Razlika u radu

Europljani rade manje nego Amerikanci, evo tko je zauzeo prvo mjesto!

Foto: Thinkstock
Foto: Pixabay
Posao
Foto: Thinkstock
Posao
Foto: Pixabay
Zanimanja
19.10.2016.
u 15:10
Italija radi čak 29 posto manje godišnje u odnosu na američke zaposlenike, a slijedi Francuska s 26 posto manje sati, Belgija s 25 posto, Poljska s 24 i Njemačka s 22 sata manje. Studija je proučila podatke iz 18 europsih zemalja
Pogledaj originalni članak

Europljani prosječno rade 19 posto manje sati na godinu nego Amerikanci, pokazuje studija troje ekonomista iz Sjedinjenih Država, Kanade i Njemačke. Veća količina plaćenih dana godišnjeg odmora u Europi čini trećinu do polovine razlike, pokazuje studija.

Međutim, faktor koji također utječe na tu razliku je i visoka stopa nezaposlenosti u Europi. Studija je proučila podatke iz 18 europskih zemalja te Sjedinjenih Država na temelju tri istraživanja koje su provele tri institucije u razdoblju od 1983. do 2011.

Ističu da se unutar same Europe broj radnih sati razlikuje od zemlje do zemlje pa postoje neka regije u kojima Europljani količinski rade kao i Amerikanci. Švicarci su tako najsličniji Amerikancima i rade tek 4 posto manje sati, a Talijani su najudaljeniji s 29 posto manje sati u odnosu na američke zaposlenike.

Najveći odmak nakon Italije ima Francuska s 26 posto manje sati, slijedi je Belgija sa 25 posto, Poljska s 24 i Njemačka s 22. Autori studije sugeriraju da bi valjalo provesti nova istraživanja o tome zašto Amerikanci rade više od Europljana te koji faktori najviše utječu na produktivnost.

Zaključci su doneseni na temelju precizne studije koju su izradili ekonomist Alexander Bick s Državnog sveučilišta Arizone, Bettina Bruggemann sa sveučilišta McMaster u Ontariju te Nicola Fuchs-Schundels sa sveučilišta Goethe u Frankfurtu. 

>> V. Škare-Ožbolt: Kćer mi je ‘pričuvao’ i Tuđman. Crtali su i pričali u uredu

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar nekakav
nekakav
17:22 19.10.2016.

oni koji rade više, imaju sličan standard, dokazuju samo da su manje produktivni. talijani, posebno sjever, je najrazvijeniji dio svijeta, to što je u padskoj nizini nema nigdje na planetu, ni u japanu, kineskim megalopolisima, nigdje. a zamislite, ne rade ko ameri, koje je njihov sustav upregnuo da cijeli tjedan ne stignu dići glavi i vidjeti što se oko njih događa. rade po dva posla, nikad nemaju na ništa lijepo. ajd, žive u svijetu obmana, pa im je tako predstavljeno da su krema ovog svijeta. 50-60-ih je u obitelji radio jedan amerikanac, i sa ondašnjom prosječnom plaćom otplaćivao kredit za kuću, bar jedan auto, bili su dugi godišnji odmori, djecu se moglo školovati. danas u prosječnoj usa obitelji rade oboje roditelja, ne mogu si priuštiti godišnje odmore, ni kvalitetno školovanje djece, a cijeli život su u dugovima do grla. zapadni model je potrošen. jedino ne vidim smisao objavljivanja ovakvih 'studija'. osim ako im nije svrha priprema naroda na ustezanje i uskraćivanje nekih prava, tipa zdravstvenog, socijalnog... ko u americi.