Foto: Getty Images Odustaje se od pomicanja sata, a države članice birat će ljetno ili zimsko vrijeme

Odustaje se od pomicanja sata, a države članice birat će ljetno ili zimsko vrijeme

31. 08. 2018. u 19:50 45
Države će odlučiti o tome žele li trajno ostaviti kazaljke na ljetnom ili zimskom računanju vremena u međusobnom dogovoru

Europska komisija donijela je političku odluku da će, nakon provedenog javnog savjetovanja, predložiti da se u čitavom EU odustane od višedesetljetne prakse pomicanja kazaljki na satu dvaput godišnje. No, europski povjerenici nisu otkrili hoće li kazaljke trajno ostati na ljetnom računanju vremena ili na zimskom.

Završeno javno savjetovanje 4,6 milijuna ljudi izjasnilo se o pomicanju kazaljke sata

Predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker sugerirao je, u svojoj izjavi za njemačku televiziju ZDF, da podržava ostanak na ljetnom računanju vremena, ne na zimskom.

– Milijuni su rekli da više ne žele mijenjati kazaljke na satu, da žele da ljetno vrijeme bude stalno – rekao je Juncker.

Popularizacija EU

No, vrlo brzo čitava je Komisija objašnjavala da se Juncker tako izrazio, spominjući ljetno vrijeme kao trajno, jer je to tako najlakše reći na njemačkom da se odustaje od pomicanja satova, ali da Komisijin prijedlog neće birati između trajno ljetnog ili trajno zimskog računanja vremena, već će samo predložiti da se sadašnji režim pomicanja satova ukine.

Dilema Treba li ga ukinuti? Pomicanje sata ne godi zdravlju

– Na temelju postojećih propisa EU, Komisija može predložiti ukidanje polugodišnjeg pomicanja satova. Međutim, države članice su te koje odlučuju o svojim vremenskim zonama i u budućnosti će odlučiti jesu li za trajno ljetno ili zimsko računanje vremena – poručila je Violeta Bulc, europska povjerenica za promet koja je na kolegiju povjerenika u Komisiji zadužena da vodi izradu ovog prijedloga.

Prema prvim službenim rezultatima koje je jučer objavila Komisija, od 4,6 milijuna pristiglih odgovora u javnom savjetovanju o ovoj temi, 84 posto ispitanika izjasnilo se za odustajanje od polugodišnjeg pomicanja satova.

No, daleko najviše odgovora stiglo je iz Njemačke, oko dvije trećine ukupnog broja.

Iz Hrvatske je, proizlazi, stiglo oko 22 tisuće odgovora. Komisija je, naime, objavila da je 0,52 posto ukupnog stanovništva Republike Hrvatske sudjelovalo u ovom javnom savjetovanju. U Njemačkoj je to 3,79 posto stanovništva, u Austriji 2,94 posto, Luksemburgu 1,78 posto, a u svih ostalih 25 država članica taj je postotak manji od 1 posto njihova stanovništva.

VREMENSKI ŠOK U nedjelju ujutro počinje ljetno računanje vremena, a i stručnjaci i 'obični ljudi' još dvoje o korisnosti tog postupka Pomicanje sata unaprijed povećava broj srčanih napada

To znači da je Europska komisija donijela političku odluku da se ide na ukidanje pomicanja satova na temelju ankete koja je u većini država članica obuhvatila vrlo mali postotak stanovništva. No, među europskim povjerenicima u Komisiji, kao i ranije među zastupnicima u Europskom parlamentu, očito prevladava stav da je ovo tema koja je vrlo popularna među građanima te da je ukidanje pomicanja satova možda primjer europske direktive koja može popularizirati Europsku uniju kao ranije odluke o ukidanju roaminga u mobilnoj telefoniji u EU.

Dvije ure u dva Broda

– Kad građani govore, mi to uzimamo u obzir i stalo nam je do toga što kažu – rekao je glasnogovornik Europske komisije Alexander Winterstein. Službeni prijedlog Komisije, dakle, tek treba pričekati, ali jasno je da će predložiti ukidanje pomicanja satova i da će potom o tome odlučivati Vijeće EU i Europski parlament, a usvojena direktiva bit će obvezujuća za sve države članice.

Zalet za izbore 2019. Angela Merkel želi Nijemca na mjestu šefa 'europske vlade'

Na državama će tada biti da odluče, vjerojatno u međusobnom dogovoru, hoće li trajno ostaviti kazaljke na ljetnom ili na zimskom računanju vremena. Za Hrvatsku je važno znati da bi ovakva odluka mogla, ako najavljenu direktivu Europske unije ne budu pratile države u našem jugoistočnom susjedstvu koje nisu članice Unije, prvi put stvoriti granicu vremenske zone na hrvatskim državnim granicama.

Jer, ako Bosna i Hercegovina, primjerice, odluči ne kopirati EU u ukidanju polugodišnjih promjena računanja vremena, to bi moglo dovesti do toga da je, primjerice, različita ura u dva Broda, Slavonskom i Bosanskom.

>> Pogledajte i video najvećeg sajma u Hrvatskoj

PROMO
Video: Ovo su filmovi koje ćete moći besplatno pogledati na Filmushki
pogledajte na vecernji.hr
  • 19:57 31. kolovoza 2018.

    bilo bi zaista super ne mijenjati

  • 11:04 31. kolovoza 2018.

    Pa kad cemo onda morat svjetla na autu palit?? 😆

  • 10:53 31. kolovoza 2018.

    Pomicanje sata jedna je od najglupljih, nelogičnih i protuprirodnih odluka ikad odlučenih. Hrvatsku i okolne zemlje Bog smjestio na 15 stupnjeva istočno i to znači zona +1 sat od početnog meridijana , zauvijek dok je Zemlje. Samo neupućeni i manipulatori ...

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".