SUTRA U VEČERNJEM

Europa će migrantima iz Afrike i Azije zatvoriti vrata i ciljano privlačiti radnike

Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Tihomir Cipek
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Tihomir Cipek
naslovnica
29.09.2019.
u 20:01
Politiolog Tihomir Cipek govori o aktualnim temama iseljavanja mladih, uvozu radnika, demografskoj obnovi Hrvatske i EU te o kandidatima na skorim predsjedničkim izborima
Pogledaj originalni članak

S uglednim politologom, profesorom Tihomirom Cipekom razgovarali smo o aktualnim temama u Hrvatskoj i EU.

Kako ocjenjujete rad Plenkovićeve Vlade? Ozbiljnijih reformi nije bilo od reforme javne uprave, rješavanja demografskih problema, borbe protiv korupcije i klijentelizma...
Vlada i nije dobila izbore temeljem nekog velikog reformskog programa. Da ga je i bilo, teško bi ga ostvarila s obzirom na to da je gubila energiju u neprekidnom pregovaranju s prebjezima iz drugih stranaka i sastavljanju parlamentarne većine. Iscrpljivala se i frakcijskim sukobima unutar HDZ-a, a morala se boriti i s radikalno desnim udrugama civilnog društva. Mirovinska reforma nije bila dobro osmišljena te je Vlada naišla na snažan otpor sindikata i javnosti.

Umjesto rasprava o standardu građana, iseljavanju mladih i vraćanju povjerenja u institucije, najveći dio mandata i ove Vlade prošao je u raspravama o fašizaciji društva?
Sudeći prema javnom diskursu, radikalna desnica je ojačala. Taj jezik nesnošljivosti njeguju radikalno desne udruge civilnog društva koje tvrde da isključivo one predstavljaju cijeli hrvatski narod iako nisu sudjelovale na izborima i nemaju demokratski legitimitet. To je tipična teza krajnje desnice, koja svima drugima odriče pravo da i oni budu dio naroda. Izbori pokazuju žele li birači u parlamentu neku od stranaka radikalne desnice, pa ćemo na parlamentarnim izborima vidjeti je li u Hrvatskoj doista prisutan trend jačanja stranaka radikalne desnice.

Cijeli intervju pročitajte u sutrašnjem Večernjem listu ili našem e-izdanju.

Od ostalih tema izdvajamo:

>> Za stariju eskadrilu F-16 ili Miragea 200 milijuna dolara

>> U MUP-u zadovoljni kamerama: U osam mjeseci ove godine smanjen je broj smrtno stradalih na prometnicama

>> Porezni dug više se ne može naplatiti nakon zastare

>> Komisija za ratnu štetu još je 1998. godine utvrdila da oštećenja na kući podrazumijevaju sanaciju

>> 'Crveni zmaj' sada ima samo jednu želju - preteći SAD

naslovnica

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

BA
bakulušić
21:40 29.09.2019.

U Hrvatskoj ne postoje ni ljevica ni desnica. Zanimljivo da profesor vjeruje u jačanje "desnice" u Hrvatskoj locirajući "desnicu" u udruge civilnog društva koje su tražili promjenu izbornog zakonodavstva. Zanimljivo je i da u nekim drugim udrugama civilnog društva ne vidi "ljevicu" iako je to vidljivo i politički najnepismenijim ljudima. I zanimljivo je da ne smatra da bi i te udruge trebale izaći na izbore da bi njihovo mišljenje bilo relevantno,kao što to preporuča "desnim" udrugama. Vrlo zanimljivo!

DU
Deleted user
22:29 29.09.2019.

Kakvih mi sve "stručnjaka" u Hrvatskoj imamo!! Da se čovjek struke iz koje "stručnjaci" dolaze jednostavno preplaši. Bilo da su iz socijalnih nauka, društvenih ili administativnih ili političkih sredina. Bolje bi nam bilo kada bi imali manje "stručnjaka" a više stručnih ljudi s svim resurscima koje ta stručnost zahtijeva.

ZN
znam
08:37 30.09.2019.

U filmu The Interpreter postoji scena gdje Nicole Kindman razgovara sa svojim sunarodnjakom iz Juznoafricke Republike, ispred zgrade UN-a. On njoj kaze da svijetom vladaju velike korporacije a da su zastave samo simbol. Nazalost to je stvarnost; ja bih jos dodao i poneki bogati pojedinci imaju vise utjecaja nego svi nasi "ljevicari" i "desnicari".