ususret blagdanima

Evo što je poručio kardinal Bozanić u Božićnoj poruci

Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
Evo što je poručio kardinal Bozanić u Božićnoj poruci
18.12.2013.
u 14:00
Ispod površinskoga sloja vidi se nametljiva sebičnost koja na sve suptilniji način promiče model međuljudskih odnosa u kojima čovjek želi vladati nad drugim čovjekom, uvjetovati ga i iskorištavati, poručuje Bozanić.
Pogledaj originalni članak

Danas je predstavljena Božićna poruka kardinala Josipa Bozanića koja u središte postavlja susret i to osobni susret kao najizvrsniji način čovjekova duhovnog i svakog ljudskog rasta.

- Riječ je o živom susretu, čovjeka s Bogom, odnosno čovjeka s čovjekom - naglasili su iz Zagrebačke nadbiskupije.

- Pred proslavom otajstva Božića i ove se godine nalazimo sa svime što živimo: sa svojim nadama, svojim dvojbama i nesigurnostima, sa svojim radostima i zadovoljstvima. Vjera, važnost koje smo razmatrali tijekom Godine vjere, urasla je u tkivo naših iskustava i prožela okolnosti koje pokazuju društvene promjene u širokome rasponu od antropoloških do gospodarskih pitanja. U svemu tome nije stran osjećaj da u takozvanoj zapadnoj civilizaciji živimo razdoblje koje ne uspijeva pronaći svježinu; kao da je narušena i iscrpljena nutarnja snaga koja održava cjelinu. Čini se da baš tu treba tražiti polazišta uznemirujućih tragova nesuglasica koje lako prelaze u sukobe svake vrste - stoji između ostalog u Bozanićevoj poruci te se dodaje:

- Ispod površinskoga sloja vidi se nametljiva sebičnost koja na sve suptilniji način promiče model međuljudskih odnosa u kojima čovjek želi vladati nad drugim čovjekom, uvjetovati ga i iskorištavati. Sve to rađa plodovima međusobnih razilaženja, udaljavanja i razdora. Tomu se suprotstavlja otajstvo Božića. Ono je puno više od prigodnoga slavlja po kojem bi se uspjelo oživjeti lijepe osjećaje i na trenutak pobjeći od težine svakidašnjih briga. Božić je poveznica, točka ponovnoga početka, da bi se bolje razumjela vrijednost ljudske osobe i stvorenoga svijeta, kao i vrijednost ljudske povijesti. Kristovo utjelovljenje je uporište za nove polete, i nakon kušnja i poraza. Božić je susret Boga i čovjeka.

- Ljepota Božića leži baš u toj istini da je u Isusu susret početka i završetka, odnosno završetka koji je novi početak s Bogom. Jer, početak života nalazi se u Životu, a nipošto u ideologijama koje izražavaju svoja mišljenja o njemu ili ga tumače prema vlastitim prohtjevima - navodi se u kardinalovoj poruci.

Na kraju poruke, Kardinal je pozvao sve vjernike na osbni susret s Božićem koji traži otvorenost, jednostavnost i poniznost.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

BB
brle brkić
15:50 18.12.2013.

najpošteniji ljudi su pročitali poruke crkvenih vjeredostojnika al nisu shvatili da je poštenje naj krači put do siromaštva u ovo doba neofeudalnom liberalizmu.a bogati su se odlučili ipak da polažu račune na "onom" svijetu jer im je lijepo na ovom.

AM
ameris
15:40 18.12.2013.

U koliko je samo činjenica Crkva u Hrvata ove godine sudjelovala u " narušavanju i iscrpljivanju unutrašnje snage koja održava cjelinu čovjeka " ! Kaže i ja se slažem "Božić je susret Boga i čovjeka!" Da uzoriti kardinale,Božić je susret Novorođenog Isusa Krista i čovjeka u svoj čovjećnosti !To je Novi početak ali tek nakon mućeničke smrti Isusa Krista Mučenika .Cijeli Isusov je život Nauk da budemo slični njemu,slični u umjerenosti,ljubavi,u žrtvi za drugog i različitog,zdravog i bolesnog, siromašnog i bahatog ! Poruka Novorođenog Boga živog jeste : s l i j e d i t e m e ! Uvijek sam vam pri ruci! Eto,tako jednostavno i svima razumljivo.

NJ
njičsa
13:03 19.12.2013.

odlično je opisao crkvu u hrvata!