Zajednička valuta

Euro ne želi 59,5 posto hrvatskih građana

Foto: Davor Javorović/Pixsell
Euro ne želi 59,5 posto hrvatskih građana
08.11.2017.
u 17:20
Ministar Marić: Naša je dužnost hrvatskim građanima predočiti sve prednosti, troškove, štete i prijetnje od uvođenja eura
Pogledaj originalni članak

Ministar financija Zdravko Marić prvi je put u Bruxellesu sudjelovao na proširenom sastanku Eurogrupe, tijela u kojem inače sjede samo ministri financija iz eurozone, a nakon što je svojim kolegama samo kratko prenio novost da je Hrvatska pokrenula javnu raspravu o uvođenju eura, novinarima je komentirao rezultate istraživanja javnog mnijenja koje pokazuje da je samo 30 posto građana Hrvatske za to da euro zamijeni kunu.

Istraživanje agencije Promocija Plus, provedeno prošloga tjedna, pokazuje da 30,8 posto građana Hrvatske želi euro, a 59,5 posto ne. To je slabija podrška od one koju su istraživanja Eurobarometra bilježila prijašnjih godina, kad se oko 50 posto Hrvata izjašnjavalo za uvođenje eura.

– Bit će dovoljno jasno argumentirana cijela rasprava tako da i hrvatski građani uvide sve mogućnosti. Sigurno da postoji određena bojazan, zbog iskustava proteklih godina na slučaju nekih zemalja poput Grčke, no treba govoriti o koristima za hrvatsko gospodarstvo i društvo u cjelini, a koristi su velike. Ali ispred nas je još dug put, treba puno toga učiniti – rekao je ministar Marić komentirajući rezultate ankete.

– Naša je dužnost hrvatskim građanima predočiti sve prednosti, troškove, štete i prijetnje od uvođenja eura – dodao je. Protekle dvije godine, ponovio je Marić, počelo je sređivanje javnih financija, ponajprije smanjivanje udjela javnog duga u BDP-u.

– Ne trebamo na tome stati, sigurno je da nam strukturne reforme trebaju biti na samom vrhu liste prioriteta – dodao je ministar Marić.

Europska komisija sutra će objaviti redovne jesenske ekonomske prognoze za sve zemlje članice, a hrvatski ministar financija očekuje da će te prognoze i dalje biti dobre, na razinama koje predviđaju i Vlada, i HNB, i ekonomski analitičari. To je rast od oko 3 posto, s time da je domaća potražnja najveći generator rasta, a rizik da se takve prognoze ne ostvare uglavnom dolazi od globalnih, ali i domaćih kretanja vezanih uz restrukturiranje Agrokora.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 17

Avatar superhik74
superhik74
18:43 08.11.2017.

Kakve to veze ima u ovoj nasoj banana kao da ce netko ista pitati gradjane, jednostavo ce se par pajdasa dogovoriti s onima koji im daju naloge u Bruxelles-u i uvesti Euro bez da ikoga ista pitaju.

IL
ilijan
22:34 08.11.2017.

Nedamo Hrvatsku Kunu!

RI
rikavac
17:28 08.11.2017.

Ministre Maricu ocel nam plata bit u Eurima?