'GLOBALNO POVEZANA EUROPA'

EU stvara pandan kineskom projektu 'Pojas i put'

Foto: Robert Anic/PIXSELL
Zagreb: Ministri Di Maio i Grlić Radman potpisali zajedničke izjave i obratili se medijima
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Predsjednik Vlade Plenković susreo se s Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem
13.07.2021.
u 18:30
Gordan Grlić Radman predstavlja Hrvatsku na Vijeću za vanjske poslove
Pogledaj originalni članak

Europska unija želi odgovoriti na kinesku inicijativu “Pojas i put”, program financiranja izgradnje velikih infrastrukturnih projekata diljem svijeta, i u tu svrhu ministri vanjskih poslova 27 država članica jučer su zadužili Europsku komisiju da smisli naziv i popis projekata za takvu europsku alternativu kineskoj inicijativi.

Europska alternativa želi izbjeći scenarij kakav se događa u Crnoj Gori, koja je trenutačno možda najvidljiviji primjer upadanja neke zemlje u “dužničku klopku” Kine. Crna Gora je, naime, 2014. od Kine posudila milijardu američkih dolara za gradnju autoceste u izvedbi kineskih tvrtki, ali sada ne može vraćati dug, koji je ugovoren po puno nepovoljnijim uvjetima nego klasični kreditni aranžmani sa zapadnim, tržišno orijentiranim bankama.

Crnogorska vlada sada pokušava izaći iz nepovoljnog aranžmana s kineskom EXIM bankom tako što reprogramira taj dug novim aranžmanima s američkim i europskim bankama. EU sada želi, kroz strategiju pod radnim naslovom “Globalno povezana Europa”, uspostaviti alternativu tom kineskom modelu, što je smjer kojim je krenula i Bidenova Amerika, stavljajući veći fokus svih zapadnih demokracija na ulaganja u infrastrukturne projekte diljem svijeta.

– Vidimo da Kina koristi ekonomske i financijske alate kako bi povećala svoj politički utjecaj u svijetu. Nema puno koristi od toga da samo žalimo zbog toga. Moramo ponuditi alternativu – rekao je njemački ministar Heiko Maas uoči početka jučerašnjeg Vijeća za vanjske poslove u Bruxellesu, na kojemu je Hrvatsku predstavljao Gordan Grlić Radman.

Kineska inicijativa “Pojas i put” pokrenuta je prije osam godina i Kinezi su kroz nju pokrenuli infrastrukturne projekte u šezdesetak zemalja svijeta, ukupno vrijedne 2500 milijardi američkih dolara.

VIDEO Zoran Milanović u Vitezu odao počast kod spomenika "Osmica“

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

MP
miroslav.petkovic.7564
18:43 13.07.2021.

Kina koristi ekonomske i financijske alate..A koja zemlja to ne koristili pokloni nesto kao dar gluposti.Pa ameri nam htjeli F16 stare rage prodat papreno pa onda stopirali..Kina je ne zaustavljiva sad je to doslo do izrazaja.Milijardu i petsto miliona ljudi rasvijena ekonomija nove tehnologije. Nazalost Europa nema nataliteta totalni podbacaj pabuvoze migrante sve doktori i profesori..Zatim zavladala pedofilija itd..Slusam ns TV u Moskvi daju velike novce za radanje djece poticaj...Ovdje polako piceja rast natalitet..Plan im je ovdje u Rusiji za cetrdeset god povecat stanovnistvo na trista miliona...Inace ovdje je je veliko useljavanje iz bivsi sovjetski republika iz Afrike Irana Kine, Indije i prijateljske Juzne Amerike.

XA
xaron
20:09 13.07.2021.

Crnogorci navikli dobijati sve mukte u Jugi, pa su sada iznenađeni da nešto moraju i platiti. Na redu je traženje novog sponzora, za sada idu na Zapad, a kad to propadne , na Istok, pa sve tako u krug, samo da ne plate.

JO
jorgen
10:22 14.07.2021.

Grčka je najbolji primjer koliko je pametno osloniti se na kreditne linije zapadnih banaka. Jedan matematičar je izračunao da je doslovno nemoguće vratiti te kredite po uvjetima koji su potpisani. Počeli su prodavati nacionalno blago, davati u koncesiju povijesne iskopine, prodavati otoke. Ne, dame i gospodo, nema sreće s bankama - bez obzira s koje strane svijeta dolazile. A EU debelo kasni s bilo čime, dok se oni išta dogovore i pokrenu (i kojim sredstvima?) potrebno je min. 10 godina za realizaciju. Niti se ima novca, niti se ima strategije niti složnosti a na kraju krajeva niti sposobnosti. EU postaje drugorazredna tvorevina nekada jakih država, što se najbolje vidi u IT sektoru gdje EU uopće nema zastupljenih vodećih tvrtki na svjetskoj razini.