ugovor s vatikanom

Evo zašto policija nije smjela ući u crkvu sv. Marka

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Evo zašto policija nije smjela ući u crkvu sv. Marka
28.05.2015.
u 23:43
Naime, članak 7. kaže kako "Republika Hrvatska jamči Katoličkoj crkvi slobodu obavljanja bogoštovlja" te da "Republika Hrvatska jamči nepovredivost mjesta za bogoštovlje: crkava, kapela te crkvenih prostora".
Pogledaj originalni članak

Na pitanje zašto se policijska postrojba zaustavila na ulazu u crkvu sv. Marka odgovara Ugovor o pravnim pitanjima između Svete Stolice i Republike Hrvatske. Naime, članak 7. kaže kako "Republika Hrvatska jamči Katoličkoj crkvi slobodu obavljanja bogoštovlja" te da "Republika Hrvatska jamči nepovredivost mjesta za bogoštovlje: crkava, kapela te crkvenih prostora".

Odnosno, da "nadležna tijela Republike Hrvatske mogu poduzeti sigurnosne mjere u tim mjestima i bez prethodne obavijesti nadležnih crkvenih vlasti, ako je to hitno zbog zaštite života i zdravlja ili zbog spašavanja dobara posebne povijesne i kulturne vrijednosti".

Pritom se zacijelo misli na požar, poplavu ili sličnu elementarnu nepogodu, a ne na intervenciju policije prema prosvjednicima koji su se sklonili u crkvu i tako maknuli s javnog prostora na kojemu nisu smjeli biti duže od 22 sata. Također, u istom ugovoru stoji da "u slučaju sudske istrage o kleriku zbog možebitnih krivičnih djela predviđenih krivičnim zakonikom, sudske vlasti će o tome prethodno obavijestiti nadležne crkvene vlasti".

>> Tko je svećenik koji je spriječio sukob policije i prosvjednika

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 95

Avatar navijač
navijač
00:11 29.05.2015.

Za one koji ne znaju možda će ispasti nevjerovatno ali donedavno je u Zagreb izmješteno oko 200. "hrvatskih" policajaca srpske narodnosti ,to pišem zbog one Matićeve izjave kojom se sprda da kako kaže " u podrumu ima spremnih 200. srpskih specijalaca.

CI
cicibela
23:58 28.05.2015.

Ovo je čak i Titova milicija znala, i barem formalno poštivala. Milanče se previše uživio u svoju trenutnu ulogu kojoj nije dorastao.

MA
Mars...+
00:48 29.05.2015.

Narode ,nije li vam dosta tog crvenog jarma????????????????????????????