RADILI NA DORUČKU

Europski moćni bankar snimio Plenkovića na važnom sastanku za budućnost EU

Foto: Alexander Stubb
Plenković u Bruxellesu
Foto: YVES HERMAN/REUTERS/PIXSELL
Charles Michel
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Premijer Andrej Plenković i Marijan Kuprešak, direktor Luke Vukovar
08.02.2020.
u 14:36
Uoči sastanka u zgradi Europa u Bruxellesu, Plenković i njegovi suradnici snimljeni su kako se za doručkom pripremaju za sastanak kod Michela.
Pogledaj originalni članak

Premijer Andrej Plenković jutros je u Bruxellesu razgovarao s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom o novom višegodišnjem financijskom okviru (VFO), sedmogodišnjem proračunu Europske unije, ali i svim temama vezanim uz hrvatsko predsjedanje Vijećem EU, od priprema za novu fazu pregovora s Britancima nakon prošlotjednog Brexita do očekivanja da bi se pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom mogli uskoro otvoriti nakon što je Komisija ovoga tjedna predložila novu metodologiju. 

Uoči sastanka u zgradi Europa u Bruxellesu, Plenković i njegovi suradnici snimljeni su kako se za doručkom pripremaju za sastanak kod Michela. Fotografiju je snimio i na svome Twitteru objavio Alexander Stubb, bivši finski premijer, sada potpredsjednik Europske investicijske banke, koji ih je očito slučajno zatekao u hotelu u Bruxellesu. 

 

S Plenkovićem je bio i ministar financija Zdravko Marić, kojega su novinari kasnije pitali da komentira i najavu povećanja trošarina na alkoholna pića. 

- Moramo učiniti sve da novim VFO-om dobijemo što više sredstava u kontekstu činjenice da jedne velike kontributorice više nema nakon što se prije sedam dana dogodio Brexit. Želimo sačuvati okvire kohezijske politike kakva je bila u proteklom proračunu. Dogovor će biti težak za ispregovarati - rekao je Plenković nakon sastanka s Michelom.

Izvanredni summit 27 šefova država i vlada sazvan je za 20. veljače i tada će se pokušati ispregovarati konkretne brojke. Komisija je predložila da novi europski proračun bude na razini 1,11 posto bruto nacionalnog dohotka (BND) 27 država članica. Europski parlament, koji će na kraju trebati dati suglasnost, zahtjeva da to bude puno više, u visini 1,3 posto. A države članice koje najviše uplaćuju u proračun EU, barem one konzervativnije među njima, traže da se sve to ograniči na 1 posto. Od 27 država članica, njih 10 uplaćuje u proračun EU više nego što iz njega povlači, a ostalih 17 više povlači nego što uplaćuje. 

- Naći ćemo se negdje na sredini, ali dogovor zahtjeva puno diplomatske i političke vještine. Negdje će se nešto dobiti, negdje popustiti, tako uvijek bude na kraju - rekao je premijer Plenković. 

Ministar financija Zdravko Marić, odgovarajući na novinarska pitanja o povećanju trošarina, nije želio govoriti o brojkama, odnosno o tome koliko povećanje se predlaže. 

- Tijekom sljedećeg tjedna završit ćemo prijedlog na razini Vlade, usuglasiti brojke i nakon toga sve to staviti u javno savjetovanje. Uzimamo u obzir i fiskalne, i zdravstvene, i gospodarske elemente, ali i prekograničnu trgovinu zbog činjenice da Hrvatska ima najdulju vanjsku granicu u EU - rekao je Marić. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 31

WT
Wtf
15:47 08.02.2020.

Pa kako to!? Ali se oni tamo samo ne naslikavaju!? Zamislite da Bernardić, Maras i Beljak idu tamo na pregovore i vode brigu o Europi, kako bi nam bilo. Nekima je na ustima često orban i Poljska i neko napuštanje EU-a, a ta Poljska i Mađarska uzeli najviše sredstava iz EU fondova, pa gdje bi bili da nije tih sredstava! Mi smo uzeli 20 milijardi kuna više nego smo uplatili i to sve zadnjih godina.

KO
Kosences
19:56 08.02.2020.

Plenkovićevo radno vrijeme je oko 16 sati dnevno. Upravo pokušava namaknuti novih 11 milijardi eura za Hrvatsku za novo obračunsko razdoblje kako bi Hrvatska izvukla dobrobiti iz članstva u EU. Istodobno Bernardić i Milanović održali su sjednicu SDP-a na kojoj je Bernardić ponovio pet rečenica koje je naučio napamet i koje ponavlja već godinama.

ZA
zarko815
22:44 08.02.2020.

Plenković se dokazao među EU političarima da je jedan od najboljih, najsposobnijih koji ulijeva povjerenje. Najveći gubitnik će biti hrvatski narod ako Hrvatska izgubi svog vođu, jer njemu su otvorena brojna vrata u svjetskoj politici.