TRAŽI SE NORMALIZACIJA ODNOSA

Europska unija produljila gospodarske sankcije Rusiji za šest mjeseci

Foto: Reuters/PIXSELL
Europska unija
Foto: Reuters/PIXSELL
Aleksandar Vučić i Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
Europska unija
Foto: Reuters/PIXSELL
Europska unija
13.12.2019.
u 08:02
Sankcije su uvedene nakon nesreće zrakoplova Malaysia Airlinesa koji je u srpnju 2014. pogođen raketom iznad Ukrajine pri čemu je poginulo 298 putnika.
Pogledaj originalni članak

Čelnici Europske unije u četvrtak su za još šest mjeseci produljili gospodarske sankcije koje su 2014. uveli Rusiji nakon pripojenja Krima, priopćilo je predsjedništvo Europskog vijeća.

Ova odluka, donesena na sastanku na vrhu u Bruxellesu, dolazi nekoliko dana nakon sastanka u Parizu o obnovi mira u Ukrajini na kojemu su sudjelovali francuski, njemački, ruski i ukrajinski čelnici i na kojemu nije ostvaren veći pomak u rješavanju tog sukoba.

Novi sastanak u istom formatu zakazan je za četiri mjeseca.

Sankcije su prije pet godina uvedene ruskom naftnom, obrambenom i bankarskom sektoru. U lipnju su bile produljene na šest mjeseci. Kod glasovanja se zahtijeva jednoglasna odluka zemalja članica EU-a.

Sankcije su uvedene nakon nesreće zrakoplova Malaysia Airlinesa koji je u srpnju 2014. pogođen raketom iznad Ukrajine pri čemu je poginulo 298 putnika.

U sukobu proruskih separatista i ukrajinske vojske izginulo je više od 13.000 ljudi od 2014. kada je Rusija anektirala Krim i kada su se proruske snage na istoku Ukrajine pobunile protiv Kijeva.

Veze Moskve i Kijeva su se donekle poboljšale nakon izbora Volodimira Zelenskog za ukrajinskog predsjednika.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je pozvao na popuštanje napetosti s Moskvom, ali EU prije svake normalizacije zahtijeva puno poštovanje ugovora iz Minska koji su Moskva i Kijev potpisali 2015.

Tim ugovorom se trebao zaustaviti sukob i pronaći političko rješenje za pobunjene regije Doneck i Luhansk.

Litavski predsjednik Gitanas Nauseda rekao je da se sankcije moraju produljiti jer "Rusiji treba motivacija kako bi ispunila obećanja što ih je dala u prvoj fazi pregovora".

Sastanak na vrhu u Parizu u ponedjeljak bio je tek "prvi korak", rekao je. "Mislim da Rusija treba puno više surađivati kako bi se ostvarili rezultati", dodao je.

"Sve dosad ustupci kojima svjedočimo dolazili su s ukrajinske strane - volio bih na ruskoj strani vidjeti puno više spremnosti za postizanje konačnog rezultata", zaključio je.

GUVERNERKA ZGROZILA AMERIKU

'Bio je gadan i zao. Smrdio je i ganjao djecu. Jarac je poskočio i ispalila sam hitac'

Priznanje je objavila u svojoj knjizi „Nema povratka“ koja je mješavina autobiografije, političkih analiza napada na demokrate, kako bi lustrirala odlučnost da provodi teške odluke. Svoga psa Cricketa odvezla je do šljunčare i jednostavno ga upucala. "To nije bio ugodan posao, ali morao se obaviti", napisala je. Kad ju je već uhvatio trenutak iskrenosti, političarka na koju Trump ozbiljno računa, priznala je i da je usmrtila jarca kojeg je držala njezina obitelj

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 17

AA
aabbcc
11:03 13.12.2019.

Dobra vijest da nije tih sankcija Rusi bi nam pojeli sve mandarine.

Avatar partner
partner
20:38 13.12.2019.

Jos jednom super za EU, ovi izgleda nemaju problema sa sankcijama a i interesantno je da ovo neces procitati u vecernjem............US company scoops up Russian Beriev Be-200 firefighting amphibians. Posted on September 21st, 2019 by ES in Aerospace. The order for ten Be-200s was signed between Seaplane Global Air Services and Beriev at the recent Hydroaviasalon amphibian air show in Gelendzhik (UAC) Seaplane Global Air Services of the USA has placed a ‘firm’ order with Beriev Aircraft Company (part of UAC, United Aircraft Corporation), for four Be-200ES twin-engined amphibian aircraft, plus options for six more, the Russian manufacturer reveals. The Be-200ES is a renowned water-scooping, firefighting aircraft that has a wingspan of 108 feet, a flight range of 2,051 miles, a top speed of 435 miles per hour and weighs more than 60,000 pounds. The sales document, signed at the recent Hydroaviasalon amphibian air show in Gelendzhik (Russia), reveals that the first two aircraft will be powered by their original Ukrainian D-436TP turbofans, whereas the remaining two will come with a new engine option: the Russo-French SaM-146s, which also power the Sukhoi Superjet 100 (SSJ100) regional airliner. Seaplane Global Air Services’ president Patrick Massardy commented in a statement that his company “has committed to help our customers fight forest fires with the most efficient airplane there is on the market, so we opted for Be-200 for its speed, range and water scooping capacity.”

Avatar partner
partner
20:35 13.12.2019.

Sper za EU. Ovi izgleda nemaju problema sa sankcijama........... Ogromna količina pilećih bataka prijeći će preko Atlantika do kraja ove godine. Kupac je američko Ministarstvo obrane, a prodavač jedno od poljoprivrednih gospodarstava Kurske oblasti specijalizirano za opskrbu piletinom i svinjetinom iz ekološkog uzgoja”, prenosi ruska specijalizirana stranica Meat Info.