Šesnaest županija

Evo što je o kandidatima za lokalne izbore odlučilo Predsjedništvo HDZ-a

Foto: Anto Magzan/Pixsell
Plenković dao izjavu nakon održane sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a
Foto: Anto Magzan/Pixsell
Plenković dao izjavu nakon održane sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a
Foto: Anto Magzan/Pixsell
Plenković dao izjavu nakon održane sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a
Foto: Anto Magzan/Pixsell
Plenković dao izjavu nakon održane sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a
15.02.2017.
u 23:25
Posebna atrakcija dogodila se u Sisku u kojem će kandidat za gradonačelnika ipak biti Franjo Šaban kojeg je izglasao sisački HDZ prije nego što je vodstvo predvođeno Željkom Krapljanom podnijelo ostavke
Pogledaj originalni članak

HDZ je odredio kandidate za župane u 16 županija, a još su otvorene situacije u Istarskoj županiji, Koprivničko-križevačkoj, Varaždinskoj te Međimurskoj. Kandidature župana bile su i tema jučerašnjeg Predsjedništva HDZ-a, dok se, kako doznajemo, ni jednom riječju nije spomenuo gradonačelnički kandidat za Zagreb. HDZ je formirao I Izborni stožer za lokalne izbore, a šef stożera je glavni tajnik Gordan Jandroković.

HDZ je dosad imao više posla s gašenjem vatre i arbitriranjem između zaraćenih strana u lokalnim organizacijama nego u pripremi izborne strategije. Ipak, u dva krizna žarišta postignuti su dogovori. U Vukovarsko-srijemskoj županiji, unatoč otporima  vukovarskog HDZ-a, ipak će kandidat za župana biti Vinkovčanin Božo Galić. Vukovarci će dati zamjenika župana pa je to kompromisno rješenje.

Posebna atrakcija dogodila se u Sisku u kojem će kandidat za gradonačelnika ipak biti Franjo Šaban kojeg je izglasao sisački HDZ prije nego što je vodstvo predvođeno Željkom Krapljanom podnijelo ostavke, a uzrok sukoba je  neslaganje Krapljana i Ive Žinića, šefa županijskog HDZ-a.

Žinić je kao kandidatkinju gurao dr. Željku Josić i u tome je imao potporu vrha HDZ-a. Međutim, obrat se dogodio prošlog tjedna kada se doznalo da je ginekologinja dr. Josić trudna. Preksinoć je i formalno potvrđeno da je kandidat Franjo Šaban, pa svrgnuti Krapljan može slaviti. U vrhu HDZ-a i dalje važu hoće li u utrku za gradonačelnika Zadra ponovno ići Božidar Kalmeta, premda je opterećen dvjema optužnicama. Međutim, ankete pokazuju da od HDZ-ovih kandidata Zadar dobiva samo Kalmeta.

Odluka da Kalmeta bude kandidat bit će politički teret i streljivo za napade političkim suparnicima. Sukobi još traju u Požegi u kojoj se vode bitke oko gradonačelničkog kandidata, a sukobljavaju se klanovi Franje Lucića, šefa županijskog HDZ-a, i aktualnog gradonačelnika Vedrana Neferovića. Situacija nije riješena ni u Sv. Nedjelji, gdje je raspušten gradski HDZ, a Dražen Barišić, šef županijskog HDZ-a, kao kandidata gura Damira Halužana koji nije prihvatljiv svim strujama u svetonedjeljskom HDZ-u. Na vidiku još nije ni kandidat za Zagreb s obzirom na to da nitko, osim (možda) Andrije Mikulića, to ne želi. U zagrebačkom HDZ-u kažu da je situacija i više nego smiješna jer se već dva mjeseca govori da će se kandidat znati za osam dana.

>> Riječki odbor HDZ-a jednoglasno izabrao kandidata za gradonačelnika

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

MI
Mimizo
23:44 15.02.2017.

uvijek se izmišljaju neki sukobi a hdz uvijek pobjeđuje

KE
kenedy
08:01 16.02.2017.

u vuk.srij.zup.i dalje isto smece...

UI
u-inat
07:33 16.02.2017.

" Nitko ne želi biti HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba "... kakve su ovo gluposti ? Tko to ne bi htio biti kandidat vladajuće stranke u državi kao kandidat za gradonačelnika Zagreba ? Možda bi novinar htio da podrže Pernara ?