toga? – kaže Filipova majka Sanja te nastavlja: – Vjerojatno sada negdje netko nekoga tuče. Kad sam čula za Luku Rizta i za sva ona druga divljačka premlaćivanja, pitala sam supruga: “Što misliš da takvo što netko učini Filipu?” Ne mogu niti zamisliti kako je Lukinoj mami. Kazne. Samo kazne mogu pomoći. Ako ih ima u zakonu, neka se provode, ako ih nema, neka ih uvedu – kaže Filipova majka Sanja.

Sve počinje u obitelji i na roditeljima je najveća odgovornost, nastavlja.

– Nepojmljivo je da roditelji nisu znali kakva su im djeca. Kako ne znaš da ti dijete uopće ne ide u školu? Ako redovito pratiš svoje dijete, nešto takvo ti ne može promaknuti. Roditeljima je najlakše reći: “Hajmo zažmiriti, ja radim, ti radiš...”

Sa 16 godina već je kasno

Pratite dijete, preuzmite odgovornost za njega, nastavlja majka: – Vidjet ćete da nešto ne štima – ili je divlje ili je premirno, a onda negdje mora puknuti. Kad navrši 16-17 godina, već je prekasno. Odgojili ste kriminalca. Nije sramota tražiti pomoć, postoje institucije koje se time bave. Sramota je dovesti dijete do toga da bude kriminalac i nasilnik – apelira Filipova majka.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

LU
Lujo123
10:02 06.03.2010.

\"Nije sramota tražiti pomoć, postoje institucije koje se time bave.\" - poštovana gospođo, suosjećam s Vama do bola i želim Filipu brzo ozdravljenje. Neka mu Gospodin da snage da prebrodi preogromnu traumu koju mu je priuštila naša Domovina svojim nekompetentnim, nesposobnim, korumpiranim i td. i td vodstvom. Iz osobnog iskustva (s djetetom u 1. razredu osnovne škole) znam i potpuno sam siguran da u našoj Zemlji nema institucija (osim na papiru) koje se bave s ovakvim prevelikim problemima. Te \"institucije\" služe samo njihovim članovima za uhljebljenje, a briga za mladež im nije ni u primisli - i to svima od Sabora, Vlade, do zadnjeg \"pedagoga\" u školi. Pa mogli ste pročitati izjavu \"našeg\" ministra pravosuđa koji besramno i za mene (a vjerujem i za sve ljude normalne) s nevjerojatnom dozom bahatosti i bezosjećajnosti stavlja znak jednakosti između djeteta (dobro odgojenog u kojeg su roditelji uložili čitav svoj život i svu svoju čljubav i snagu) i nasilnika koji su u stanju tu našu djecu pobiti! U mojoj je obitelji nasilje potpuno strano, ali poslije ovakve izjave \"ministra\" ja bi ga mogao zadaviti golim rukama (skrušeno molim Gospodina da mi oprosti na ovakvom porivu!!). Dakle za sve što se događa u ovoj našoj (kao i u svakoj drugoj) zemlji kriva je \"vlast\", bahata, nekompetentna i neodgovorna. Razmišljam, intenzivno u posljednjih 5 mjeseci što napraviti, ali na žalost ne vidim riješenja.

PO
pozitivnomisljenje
10:41 06.03.2010.

Pustili smo da nas kao slijepce vode i ako se svi uskoro ne probudimo i otvorimo oci onda i zasluzujemo biti, stoka sitnog zuba. Trba za svaku nepravdu izic na ulice,ne placat nepravedne i visoke racune...dogovoriti se treba i to je sve.

Avatar punkufer
punkufer
12:30 07.03.2010.

Uz malo zdravog razuma ovaj problem se može riješiti za čas: Kriminalce i huligane U ZATVOR! Bez obzira na starost. Njih treba kazniti, društvo zaštititi, drugim huliganima dati primjer.