SVE NAPETIJE

‘Europa se svrstala uz iranske ajatolahe, umjesto uz Ameriku’

Foto: CHRISTIAN HARTMANN/PIXSELL
Les dirigeants arrivent pour la photo de famille du sommet de l'Otan à Watford
Foto: Peter Nicholls/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
FILE PHOTO: Britain's Prime Minister Boris Johnson welcomes U.S. President Donald Trump at the NATO leaders summit in Watford
23.08.2020.
u 07:15
Washington najviše ogorčen na London jer, uz Berlin i Pariz, ne želi uvesti nove sankcije Iranu
Pogledaj originalni članak

Izabrali su svrstati se uz iranske ajatolahe umjesto uz svog saveznika SAD – kazao je američki državni tajnik Mike Pompeo, nakon što su se Velika Britanija, Francuska i Njemačka izjasnile da neće poduprijeti američki zahtjev da UN ponovno uvede sankcije Iranu, suspendirane na temelju nuklearnog sporazuma iz 2015., što je ponovno dovelo do još napetijih odnosa između EU i administracije Donalda Trumpa.

Počelo je odbrojavanje

Ono što je najviše naljutilo američkog predsjednika Trumpa je to što je i njihov tradicionalni saveznik, Velika Britanija, odbila podržati njihov prijedlog o ponovnom uvođenju sankcija Iranu. Velika Britanija, Francuska i Njemačka vjeruju da nove sankcije Iranu neće riješiti ništa, a zasigurno će povećati tenzije i sukobe na Bliskom istoku.

Stoga su, kako bi se očuvao sporazum, pozvali Iran da povuče sve mjere koje nisu u skladu s nuklearnim sporazumom i da se bez odgode vrati ispunjavanju obveza koje iz njega proizlaze.

SAD je službeno pokrenuo postupak ponovne primjene sankcija UN-a protiv Irana ukinutih kao dio teheranskog nuklearnog sporazuma 2015. sa svjetskim silama, što je potvrdio i Mike Pompeo koji je na svom Twitteru objavio fotografiju kako predaje pismo predsjedniku Vijeća sigurnosti UN-a Dianu Triansyah Djaniju o uvođenju novih sankcija. Među ostalim, u pismu stoji da Iran nije ispunio uvjete nuklearnog sporazuma. S pismom koje je poslao Pompeo započinje 30-dnevno odbrojavanje za vraćanje sankcija Iranu.

Predstavili nove rakete

S druge strane, zemlje koje su sudionice sporazuma osporavaju američku spremnost da pokrene mehanizam povrata sankcija zbog odluke predsjednika Trumpa da jednostrano napusti sporazum u svibnju 2018. Kao odgovor na inicijativu SAD -a za ponovno uvođenje sankcija Iranu, Iranska revolucionarna garda prikazala je nove dalekometne balističke projektile koji sežu u daljinu više od tisuću kilometara, nazvane po Qasemu Soleimaniju, iranskom generalu koji je početkom godine ubijen u američkom zračnom napadu u blizini zračne luke Bagdad u Iraku.

Iako Trump taj potez smatra dodatnom provokacijom, predsjednik Irana, Hassan Rouhani kazao je da “projekti iranske obrambene industrije služe samo za zaštitu naših granica i ne predstavljaju opasnost drugim zemljama”.

– Napori SAD-a da ponovo nametnu sankcije UN-a Iranu će imati teške posljedice. Iran je suzdržavanje izvršio u dobroj vjeri. Sada je red na međunarodnoj zajednici da se suoči s ilegalnim američkim nastojanjima – komentirao je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 18

DU
Deleted user
20:54 23.08.2020.

EU treba mudro u ovoj situaciji djelovati. Vratimo se u vrijeme pred drugi svjetski rat. Zapad strepi od boljševizma koji počinje širenje u evropi, prvo u Španjolskoj,. Dio zapada tada gleda Njemačko jačanje kao dobar put da se Njemačka suprostavi Boljševizmu. SSSR to ukapira i Sporazumom Ribentrop-Molotov natjera zapad da napadne Njemačku, a onda se SSSR pridruži zapadu i uništi svog najjačeg neprijatelja, te nađe se na pobjedničkoj strani.Velike igre i ulozi su u pitanju, a EU sama i sa ovakvom organizacijom bez svoje oružane sile, sa NATO-m kojeg vodi Amerika, posvađati se sa Amerikom nije mudro, nema nikakve šanse protiv bilo koga.No igra traje, a rezultat je na kraju utakmice.

PL
@ploto@
17:56 23.08.2020.

Ameri sve više sliče Turcima Osmanlijama.Žele sve porobiti i opljačkati.Ta je država,a zapravo korporativna diktatura došla do kraja svog postojanja.96% Amerikanaca nema nikakvu korist od te države,nego samo štetu. Sveopća sramota i kancerogeni tumor planeta.Nakon SSSR-a i SAD treba provesti kraju svog postojanja.

FA
fajlpz
07:48 23.08.2020.

Penel.Šuti.