priznanje rh

EU želi 'na novim temeljima' pregovarati o kandidaturi BiH za članstvo

Foto: Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL
EU želi 'na novim temeljima' pregovarati o kandidaturi BiH za članstvo
17.11.2014.
u 21:13
Federica Mogherini, visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku, na zatvorenom je sastanku izrijekom spomenula hrvatsku diplomaciju, odnosno ministricu Vesnu Pusić, kao autoricu nekih od ideja koje su pretočene u britansko-njemačku inicijativu o BiH
Pogledaj originalni članak

Ministri vanjskih poslova EU žele otvoriti proces približavanja Bosne i Hercegovini "na novim temeljima", zaključeno je na današnjem sastanku u Bruxellesu na kojemu je podržana nova britansko-njemačka inicijativa o BiH i na kojemu je Hrvatskoj priznato da je konstruktivno doprinijela stvaranju tog novog pristupa EU-a prema BiH. 

Federica Mogherini, visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku, na zatvorenom je sastanku izrijekom spomenula hrvatsku diplomaciju, odnosno ministricu Vesnu Pusić, kao autoricu nekih od ideja koje su pretočene u britansko-njemačku inicijativu o BiH. 

- To je u skladu s onim što je Hrvatska započela još proljetos ove godine. Mi smo naglašavali da ništa od toga nema pravu težinu dok ne postane europska inicijativa. Sad je postala europska inicijativa i mislim da je to velika stvar. Ali daleko od toga da je gotovo. Tek sad je počelo, pojavila se jedna mala realna šansa da se u BiH dogodi pomak, a kroz to da se dogodi značajni pomak u stabiliziranju jugoistočne Europe, dakle regije u kojoj je i Hrvatska - rekla je ministrica Vesna Pusić po završetku sastanka Vijeća za vanjske poslove u Bruxellesu.

Hrvatska je proljetos u EU podijelila tzv. non-paper, neslužbeni diplomatski dokument, u kojem se založila za to da BiH dobije novi, poseban put prema EU, odnosno da se odustane od slijepog inzistiranja na implementaciji presude Sejdić-Finci kao prvog koraka na tom putu (što se pretvorilo u blokadu zbog nemogućnosti dogovora bh. lidera oko implementacije te presude Europskog suda za ljudska prava) već da se najprije BiH uopće počne kretati na europskom putu, a da se zatim "u hodu" rješavaju komplicirani problemi poput Sejdić-Finci. 

Neke su države bile skeptične prema takvoj hrvatskoj ideji jer je proces pregovaranja o članstvu u EU uvijek bio obilježen principom uvjetovanosti, odnosno napredovanja nakon ispunjavanja uvjeta (i zastoja u slučaju neispunjavanja), a ovo bi se moglo protumačiti kao snižavanje uvjeta za BiH. No, ideja je dobila na snazi nakon što su je prigrlili britanski i njemački ministri vanjskih poslova, koju su uvjerili sve skeptike unutar EU da ova inicijativa ne znači snižavanje kriterija, ali da zaista može pomoći BiH.

Ministri Frank-Walter Steinmeier i Phillip Hammond u pismu upućenom građanima BiH poručili su da je EU spremna pomoći njihovoj zemlji na europskom putu ako se politički lideri BiH pismeno obvežu na reforme koje će taj put odblokirati. 

- Prvi korak je potpis bh. lidera na listu i redoslijed reformi. Ideja je da to bude dio programa nove vlade, o kojemu bi se onda izjašnjavao i parlament, što je još snažnije od samog potpisa lidera. Preuzimanje takvih obveza bi značilo odmrzavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a on sam ima definirane korake koji onda nakon ispunjavanja omogućuju da se preda zahtjev za kandidacijski status. Nakon toga provedba pojedinih reformi znači i onaj famozni avis, pozitivni odgovor na tu prijavu za članstvo - objasnila je ministrica Vesna Pusić koji su sljedeći koraci.  Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku F. Mogherini planira službeno posjetiti Sarajevo u sljedećim tjednima i pobrinuti se da ova šansa za BiH, koja je otvorena novim pristupom podržanim u Vijeću EU, bude iskorištena. 

- Po prvi put mislim da je moguće u mandatu jedne bh. vlade dovesti BiH do statusa kandidata za EU - zaključila je Pusić.

>>Pusić protiv Miljenićeva uvjeta Srbiji na putu prema EU? 'Nijedan novi, dodatni uvjet'

>>'EK dobro dijagnosticira stanje, ali ni ona ni Vlada RH nemaju dobru terapiju'

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

XA
xaron
02:43 18.11.2014.

Pusic radi mnogo za BH i Srbiju, ali ništa za Hrvatsku.

DO
dobrodosliMV
19:29 20.11.2014.

Kani se BiH i nemoj koristiti institucije EU da ugrozavas ljudska prava u BiH se nepostuju prava jednog konstutivnog naroda a ti bi da se to malo zaobidje,pusti BiH na miru jer joj vi samo nanosite jos vecu stetu.

GO
Goran41
10:44 19.11.2014.

Kako je Rusija dala do znanja da joj je zapadni Balkan prioritetan, sjetila se EU pokrpati kartu u srcu europe i opuhati ovo "prirodnog bogatstva" sto je ostalo od socijalističke ostavstine ! Gadljivo !