Hrvatska na čelu Vijeća EU

EU želi deeskalaciju, a u eventualnom ratu neće sudjelovati

Foto: Reuters/PIXSELL
Bombardiranje bagdadske zračne luke
Foto: Reuters/PIXSELL
Qassem Soleimani
Foto: Reuters/PIXSELL
Abou Mehdi al-Mouhandis
Foto: Reuters/PIXSELL
Bombardiranje bagdadske zračne luke
Foto: Reuters/PIXSELL
Bombardiranje bagdadske zračne luke
04.01.2020.
u 22:00
Činjenica je da se sve ovo događa baš na početku hrvatskog predsjedanja i da će sigurno biti tema razgovora u kojima će i Hrvatska sudjelovati više i vidljivije nego inače
Pogledaj originalni članak

I tako se već drugog dana hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije dogodio potencijalni prasak velikog američko-iranskog rata. “Ovo ne znači rat, ovo neće voditi prema ratu, ovo ne riskira rat, ništa od toga. Ovo jest rat”, napisao je, komentirajući američku operaciju smaknuća najvažnijeg iranskog zapovjednika, bivši visoki dužnosnik Pentagona i komentator časopisa Atlantic Andrew Exum.

Nevladina inicijativa

Analitičari procjenjuju da će uloga EU u potencijalnom novom konfliktu biti ravna nuli. EU je više od deset godina radio na tome da spriječi potencijalni sukob SAD-a i Irana tako da se pomoći da se sklopi nuklearni sporazum koji bi zadovoljio obje strane, a kad je predsjednik Trump odlučio izaći iz takvog sporazuma, dogovorenog u vrijeme Obame, EU je nastojao spasiti što se spasiti da. No, sada je to – proliveno mlijeko. Unutar tako ograničenog EU, Hrvatska jest trenutačna predsjedateljica, ali nema bitnu ulogu ni u sazivanju rasprave o novim okolnostima: visoki je predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku taj koji vodi Vijeće za vanjske poslove EU.

Pa ipak, činjenica je da se sve ovo događa baš na početku hrvatskog predsjedanja i da će sigurno biti tema razgovora u kojima će i Hrvatska sudjelovati više i vidljivije nego inače. Nevladina udruga CROSOL (Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske) pozvala je jučer priopćenjem hrvatsku Vladu da žurno pokrene konzultacije među državama članicama EU kako bi se pronašlo političko i diplomatsko rješenje sukoba između SAD-a i Irana. No, hrvatsko je Predsjedništvo jučer odšutjelo na taj poziv jedne ne baš poznate udruge. Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel bio je prvi koji je jučer reagirao uime EU:

– Krug nasilja, provokacija i osveta, čemu smo svjedočili u Iraku u posljednjih nekoliko tjedana, mora prestati. Treba pod svaku cijenu izbjeći daljnju eskalaciju. Postoji rizik općeg rasplamsavanja nasilja u cijeloj regiji i porasta utjecaja opskurnih terorističkih snaga koje bujaju u vrijeme vjerskih i nacionalističkih tenzija – poručio je Michel.

Ključni američki saveznici

Američki državni tajnik Mike Pompeo razgovarao je telefonom s europskim kolegama iz Njemačke i Velike Britanije, a ključna mu je poruka bila da je SAD, nakon uklanjanja Soleimanija, “predan deeskalaciji”.

Bivši američki veleposlanik u Izraelu Dan Shapiro komentirao je, u svojoj analizi, da je Soleimani nesumnjivo zaslužio sudbinu koja ga je pogodila jer je organizirao takva ubojstva nebrojenih nedužnih ljudi, no da ovaj trenutak nosi popriličan rizik jer “strateško, činjenično planiranje nije baš odlika trenutačnog predsjednika” Trumpa.

Američki saveznici, dodaje Shapiro, željet će znati hoće li SAD stajati uz njih u slučaju mogućih osvetničkih operacija koje bi Iran organizirao protiv njih, saveznika Washingtona. “Ranije odluke nakon napada u Zaljevu i odluka o povlačenju vojske iz Sirije otvorila je mnoga pitanja u njihovim umovima i oni će željeli čuti uvjeravanja” iz Washingtona, analizira Shapiro kakve brige muče saveznike SAD-a u Europi i na Bliskom istoku. 

VIDEO Hassan Haidar Diab o napadu SAD-a i ubojstvu Qassema Soleimanija: Iranci će sigurno odgovoriti

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.